från sverige

Tillbaka

”Ju fler skyltar med märkningen, desto bättre.”

Publicerad Företag Företag berättar Konsument

Butiken har ordet! Markus Wahlgren är stormarknadschef på Stora Coop i Visby på Gotland, och är en av de som utvärderat Från Sveriges nya butikskommunikation. Markus menar att det inte kan bli för många Från Sverige-skyltar i butiken.

Markus Wahlgren är stormarknadschef på Stora Coop i Visby på Gotland, och är en av de som utvärderat Från Sveriges nya butiksmaterial under våren.

– Skyltmaterialet för Från Sverige-märkningen fungerar mycket bra. Att butikspaketets olika enheter, till exempel hyllkantsetiketterna, har vit bakgrundsfärg gör att de syns extra väl i butiken. Takskyltarna är också fina – det ska märkas att det händer saker i butiken.

– Ju fler skyltar med Från Sverige-märkningen, desto bättre. Det kan inte bli för mycket enligt mig. Vi säljer mestadels svenska och lokala produkter här, vilket våra kunder gillar.

– Många av de företag som använder Från Sverige-märkningen på sina produkter skulle kunna göra själva märket större i storlek, det skulle de tjäna på, för kunderna tittar efter det.

Fakta

Stora Coop i Visby, Gotland
Omsätter: 200 Mkr
Antal anställda: 60 personer (120 under sommaren)

Beställ butiksmaterialet Från Sverige här


Marcus berättar om Stora Coop i Visby

”Stora Coop i Visby har ökat sin försäljning mest av alla Coop-butiker i Sverige de senaste åren. Som livsmedelsbutik bör vi vara med och ta ansvar och påverka. Nästa steg för oss är lokal samverkan med bönderna här för att se vad de skulle kunna producera för att möta kundernas efterfrågan.

Vi vill medverka till att förändring på många plan. Vi mäter svinn i butik kvartalsvis och sedan 2017 har vi aktivt minskat svinnet från 32 ton på ett kvartal till 10 ton. Målet är givetvis noll ton så småningom. Personalen på alla avdelningar i butiken bidrar med olika svinnsmarta idéer. Vi tar tillvara på exempelvis bröd och gör skorpor eller ströbröd. Baguetter med kort bäst före-datum blir gott vitlöksbröd. Vi har också infört fiskauktioner så att kunderna kan köpa fisk med kort bäst före-datum. Till hösten planerar vi även auktioner på kolonialvaror med kort bäst före-datum. På så sätt kan kunderna medverka till att minska svinnet i butik och bra varor kommer till användning.

Stora Coop i Visby satsar på så stor andel svenskt och lokalt som möjligt i alla kategorier. Vindruvor, bananer och avokado är till exempel importerat. Under sommaren kommer en bananplanta att finnas på plats i butiken i samarbete med en lokal grönsaksodlare som testar bananodling på ön. Allt färskt kött som sälj på Stora Coop i Visby är svenskt och gotländskt. Vissa importerade charkuterier och fryst importkött säljs också. Under säsong så är till exempel äpplena som säljs övervägande svenskodlade. Gurkan är alltid svenskodlad.”


Mer information

Om Från Sveriges pilottest av butiksmaterial
Under våren 2020 har ett femtontal butiker från samtliga butikskedjor utvärderat det nya butiksmaterialet Från Sverige. Det består av standardiserat skyltmaterial som passar de flesta butiker och butikssystem, har tydligt budskap och är enkelt att sätta upp. Välj mellan tre paket: Lilla Butikspaketet, Stora Butikspaketet och Odlat & växter Butikspaket. Det går också att sätta ihop sitt eget paket och beställa enstaka enheter. Läs mer

Fler Butiken har ordet!
Ida Karlsson, butikschef ICA Kvantum Vallentuna:
”Speciellt roligt att skylta upp frukt & grönt”
Handlare Marcus Terneborn, ICA Nära Julitahallen: ”Ambition att skylta upp alla Från Sverige-märkta varor”

Aktuellt

Svenska tomater året runt

Tomater året runt från Sveriges största odlare

Strax utanför Trelleborg ligger Sveriges största tomatodling Alfred Pedersen & Son, och de använder märket Från Sverige. Här odlas svenska, smakrika tomater hela året runt!

Så stöttar du restauranger, caféer och serveringar

Restriktionerna under coronapandemin slår hårt mot hela restaurangbranschen, både små och stora verksamheter drabbas. Så kan du stötta dem — varje lunch, middag och fika räknas!

Maximera livslängden för dina tulpaner

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här kommer fem enkla och praktiska tips på hur du lyckas.