Den svenska odlingen av äpplen har vuxit med en fjärdedel de senaste tio åren och den fortsätter att växa. Idag är vart fjärde äpple som äts i Sverige odlat här och andelen ökar.
Under 2015 odlades äpplen på 1 494 hektar av 282 odlare och den svenska äppelskörden var drygt 25 miljoner kilo eller 2,5 kilo äpplen per person. Äppelriket Österlen består av 93 odlare som säljer 53 olika äppelsorter, drygt tio av dem odlas i större volymer.
Svenska äpplens terroir
De flesta svenska odlingar av äpple hittar man i närheten av sjöar eller hav som i Österlen intill Östersjön, runt Vånga intill Ivösjön och nära Gränna intill Vättern. De stora vattenmagasinen fungerar som temperaturbuffert.
På våren, då faran för frostnätter ännu finns, motverkas en för tidig blomning. Och under hösten förlängs säsongen så att äpplena kan utnyttja det ännu långa dagsljuset, mogna och få en bra balans av syrlighet och sötma.
Att äpplen, liksom andra frukter och bär, som vuxit i nordiskt klimat har en komplex smak, högre syrlighet och sötma beror på temperaturvariationerna under sommaren med svala nätter och långa ljusa dagar. Korta transporter som gör att äpplet kan mogna på träden bidrar också till smakutvecklingen.
Bin är äpplets bästa vän
Bin är oumbärliga medarbetare i äppelodlingarna, utan bin blir det inga äpplen eftersom äppelblommorna måste pollineras av insekter. För varje hektar med äppelträd krävs det två bikupor.
Äppelodlingar skapar arbetstillfällen
Det krävs cirka 400 arbetstimmar per år för att sköta ett hektar med äppelträd, annan jordbruksmark kräver sex timmar. Endast 4 procent av de äpplen som serveras inom offentlig sektor kommer från Sverige.
Så här går den nya lagringen till
Tack vare moderna lagringsmetoder kan en större del av höstens äppelskörd bevaras och flera kan äta svenska äpplen under en större del av året. Metoden bygger på att äpplena läggs i svala rum med kontrollerad luftkvalitet och temperatur.
- Efter skörden kyls äpplena ner stegvis tills temperaturen är 1–4 grader.
- I lagerlokalerna är det låg halt syre, bara cirka 1 procent. I vanlig luft är det cirka 21 procent. Den lägre syrehalten gör att mognaden avstannar och hållbarheten förlängs.
- Äpplena fortsätter att andas under lagringen, men det går mycket långsammare.
- De avger koldioxid som måste ledas ut ur lagringslokalen, annars får frukten bruna fläckar och fruktköttet blir skadat.
- Äpplen avger en mognadsgas som heter etylen. Den transporteras ut ur lagerlokalerna för att inte påverka äpplena.
- Under lagringen avstannar äpplenas mognad. När lagret öppnas ser de ut och smakar som när de placerades där.
- När det är dags att skicka iväg äpplena till grossister och butiker tas äpplena försiktigt ut ur lagren och sorteras.
Tekniken som förlänger den svenska äppelsäsongen kallas för ULO (Ultra Low Oxygen). I lagringslokalerna är det bara förhållandena mellan luftens olika gaser som är förändrad. I vissa andra länder är det vanligt att man tillsätter en gas som gör att äpplena inte utvecklar etylen, det görs inte i Sverige.
Mer om frukt och bär och andra svenska råvaror
Svenska äpplen året runt – pressmeddelande
Recept med svenska äpplen!
Kockarna Fredrik Eriksson, krögare, Långbro Värdshus och och Restaurang Nationalmuseum,, Stefan Ekengren, krögare, restaurang Hantverket, samt Helena Rimfors, äppelodlare på Källagården, Österlen, har skapat recept av de fem smakrika svenska äpplena Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana.
Till recepten!
Ett äpple om dagen
Det kända talesättet ”An apple a day keeps the doctor away” (Ett äpple om dagen håller doktorn borta) är från slutet av 1800-talet. Talesättet fylls med innehåll i takt med att kunskapen ökar om samband mellan mat och hälsa. För hundra år sedan var den stora upptäckten att äpplet innehåller vitaminer, för tio år sedan pratade man mer om antioxidanter och idag finns det ett stort intresse för de mikroorganismer som finns i äpplet. Det finns många vetenskapliga undersökningar som visar nyttan av att äta mycket grönsaker och frukt.