Så tar du tillvara på svampen – steg för steg
Efter regn kommer svamp! Här kan du lära dig mer om hur du tar tillvara på svampen och förlänger dess hållbarhet. Svampen som du inte hittar i skogen kan du hitta i butiken. Vi har därför samlat fakta om 7 olika svampsorter som märks med Från Sverige. Svenskodlad svamp är färskare, har ett kortare avstånd till butiken och bidrar till arbetstillfällen i Sverige. Titta efter märket!
Ta till vara på svampen
All ätbar svamp kan förvällas. Då kokar du bort en del av vätskan i svampen innan du fryser ner den.
Så förväller du och fryser in svamp – steg för steg
1. Rensa svampen och lägg den färska svampen i en kastrull.
2. Låt vattnet i svampen koka bort på låg värme.
3. Låt svampen svalna.
4. Frys in i påsar eller tättslutande plastburkar. Fryst svamp håller sig i ca sex månader!
Torka svamp – steg för steg
1. Rensa svampen och skär större svampar i tunna skivor.
2. Lägg sedan svampen glest på galler och låt den ligga luftigt i fyra fem dagar tills den är helt torr.
3. Lägg sedan svampen i burkar och förvara mörkt.
7 olika svampsorter
Kantarell
Kantarell kallas också för skogens guld. Kantarellen har en karaktäristisk gul färg och är en riktigt populär delikatess!
Champinjon
Champinjon är vår vanligaste matsvamp. Den vanligaste är den vita champinjonen som har en mild smak.
Kastanjechampinjon
Kallas även för skogschampinjon eller brun champinjon. Kastanjechampinjonen har både mer smak och mer textur än en vit champinjon.
Portabello
Portabello är en kastanjechampinjon som har fått växa och mogna ytterligare några dagar. Den har en fast konsistens och djup, fyllig smak.
Shiitake
Shiitake är världens näst mest odlade svamp. Shiitake har en tydlig umamismak.
Ostronskivling
Ostronskivling växer i klasar och har en mild, lite nötaktig smak.
Kejsarhatt
Kejsarhatten är ostronskivlingart men har en nötigare smak.
Från Sverige-märkt svamp
Odlade svampar växer och säljs året runt. Svenskodlad svamp är färskare, har ett kortare avstånd till butiken och bidrar till arbetstillfällen i Sverige. All svamp som är märkt med Från Sverige är odlad eller plockad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Titta efter märket nästa gång du köper svamp!
Mer information
Läs mer om Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter
5 anledningar att välja svenskproducerat
Företag som ursprungsmärker med Från Sverige