från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nytt butiksmaterial visar vägen till Från Sverige

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Portalen

– Nu kommer vi med ett nytt, efterfrågat, butiksmaterial som gör det ännu enklare att hitta Från Sverige-märkta varor i butiken. Vi vet att konsumenter vill ha guidning i butiken. De gillar Från Sverige, vad det står för och vill snabbt och enkelt hitta de märkta varorna, säger Maria Forshufvud, Svenskmärkning.

Butiksmaterial

Pressmeddelande Svenskmärkning AB 2020 06 01. Uppdaterad 2020 08 12.

Butiksmaterialet har utvecklats och testats under våren och består av standardiserat skyltmaterial som passar de flesta butiker och butikssystem, har tydligt budskap och är enkelt att sätta upp. Det finns flera paket att välja mellan: Lilla Butikspaketet, Stora Butikspaketet och Odlat & växter Butikspaket, Kött & Chark Butikspaket och Mejeri & Ost Butikspaket. Det går också att sätta ihop sitt eget paket eller beställa enstaka enheter. Materialet finns nu att beställa hem via Från Sveriges hemsida.

– Ett tydligt märke på produkten och vägledande skyltning i butikerna hjälper konsumenterna att hitta det de efterfrågar. Märket Från Sverige är välkänt med 84% kännedom, har högt förtroende och är efterfrågat av 8 av 10 konsumenter*, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB.

Positiv respons från pilotprojektet

Under vårens pilotprojekt har ett femtontal butiker från samtliga butikskedjor utvärderat butiksmaterialet.

– Vi har fått mycket positiv respons för satsningen, säger Maria Forshufvud. Butikerna ser att konsumenterna vill veta mer om Från Sverige-märkningen.


Tre butiker om butikskommunikationen

Markus Wahlgren, stormarknadschef på Stora Coop i Visby
– Ju fler skyltar med Från Sverige-märkningen, desto bättre. Skyltmaterialet för Från Sverige-märkningen fungerar mycket bra. Att butikspaketets olika enheter, till exempel hyllkantsetiketterna, har vit bakgrundsfärg gör att de syns extra väl i butiken. Takskyltarna är också fina – det ska märkas att det händer saker i butiken. Läs mer

Ida Karlsson, butikschef, ICA Kvantum Vallentuna, Vallentuna kommun
– Skyltmaterialet Från Sverige passar jättebra i butiken. De runda utstickarna och hyllkantsetiketterna gör det lätt att skylta upp ursprungsmärkta svenska råvaror och livsmedel i alla kategorier. Det är speciellt roligt att kunna skylta upp med Från Sverige-materialet i frukt- och gröntavdelningen nu under den svenska odlingssäsongen. Läs mer

Marcus Ternebom, butikschef på ICA Nära Julitahallen, Katrineholms kommun
– Våra kunder letar efter ursprungsmärkta svenska produkter och skyltmaterialet är utmärkt, det hjälper kunderna att hitta till de svenska varorna i hyllorna. Min ambition är att skylta upp alla Från Sverige-märkta varor – i alla kategorier. Läs mer


Köpbeslut tas i butiken och i apparna

En undersökning om köpvanor hos unga vuxna** visar att de flesta köpbeslut av matvaror sker i butiken eller via butikskedjornas appar. Unga vuxna anser att svenskt ursprung står för en tydlig kvalitetsaspekt och att handla svenska livsmedel uppfattas som klimatsmart. De upplever att Från Sverige-märkningen är enkel, tydlig och trovärdig.

– Det ska vara lätt att hitta Från Sverige-märkta produkter i butiken och lätt att förstå de värden som märkningen står för. Att öka synligheten i butik är ett prioriterat arbete 2020. Att erbjuda butiksmaterialet är en viktig del av det arbetet, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB.

Här kan du se och beställa Butikspaketen

Se närmare på och beställ Lilla Butikspaketet, Stora Butikspaketet, Odlat & växter Butikspaket, Kött & chark Butikspaket och Mejeri & ost Butikspaket samt enstaka enheter att beställa och ladda ned.

Butiksmaterial

Lilla Butikspaketet och Stora Butikspaketet Från Sverige innehåller hyllkantsetiketter i olika format, runda skyltar samt informationsskyltar och dekaler till kyl och frys.
Odlat & växter Butikspaket riktar sig till blomsterhandelns butiker och handelsträdgårdar samt till livsmedelsbutikernas blomavdelning och frukt- och gröntavdelning.
Kött & chark Butikspaket används i livsmedelsbutikens kött- och charkavdelningar. 

Mejeri & ost Butikspaket passar för livsmedelsbutikens mejeri- och ostavdelningar med märket Mjölk från Sverige, även märket Från Sverige används i de kategorierna. 

* Demoskop, feb. 2020
** En kvalitativ undersökning av YouGov 2019, på uppdrag av Svenskmärkning AB.

Butiksmaterial Butiksmaterial


Mer information

Besök sidan Beställ & ladda ned
Unga vuxna: Rekordhög kännedom för Från Sverige
Prisvärdhet viktigare än lågt pris för unga vuxna
Pressmeddelande: Nytt butiksmaterial visar vägen till Från Sverige-märkta varor

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.