från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige-märkta växtbaserade proteinprodukter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

På senare år har marknaden för växtbaserade proteinprodukter vuxit fram i snabb takt. I dagsläget är dock andelen svenska råvaror som finns i växtbaserade proteinprodukter liten. Här nedan kan du läsa mer om marknaden, Sveriges odlingsförutsättningar och företagen som har Från Sverige-märkta växtbaserade proteinprodukter i sitt sortiment idag.

växtbaserade proteinprodukter

Enorm potential för produkter med svensk råvara 

En rapport från Macklean visar att marknaden för växtbaserade proteinprodukter har vuxit med nästan 16 procent per år de senaste tre åren. Andelen svenska råvaror är i dagsläget liten bland de produkter som redan finns på marknaden. Det som dominerar är istället importerad soja. Samtidigt visar rapporten från Macklean att det finns ett stort intresse för produkter med svensk råvara hos konsumenter, förutsatt att priset och kvaliteten är den rätta.

Sveriges odlingsförutsättningar

Idag odlas baljväxter på endast två procent av den totala åkermarken i Sverige. De vanligaste svenskodlade baljväxterna är åkerbönor och gula ärter, som båda framförallt används som djurfoder. Av de baljväxter som används till humankonsumtion är gröna ärter (även kallat konservärter) vanligast. Utöver baljväxter kan svenskodlad havre och vete ha en outnyttjad potential som bas för växtbaserade produkter.

växtbaserade proteinprodukter

Från Sverige-märket visar vägen

Om du vill vara säker på att varan är gjord på minst 75% svenska råvaror och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige är det märket Från Sverige du ska titta efter. Här nedan har vi listat vilka företag som erbjuder Från Sverige-märkta växtbaserade proteinprodukter!


Ärtan Bärta

Bärta är en fermenterad, ekologisk, svensk ärta tillagad i Karlshamn. Tekniken bygger på den indonesiska traditionen att göra tempeh av sojabönor. Swedish Temptations har vidareutvecklat metoden till att användas för svenska ärtor och dessutom lagt till en groddning av ärtan. Idag erbjuder Bärta en rad olika produkter i sitt sortiment. Bärta finns som helbitsom bitar, burgare och filé olika smaksättningar.


Baljväxtfärs från Färsodlarna

Färsodlarna erbjuder en svenskodlad baljväxtfärs. Färsen innehåller enbart de tre baljväxterna sötlupingråärt, åkerböna samt raps från svenska åkrar. Baljväxterna blötläggs innan de kokas och blandas med rapspasta och en gnutta salt. Sedan mals allt ner till en fin svenskodlad färs som funkar utmärkt att använda precis som vanlig köttfärs. Färsen finns både färsk i original och en lättrostad variant samt djupfryst.


Svamp som sill men svamp

Svill är ett växtbaserat alternativ till sill. Svill är inlagd svenskodlad ekologisk shiitakesvamp från Hällestad, Svensk Ekosvamp,  som tillagas för hand på riktiga råvaror och helt utan tillsatser. Svill finns som senapsvill och med färska örter och lök och säljs via Hällestad och ICA Selection.


Växtbaserat från Garant

Garant erbjuder Från Sverige-märkt vegokebab och falafel. Garants vegokebab är en färsk vegansk kebab gjord på vete och åkerböna från Sverige. Garants falafel ärtfalafel gjord på svenskodlad gul ärta. Falafeln är djupfryst. Garant är Axfoods eget varumärke vars produkter säljs på Hemköp, Willys och mat.se.


Mycorenas Från Sverige-märkta svampprotein

Mycorena är en foodtech startup som tillverkar ett hållbart, veganskt och högvärdigt mykoprotein. Baserat i Göteborg tillverkar de sin produkt, Promyc, som möjliggör storskalig framställning av högkvalitativ och hållbar mat. Under året har Mycorena och ICA haft ett samarbete där de testlanserade en begränsad upplaga av veganska Promycnuggets i utvalda ICA-butiker runt om i Sverige. Efter framgången med testlanseringen gör nu ICA och Mycorena mer omfattande planer på att lansera produkten rikstäckande 2022, vilket gör den tillgänglig för alla ICA-butiker i Sverige.


Stacky’s

Stacky’s är en kvadratisk, växtbaserad skiva som helt fri från både tillsatser och konserveringsmedel med en produktionsteknik som möjliggör lång hållbarhet utan kyl- och frysbehov. Stacky’s finns i tre smaker, väger 130g och innehåller enbart svarta bönor, morötter, kikärtsmjöl, matvete, gul lök och olja samt naturlig smaksättning. Stacky’s finns att beställa via Bondens Skafferi och kommer inom snar framtid även att gå och beställa hem direkt till brevlådan via Stackyfood.com.


Äggbaserade vegoskivor och middagskorv från Pärsons

Pärsons har ett brett sortiment av olika varianter på Från Sverige-märkta vegoskivor. Skivorna är ett ovo-vegetariskt (äggbaserat) färdigskivat smörgåspålägg som finns som original, salami, paprika och tomat och basilika. Pärsons erbjuder även en ovo-vegetariskt middagskorv baserad på ägg, rapsolja samt vatten och smaksatt med lök.


Mer information

Här kan du läsa mer och ta del av rapporten ”Marknadsanalys och potential för växtbaserade proteiner” gjord av Macklean på uppdrag av LRF Växtodling.

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

ostfestivalen göteborg

Det här händer under Ostfestivalen i Göteborg

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Festivalen som arrangerats med framgång i Stockholm vid nio tillfällen, gör nu i höst, den 13–14 oktober 2023 premiär i Göteborg.

Från Sverige-veckorna: Magnussons Petfood

Hundmaten och kattmaten från familjeföretaget Magnussons Petfood är märkt med Från Sverige och här berättar de om sina aktiviteter under Från Sverige-veckorna 2023.

Från Sverige-veckorna: Korvbrödsbagarn, Magnihill, KLS Dalsjöfors, Lantmännen Cerealia

Vad gör Korvbrödsbagarn, Magnihill, KLS Dalsjöfors och Lantmännen Cerealia under Från Sverige-veckorna 2023? Det berättar de mer om här.