Jessie Sommarströms pizzor – här är recepten
Här är Jessie Sommarströms, Årets Kock 2022, bästa pizzarecept toppade med färska, prisvärda svenska råvaror som finns i butikerna året runt. Till pizzorna serverar hon en klassisk pizzasallad på svensk kål, där det är möjligt att välja kålsort efter smak och tycke. Här nedan hittar du recepten!
Jessie Sommarströms pizzor på svenska råvaror – recept
Pizzadeg
Du behöver:
600 g (ca 10 dl) vetemjöl med hög proteinhalt
12 g (2 tsk) salt
4 g torrjäst eller 8 g färsk jäst
400 g (4 dl) vatten
10 g (en knapp matsked) rapsolja
Gör så här:
1. Lös upp jästen i kallt vatten i en bunke, rör ner mjöl och salt. Blanda till en jämn deg och täck med plast. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 8-10 timmar.
2. Dela degen i fyra lika stora bitar. Forma dem till bollar genom att sträcka ut en bit av degen och sedan trycka ner den i mitten, upprepa ett par gånger runt om degen tills det blir en slät och spänd rund bulle. Olja in degarna med lite rapsolja och lägg dem i en plastlåda som är smord med rapsolja. Den ska vara rymlig eftersom degarna kommer att växa. Täck med plast eller tättslutande lock.
3. Låt stå i kylen i 3 dygn. Ta ut degen en halvtimme innan du ska baka.
”Jag valde ett kvalitativt mjöl på kulturspannmål till degen, eftersom den är basen för pizzan och en billig råvara där de flesta har råd att prioritera kvalitet.” Jessie Sommarström, Årets Kock 2022
Svensk vinterpizza
med prästost, potatis, purjolök och lufttorkad skinka av svensk rapsgris
Du behöver:
4 pizzor
1 burk Crème fraiche
200 g Prästost, eller annan god svensk lagrad ost
1 potatis (fast sort)
1 gulbeta
¼ purjolök
100 g (1 förpackning) svensk Prosciutto Crudo
Svamppizza från Sverige
med prästost, champinjoner och nyhyvlad gotlandstryffel
”Jag väljer att toppa mina pizzor med färska svenska råvaror som finns att tillgå i butikerna året runt. Det är prisvärda råvaror jag tycker om att jobba med.” Jessie Sommarström, Årets Kock 2022
Du behöver:
1 burk Crème fraiche
200 g Prästost eller annan god svensk lagrad
4 stora fasta champinjoner skivade
Ca 20 g Gotlandstryffel
Persilja
Gör så här:
1. Sätt ugnen på maxvärme i god tid innan det är dags att baka din pizza.
2. Har du en pizzasten, eller ett pizzastål – sätt in det högt upp i ugnen.
3. Ställ in ugnen på grillfunktion precis innan du skjutsar in pizzan i ugnen.
Utbakning
1. Mjöla in pizzadegen så att den inte klibbar.
2. Tryck ut degen och använd händerna så behåller du mer av luften kvar i degen, försök att inte trycka på kanterna.
3. Forma en fin pizza på mjölan bänk, borsta bort överflödigt mjöl och vänd degen så att den släta sidan kommer upp, det är lättare att lägga på crème fraiche på när degen är slät.
4. Lägg pizzabottnarna på ett bakplåtspapper.
Topping
1. Riv osten på grova sidan av rivjärnet.
2. Skölj och skiva purjolöken.
3. Tvätta och skiva potatis och gulbeta tunt, gärna på mandolin.
4. Skölj och hacka persilja.
5. Toppa pizzorna med ett tunt lager crème fraiche.
6. Lägg på den rivna osten och toppa med potatis, purjolök och gulbeta.
7. Grädda pizzan.
8. Avsluta med att toppa med den lufttorkade skinkan och hackade persiljan.
Topping
1. Riv osten på grova sidan av rivjärnet.
2. Ansa och skiva champinjoner.
3. Toppa pizzorna med ett tunt lager crème fraiche.
4. Lägg på den rivna osten och toppa med champinjonerna
5. Grädda pizzan
6. Avsluta med att hyvla över gotlandstryffel.
”En pizza behöver inte vara så onyttig om du gör den med omsorg. Välj till att börja med ett närproducerat och ekologiskt mjöl från en mindre kvarn. Du gör skillnad för dessa fantastiska aktörer som du efterfrågar dem i din butik. Jag har tillgång till mjöl från Warbro kvarn och Saltå kvarn, båda i Sörmland och förutom att de är nyttigare så känner du verkligen skillnad på smaken. Väljer du dessutom kallpressad rapsolja så får du med nyttiga fetter i degen. Även toppningen kan du göra lika god som näringsrik genom att strössla med potatis och grova grönsaker. Om du avslutar med en riktigt bra, lagrad ost så smakar det mesta himmelskt.” Jessie Sommarström, Årets Kock 2022
Pizzasallad på svensk kål
”Pizzasalladen utgår från kål som är svensk superfood, där kan man välja kål efter smak och tycke och det som finns att tillgå.” Jessie Sommarström, Årets Kock 2022
Du behöver:
400 g valfri kål, till exempel vitkål eller rödkål
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 dl rapsolja
2 msk svensk äppelcidervinäger
nymalen svartpeppar efter smak
Gör så här:
1. Skär kålen i tunna strimlor. Använd gärna osthyvel eller mandolin och lägg strimlorna i en rymlig bunke. Strö över salt och socker, använd sedan händerna och massera in det i kålen. Genom att man kramar strimlorna ihop med socker och salt så släpper de ifrån sig vätska.
2. Låt stå i ca 20 min. Häll av vätskan, tillsätt olja och vinäger och blanda ordentligt.
3. Smaka av med nymalen svartpeppar.
Se filmen när Jessie tillagar pizzorna
Om Jessie Sommaström, Årets Kock 2022
Jessie Sommarström vann och innehar titeln Årets Kock 2022 och bor utanför Stockholm. Hon har varit kreativ ledare på Urban Deli, som är en kombination av restaurang, saluhall och butik i Stockholm men ha nu slutat som kreativ ledare och kommer driva utveckling och innovation på Urban Deli. Under 2022 jobbade Jessie på Torsåker Gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens mat. Jessie driver även private dining-företag tillsammans med sin man Gordon Grimlund. Många av oss såg Jessie ta silver i tv-programmet Kockarnas Kamp 2021.
Mer information
Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock
Från Sverige och Årets Kock i gott samarbete
Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige