från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Konsumenterna prioriterar Från Sverige – fortsatt ökning

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Nyheter för företag

Trots det rådande världsläget och de stigande kostnaderna för hushållen ökar försäljningen av Från Sverige-märkta produkter inom dagligvaruhandeln. Färska siffror från NielsenIQ* visar att försäljningen under kvartal ett 2023 utvecklas i samma goda takt som under helåret 2022.

Pressmeddelande från Svenskmärkning 2023 05 10

Positiv trend för Från Sverige-märkta produkter

Den positiva utvecklingen visar att intresset för Från Sverige-märkta produkter håller i sig både på kort och lång sikt. Drygt 220 företag använder idag den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige och cirka 12 000 produkter är godkända för märkningen.

— Det är viktiga signaler till svensk primärproduktion, livsmedelsindustri och dagligvaruhandel och försäljningsökningen hade inte varit möjlig utan det gemensamma engagemang för svenska livsmedel som finns i hela branschen, säger Ulrika Ekström vd Svenskmärkning.

 

Försäljningsutveckling Q1 2023

*Källa: NielsenIQ Scantrack, värdeandel Från Sverige-märkta varor, Q1 2023 jämfört med Q1 2022.

Under det första kvartalet 2023 ökade försäljningsvärdet av Från Sverige-märkta produkter med 18,1% jämfört med samma period förra året. Motsvarande siffra för ej Från Sverige-märkta produkter är 9,3%. Andelen Från Sverige-märkta produkter är nu 22,6% vilket är en ökning från förra året.

Försäljningsvolymerna går generellt sett ned i handeln. Volymminskningen av ej Från Sverige-märkta produkter låg på 7,8% under första kvartalet. Volymminskningen av Från Sverige-märkta varor var lägre och låg på 3% under samma period.

 

Försäljningsutveckling helår

*Källa: NielsenIQ Scantrack, vecka 13 2022 – vecka 12 2023, DVH, värdeförsäljning i kategorier som har Från Sverige-märkta produkter.

  • Siffrorna visar att försäljningsvärdet av Från Sverige-märkta produkter växer 16,2% jämfört med 8,2% för ej Från Sverige-märkta produkter under samma period. Totalt har marknaden ökat 9,9%.
  • Försäljningsvärdet ökar till största del av prishöjningarna inom branschen — men nya Från Sverige-märkta produkter har bidragit med 550 miljoner kronor till ökningen av försäljningsvärdet.
  • Andelen Från Sverige-märkta produkter är på helåret 22,6% av totalen på 133 miljarder i de kategorier där det finns Från Sverige-märkta produkter, vilket värdemässigt är cirka en tredjedel av butikernas totala försäljning.
  • Försäljningsvolymerna gick generellt sett ner i handeln även på helåret. Volymminskningen låg i stort sett uteslutande på ej Från Sverige-märkta produkter.

Stark utveckling för Från Sverige-märkt  

Den positiva utvecklingen i försäljningsvärde och det mindre volymtappet visar att konsumenten fortsätter välja Från Sverige-märkta produkter trots det senaste årets många kostnadsökningar.

— Vi är oerhört glada för den positiva utvecklingen som vi hoppas håller i sig. Tillsammans i branschen, med Från Sverige-märkningen, ska vi fortsätta göra det enkelt att välja svenskt – det är viktigare än någonsin, säger Ulrika Ekström vd Svenskmärkning.


Om NielsenIQ rapportering 

  • Mätningen sker endast i de kategorier där det finns Från Sverige-märkta produkter, vilket innebär cirka en tredjedel av butikernas totala försäljning.
  • Följande aktörer deltar i statistiken; ICA (samtliga profiler), Coop (alla format), Axfood (Hemköp, Willys och Tempo), Bergendahls (City Gross) och Mathem.
  • Lidls försäljning ingår i siffrorna för ”Total marknad” medan Lidls försäljning av produkter som är Från Sverige-märkta inte ingår.
  • Då NielsenIQ inte kan mäta lösplock eller butikspackat, som exempelvis butikspackat kött, ingår de inte i siffrorna som redovisas. Det samma gäller blommor och växter.

Mer information

Försäljningsvärdet av Från Sverige-märkt ökar mer än övrigt sortiment (2022 12 22) — till artikeln

Från Sverige fortsatt starkt hos konsumenten (2023 03 03) — till artikeln

NielsenIQ och Svenskmärkning i nytt samarbete (2022 03 01) — till artikeln

Demoskop Attitydundersökning 2023 — Svenskt ursprung och pris viktigast när vi handlar

Företag som ursprungsmärker

Grafer och bilder finns på MyNewsdesk
 

Relaterade inlägg

LI Tareq Taylor triss i kungar julbordsgäster

Triss i kungar – dem vill vi helst äta julbord med

För tredje året hamnar Tareq Taylor högst upp på svenskarnas julbordsgästlista! Tareq märker sina färdigrätter Maten é klar med Från Sverige så vi tycker att det är ett utmärkt val!

kockarnas kamp

Danyel Couet om vinsten i Kockarnas kamp

Det blev Danyel Couet som kammade hem vinsten i Kockarnas kamp. Här kan du ta del av hela vinnarintervjun med Danyel och läsa mer om Danyels egna såser som han valt att ursprungsmärka med Från Sverige.

bake my day

Bake My Day bakar för hand med svenska råvaror

Bake My Day bakar sina produkter för hand i Huddinge, söder om Stockholm. Svenska och lokala råvaror är viktigt och alla matbröd och kaffebröd är ursprungsmärkta med Från Sverige. Vi bad Moses Isik, vd på Bake My Day, att berätta mer.