från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Så tar du tillvara på svampen – steg för steg

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Efter regn kommer svamp! Här kan du lära dig mer om hur du tar tillvara på svampen och förlänger dess hållbarhet. Svampen som du inte hittar i skogen kan du hitta i butiken. Vi har därför samlat fakta om 7 olika svampsorter som märks med Från Sverige. Svenskodlad svamp är färskare, har ett kortare avstånd till butiken och bidrar till arbetstillfällen i Sverige. Titta efter märket!

Ta till vara på svampen

All ätbar svamp kan förvällas. Då kokar du bort en del av vätskan i svampen innan du fryser ner den.

Så förväller du och fryser in svamp – steg för steg

1. Rensa svampen och lägg den färska svampen i en kastrull.

2. Låt vattnet i svampen koka bort på låg värme.

3. Låt svampen svalna.

4. Frys in i påsar eller tättslutande plastburkar. Fryst svamp håller sig i ca sex månader!

Torka svamp – steg för steg

1. Rensa svampen och skär större svampar i tunna skivor.

2. Lägg sedan svampen glest på galler och låt den ligga luftigt i fyra fem dagar tills den är helt torr.

3. Lägg sedan svampen i burkar och förvara mörkt.


7 olika svampsorter

Kantarell

Kantarell kallas också för skogens guld. Kantarellen har en karaktäristisk gul färg och är en riktigt populär delikatess!

Champinjon

Champinjon är vår vanligaste matsvamp. Den vanligaste är den vita champinjonen som har en mild smak.

Kastanjechampinjon

Kallas även för skogschampinjon eller brun champinjon. Kastanjechampinjonen har både mer smak och mer textur än en vit champinjon.

Portabello

Portabello är en kastanjechampinjon som har fått växa och mogna ytterligare några dagar. Den har en fast konsistens och djup, fyllig smak. 

Shiitake 

Shiitake är världens näst mest odlade svamp. Shiitake har en tydlig umamismak. 

Ostronskivling 

Ostronskivling växer i klasar och har en mild, lite nötaktig smak. 

Kejsarhatt

Kejsarhatten är ostronskivlingart men har en nötigare smak.


Från Sverige-märkt svamp

Odlade svampar växer och säljs året runt. Svenskodlad svamp är färskare, har ett kortare avstånd till butiken och bidrar till arbetstillfällen i Sverige. All svamp som är märkt med Från Sverige är odlad eller plockad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Titta efter märket nästa gång du köper svamp!
 


Mer information

Läs mer om Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter

5 anledningar att välja svenskproducerat

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Jessie Sommarström – Svamppizza från Sverige

med prästost, champinjoner och nyhyvlad gotlandstryffel

Här hittar du receptet

Relaterade inlägg

färskpotatispremiär

Färskpotatispremiär på Bjäre

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades på Bjärehalvön idag. Det blev en härlig potatisfest, men framför allt ett manifest där odlare, de stora kedjorna i svensk dagligvaruhandel tillsammans med Svensk Potatis hyllade en fantastisk liten knöl.

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.