från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Säg hej till fiskköttbullar från Gårdsfisk!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Gårdsfisk vill att alla ska kunna äta fisk som är god, klimatsmart och uppfödd i Sverige. Nu lanserar Gårdfisk fiskköttbullar med samma fina smak och textur som en traditionell köttbulle som briljerar tillsammans med de vanliga tillbehören – ett snabbt, gott och enkelt sätt att få in mer fisk i vardagen. Fiskköttbullarna är klimatcertiferade och märkta med Från Sverige-märket.

fiskköttbullar gårdsfisk

Fiskköttbullarna kommer från fiskar som är födda och uppfödda i Sverige, och de är förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige. 

Fiskköttbullarna görs på färs av fisken Gårdsclarias®

Fiskköttbullarna från Gårdsfisk är gjorda på färs av fisken Clarias som är en halvfet kotlettfisk, rik på omega 3, med spänstigt och fast kött. De färdigstekta och frysta fiskköttbullarna är ett bra sätt att få in mer fisk i måltiderna på ett gott och enkelt sätt. De lanserades på marknaden i november 2021 och kan idag köpas på Mathem.se.

– Gårdsfisk har under flera år arbetat med att bygga plattformen som krävs för att föda upp svensk fisk som inte bara är klimatsmart men också väldigt god. Nu börjar allt ta form och nästa steg är att tillgängliggöra fisken i butiker men också produktutveckla så att konsumenter kan äta mer fisk på ett enkelt sätt. Första steget är våra Fiskköttbullar som jag vågar påstå är världens godaste, vilka kom ut till marknaden i v.46 på Mathem och lanseras brett i dagligvaruhandeln under v. 11 2022. Fiskköttbullarna är den första produkten att lanseras i vårt samarbete med HKScan och givetvis är den både märkt med Från Sverige och klimatcertifierad av Svensk Sigill, säger Johan Ljungquist, vd och grundare av Gårdsfisk.

Gårdsfisk föder upp fisken på land

Gårdsfisk är precis vad det låter som – fisk på en gård. Sedan 2013 har Gårdsfisk fött upp fisk i en ladugård utanför Kristianstad.

Fisken föds upp i bassänger där vattenkvalitén kontrolleras för att garantera fisken så bra miljö som möjligt. Detta som en lösning på de miljörelaterade problem som kan finnas med fiskuppfödning i kassar i hav och sjöar. Överskottet på näringsämnen som uppstår i fiskuppfödningen används i sin tur för jordbruksmarken utanför vilket innebär en näringsbalans mellan protein (fiskuppfödning) och grödor (odling) – ett hållbart kretslopp.

2020 utnämndes Gårdsfisk till Årets klimatbonde av Svenskt Sigill Klimatcertifierad och tidigare i höstas fick de Livsmedelspriset 2021.

Nytt samarbete mellan HKScan och Gårdfisk

HKScan och Gårdsfisk kommer att samarbeta med försäljning och distribution av Gårdsfisk samtliga produkter. De kommer även samarbeta kring produktionen av fiskköttbullarna.

– Vår vision är att erbjuda konsumenterna världens mest hållbara fisk. Samarbetet med HKScan är en viktig förutsättning för att uppnå den visionen. Det innebär att vi kan öka både vår produktionsbas, gårdarna, och distributionen av våra produkter till en bred målgrupp över hela Sverige, säger Johan Ljungquist, vd och grundare av Gårdsfisk.

Investeringsbolaget Novax är också en del av den nya ägarskaran till Gårdsfisk.


Om Från Sverige-märket

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Du kan hitta Från Sverige-märket på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkningens kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.

När du vill köpa fisk, skaldjur och musslor som fångas eller odlas i Sverige ska du titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige. Då vet du att fisken, skaldjuret eller musslan är fiskad eller odlad i Sverige eller i de vatten som angränsar till Sveriges kust. Läs gärna mer om kriterierna för fisk och skaldjur som märks Från Sverige.


Om Svenskt Sigill Klimatcertifierad

Svenskt Sigill Klimatcertifierad finns bara på mat och blommor från svenska odlare och bönder som jobbar hårt för att minska sin klimatpåverkan. Det är konkreta åtgärder som görs i produktionen. De viktigaste reglerna handlar om val av foder, kvävegödselmedel, djurvälfärd och energieffektivisering.

Dessutom ingår alla regler för Svenskt Sigill-nivån vilket innebär att ökad biologisk mångfald och djurvälfärd ingår. Märkningen tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan och kontrolleras av oberoende revisorer på gården. Läs mer om klimatcertiferingen här.


Mer information

Läs mer om Gårdsfisk
Läs mer om HKScans samarbete med Gårdsfisk här
Mer om Gårdsfisks fiskar och recept
Gårdsfisk återförsäljare
Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Från Sverige-veckorna: Fazer, Nordzukker, Frödinge, Gäsene Mejeri!

Här berättar Fazer, Nordzukker, Frödinge och Gäsene Mejeri vad de gör i butiker och kommunikation under Från Sverige-veckorna 2023.

Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023

Pressmeddelande. För fjärde året samarbetar livsmedelsbranschen under Från Sverige-veckorna igång för att lyfta Från Sverige-märkt i butik och kommunikation. Nytt för i år är pilotprojektet Smaka på Från Sverige!

Info: Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023!

Nu drar Från Sverige-veckorna igång för fjärde året! Läs om aktiviteter, media och det nya pilotprojektet Smaka på Från Sverige som pågår den 18 september till 1 oktober.