från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Allt enklare att se ursprung på mat & dryck i butik

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det blir allt enklare att se ursprung på mat och dryck i butiken. Idag tycker fler än fyra av tio (40%) att det är enkelt att se ursprunget, jämfört med knappt 25% när märket Från Sverige etablerades 2016. Det visar den årliga undersökningen som Demoskop genomfört på uppdrag av Svenskmärkning.

Pressmeddelande 15 april 2021. Svenskmärkning AB står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. 

– Det är bra men vi vet att det kan bli ännu bättre. Det ska självklart vara lätt att hitta svenska råvaror, livsmedel och växter i butiken. Därför satsar vi, tillsammans med livsmedelskedjorna och företagen som märker med Från Sverige-märkningen, kraftfullt på kommunikation för märket i butik och digitalt under 2021. Mer än tre av fyra konsumenter vill ha en tydlig Från Sverige-märkning på varorna och vägledning i butik, säger Ulrika Ekström, vd på Svenskmärkning.

Märket Från Sverige är ett välkänt ursprungsmärke bland konsumenter i Sverige med 84% kännedom. Högst kännedom återfinns bland unga vuxna upp till 29 år. De unga är också beredda att betala något mer för svenska råvaror och livsmedel.

Starkt växande förtroende för Från Sverige

— Förtroendet för Från Sverige-märkningen är starkt växande från en redan hög nivå. Av dem som känner till märket har fler än åtta av tio (83%) stort förtroende för Från Sverige, säger Ulrika Ekström.

Det kan jämföras med förtroendet generellt för information om ursprung, som ligger på runt 60%.

— Vi är tydliga i vår kommunikation om vad märket står för; att råvaran ska vara odlad eller född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Tydliga kriterier påverkar förtroendesiffrorna mycket positivt. Då vet man vad man får, säger Ulrika Ekström.

Viktigt med livsmedelsindustri i Sverige

I årets undersökning syns det tydligt att man vill gynna svenska bönder och svensk livsmedelsindustri.

Mat och dryck producerad i Sverige uppfattas som trygg och säker, den bidrar till arbetstillfällen och de svenska mervärdena är mycket viktiga. Samtliga faktorer har ökat i betydelse under 2020.

—Pandemin påverkar, men de starka siffrorna är inte enbart en corona-effekt, menar Ulrika Ekström. Vi har sett en stadig ökning av intresset för svenskproducerat. Konsumenterna blir allt mer medvetna och väljer gärna produkter som inte har ”rest långt”. Det gäller oavsett om det är ekologiska eller konventionellt producerade produkter.

Märket Från Sverige används av 200 företag och cirka 10 800 produkter är godkända för märkning.

Fakta ur undersökningen:

  • 9 av 10 konsumenter anser att svensk livsmedelsindustri är viktig (92%)
  • 8 av 10 konsumenter vill gynna svenska bönder (84%)
  • 7 av 10 tycker att ursprungsmärkning underlättar när de handlar mat (75%)
  • 7 av 10 tycker det är viktigt med svenska råvaror (69%) 
  • 7 av 10 är beredda att betala mer för svenska råvaror (73%)

Om Svenskmärkning och undersökningen

Svenskmärknings tre ursprungsmärken — Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige — syftar till att göra det enklare för konsumenten att hitta råvaror, livsmedel och växter med svenskt ursprung i butikerna, och därigenom bidra till att öka andelen svenskproducerat i butikerna. Demoskops attitydmätning följer utvecklingen över tid beträffande konsumenternas kännedom, kunskap och attityder till livsmedels ursprung och ursprungsmärkningar. Undersökningen genomfördes i januari 2021, med webbaserad panel, 1109 deltagare. 


Ladda ned undersökningen på MyNewsdesk

Några bilder ur undersökningen ser du här:

Mer information

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Om Svenskmärkning AB

Relaterade inlägg

zeta grillost

Zeta har nu lanserat en svensk grillost

För de som vill njuta av en halloumiliknande grillost med svenskt ursprung har nu Zeta lanserat en grill- och stekost tillverkad på svensk mjölk! Här kan du läsa mer.

Gällenäs Grönsaker

Gällenäs Grönsaker – “Att odla är vår livsstil”

Gällenäs Grönsaker är ett ungt familjeföretag som drivs av Anette och Peter van Schie. Idag odlar de tomater, gurkor, paprika, aubergine och chili i det 5000 m2 stora växthuset.

nybergs deli

”Bra mat till alla” från familjeföretaget Nybergs Deli

Nybergs Deli är ett familjeföretag med visionen ”Bra mat till alla”. Nybergs Deli erbjuder ett noga utvalt sortiment av god och bra mat till både till vardags och fest. Här kan du läsa mer!