från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Scans nya vegosortiment på svenska råvaror

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Nu har Scans köttbullar och falukorv fått sällskap i butiken, då Scan lanserat ett nytt sortiment av vegetariska produkter. De nya vegoprodukterna från Scan är gjorda på svenska råvaror och märks med Från Sverige-märkningen. Vi bad Matilda Halléhn, kategorichef Scan, att berätta mer om bakgrunden till vegosortimentet, vilka svenska råvaror som ligger till bas i produkterna och varför de valt att märka sortimentet med Från Sverige-märkningen.

1. Berätta om bakgrunden till ert vegosortiment!

– Scans lansering av vegoprodukter är först och främst ett svar på konsumenternas vilja att äta en mer varierad kost och en ökad efterfrågan på växtbaserade produkter. Utgångspunkten för vårt arbete har också varit att vi vill göra det enkelt för konsumenten att växla mellan olika proteiner i sina standardrätter. Därför har vi fokuserat på att ta fram vegetariska varianter på våra mest omtyckta och använda produkter, så som köttbullar och falukorv. Produkterna är baserade på svenska råvaror och vänder sig till alla som vill äta mer grönt utan att kompromissa med vare sig smak, kvalitet eller det svenska ursprunget.

Lanseringen är också en del av HKScans strategi att växa som ett mångsidigt livsmedelsföretag, bland annat genom att erbjuda protein från fler källor än kött och ge svenska bönder fler än ett intäktsben att stå på. Ett annat exempel på strategin är delägarskapet i Gårdsfisk och lanseringen av fiskköttbullar tidigare i år, berättar Matilda.

2. Vilka produkter ingår i serien?

– Som ett första steg lanserar vi vegetariska motsvarigheter till våra mest populära produkter, bullar, korv och färs, både i kyl- och frysdiskarna.

  • Scans Vegokorv har ett bra bite och en mild, klassisk kryddning av ingefära, koriander, muskot och svartpeppar. Funkar utmärkt att servera i korvbröd med klassiska tillbehör.
  • Scans Vegobullar har en riktigt rund och god smak och är ett mycket bra alternativ till köttbullar för den som vill äta vegetariskt eller veganskt. Passar perfekt att servera i en god tomatsås, med nykokt pasta och lite riven lagrad hårdost.
  • Scans Vego Middagskorv är milt, klassiskt kryddad med bland annat ingefära, muskot och peppar. Perfekt att steka i skivor eller strimla i en klassisk korvstroganoff.
  • Scans vegofärs är finmald och lösfryst med en mild, nötig smak och ett härligt tuggmotstånd. Passar perfekt att servera i en klassisk pasta bolognese, lasagne, tacos eller enchiladas. Vegansk.

Till hösten kommer fler nyheter, men exakt vad avslöjar vi inte riktigt än!

scan vegobullswrapVego Bullswrap! Snabbt, enkelt och gott recept som du hittar här.

3. Vilka svenska råvaror ligger till bas i produkterna?

– Scans vegetariska sortiment är tillverkat på råvaror från svenska gårdar. Färsprodukterna innehåller bland annat åkerböna, gråärt och raps. Korvarna är gjorda på en bas av svenska ägg.

4. Vad är fördelarna med vegetariska produkter gjorda på svenska råvaror?

– Oavsett om man väljer kött eller växtbaserade produkter spelar det roll att välja svenskt, och det vet vi att våra konsumenter förstår. Det spelar roll både för klimatet och för att vi genom att stötta våra svenska bönder också stärker den svenska livsmedelsförsörjningen. En aspekt som vi kan se vuxit i svenskarnas medvetande till följd av de senaste årens kriser i form av torka, pandemi och – inte minst – Rysslands invasion av Ukraina. Inhemska produkter har även fördelen att inte behöva lika långa transporter.

Scans vegetariska sortiment är tillverkat på råvaror från svenska gårdar. Färsprodukterna innehåller bland annat åkerböna, gråärt och raps. Korvarna är gjorda på en bas av svenska ägg.

 5. Var går det att hitta ert vegetariska sortiment?

– Produkterna finns hos alla de stora livsmedelskedjorna i dagligvaruhandeln och lanseras även mot Foodservice.

6. Har ni mött några utmaningar under produktutvecklingen?

– För oss har det varit viktigt att aldrig gå ifrån Scans grundprinciper och löftet att tillverka våra produkter med hög kvalitet, svenska råvaror och att det verkligen måste smaka gott. Det har varit en utmaning att just hitta rätt råvaror och få till rätt smak, textur och utseende på produkterna. Vi har fått testa oss fram och vårt produktutvecklingsteam har verkligen jobbat intensivt.

7. Varför har ni valt att märka sortimentet med Från Sverige-märkningen?

– Från Sverige-märkningen gör det enkelt för konsumenten att hitta rätt i butiken och är därför ett självklart val för oss då det också representerar trovärdighet och kvalitet.

Från Sverige-märkningen gör det lätt att välja svenskt! Odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerad i Sverige. Titta efter märket!

8. Vilken är din personliga favoritprodukt?

– Personligen är jag väldigt förtjust i vår frysta Vegofärs. Hemma hos oss lagar vi ofta pastasåser och grytor som får stå och puttra länge på spisen och vegofärsen är ett perfekt substitut till vanlig köttfärs i till exempel en bolognese eller en chili sin carne. Det är en mångsidig produkt i all sin enkelhet, med en helt egen smak och karaktär.

scan bollogneseVegofärs med fettuccine a la bolognese. Här hittar du receptet!


Mer information

Här kan du läsa mer om Scans vegosortiment

Här kan du läsa mer om fler företag som erbjuder Från Sverige-märkta växtbaserade proteinprodukter

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

HKScan och Gårdsfisk samarbetar kring produktionen av Gårdsfisk fiskköttbullar. Här kan du läsa mer om samarbetet.

Relaterade inlägg

LI Tareq Taylor triss i kungar julbordsgäster

Triss i kungar – dem vill vi helst äta julbord med

För tredje året hamnar Tareq Taylor högst upp på svenskarnas julbordsgästlista! Tareq märker sina färdigrätter Maten é klar med Från Sverige så vi tycker att det är ett utmärkt val!

kockarnas kamp

Danyel Couet om vinsten i Kockarnas kamp

Det blev Danyel Couet som kammade hem vinsten i Kockarnas kamp. Här kan du ta del av hela vinnarintervjun med Danyel och läsa mer om Danyels egna såser som han valt att ursprungsmärka med Från Sverige.

bake my day

Bake My Day bakar för hand med svenska råvaror

Bake My Day bakar sina produkter för hand i Huddinge, söder om Stockholm. Svenska och lokala råvaror är viktigt och alla matbröd och kaffebröd är ursprungsmärkta med Från Sverige. Vi bad Moses Isik, vd på Bake My Day, att berätta mer.