från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri, Scan och KLS Ugglarps berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna. De är några av de företag som använder märket Kött från Sverige på sina produkter, och de använder även Från Sverige-märket på exempelvis kycklingcharkuterier.

Under två veckor lyfts Från Sverige-märkta varor fram i hela kundvarvet, cirka 900 butiker skyltas upp med Från Sveriges butiksmaterial och ett stort antal livsmedelsföretag skyltar upp sina varor extra, har kampanjer och kommunicerar i sina kanaler.

Det gör vi för att göra det enkelt för dig som handlar att välja Från Sverige-märkta varor, vilket betyder att varorna är odlade eller födda och uppfödda i Sverige, förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Vi frågade företagen tre frågor:

1.     Vad gör ni under Från Sverige-veckorna?

2.     Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

3.     Vad väntar ni er av Från Sverige-veckorna? 

 


Jakobsdals Charkuteri

— Vi har en svenskinspirerad (blågula) kostym på alla plånboks etiketter. Har även tagit fram blågula hyllkantbanners och klistervepor vi sätter upp vid produkterna.

— Vi brinner verkligen för de svenska charkuterierna och vill vara tydliga med vår ursprungsmärkning. Våra kunder är medvetna och vill veta vilket land produkten kommer ifrån. Vi är stolta över våra svenska bönder och vill gärna lyfta att Sverige är de land som har EU:s lägsta antibiotikaanvändning.

— Skapa synlighet och informera konsumenten varför det är viktigt att välja svenskt!

Jakobsdals Charkuteri


Nybergs Deli

— Vi kommer att skylta upp extra i utvalda butiker, vi har även bokat in centrala kampanjerbjudanden, som fläskytterfilé du ser på bilden, på olika kedjor och stortavlor på något format.

— Vi har som ambition att bli Sveriges mest hållbara köttföretag, och svensk gris har cirka 50% mindre klimatpåverkan än snittet. Därför ser vi det som en självklarhet att ursprungsmärka med Från Sverige-märket. Vi var även Sveriges första köttföretag med BRC certifiering.

— Vi vill göra konsumenter och kunder ännu mer upplysta om vikten av att äta svenskt kött och inte bara fokusera på ett lågt pris. Vi på Olle Nybergs Chark var med på pilotprojektet förra året och ville självklart vara med i år igen.

Nybergs Deli


Scan

— I butik skyltar vi under Från Sverige-veckorna upp med Kött från Sverige material i såväl ordinarie hylla som i utbrutna exponeringar. Vidare kommer vi även använda Från Sveriges digitala material i våra egna kanaler.

— På Scan tror vi på bra mat från svenska gårdar och vi står för svensk kvalitet i smak, hantverk och djuromsorg. Det som vi brukar kalla ”Smaken av Sverige”. Svenskmärkningen är för oss dels ett sätt att stötta och hylla svenskproducerad mat, dels att hjälpa konsumenten att på ett enkelt sätt hitta svenskproducerade matvaror i butiken.

— Vi vill prova och se om vi med hjälp av denna kampanj kan få fler att välja svenskt kött och charkuterier.

Scan


KLS Ugglarps — Dalsjöfors

KLS Ugglarps, som bland annat har varumärket Dalsjöfors, har skyltat upp sina produkter i butikerna under hösten och har även digitala kampanjer.

KLS Ugglarps


Från Sverige-märket gör det enklare att hitta svenskt i butiken

Undersökningar visar att det blivit enklare att se ursprung på mat och dryck i butiken sedan ursprungsmärkningen lanserades, men det finns fortfarande mycket att göra. Undersökningar visar att 7 av 10 tycker att ursprungsmärkning underlättar när de handlar mat, att det är viktigt med svenska råvaror och att man är beredd på att betala mer för svenska råvaror. 84% känner till Från Sverige-märkningen. (Demoskop april 2021)
Här kan du se butiksmaterialet du möter i butiken — titta efter märket!


Mer information

Från Sverige-märkt i hela butiksvarvet

Det händer under Från Sverige-veckorna!

Företag som märker med Från Sverige

Här är kriterierna för ursprungsmärkningen och vad som gäller för varor med flera ingredienser

Vill ni märka med ursprungsmärkningen Från Sverige? Så gör du.

Relaterade inlägg

rotfrukter

Rotfrukter året runt – 9 utmärkta rotfrukter

Rotfrukterna är inte bara mättande och nyttiga, de är prisvärda och kan varieras i det oändliga. Läs mer och lär dig mer om 9 utmärkta rotfrukter!

Svenska_ägg

De svenska äggen – många mervärden på köpet

Att ägget är näringsrikt, hållbart och variationsrikt är bara några av många andra fördelar. Vi bad Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska Ägg berätta mer.

Höstmeny med 98% svenskt vid Livsmedelsdagarna

Från Sverige ser med glädje fram emot att presentera en utmärkt trerätters höstmeny skapad av 98% svenska råvaror vid Livsmedelsdagarna 2021.