från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Konsumenterna prioriterar Från Sverige – fortsatt ökning

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Nyheter för företag

Trots det rådande världsläget och de stigande kostnaderna för hushållen ökar försäljningen av Från Sverige-märkta produkter inom dagligvaruhandeln. Färska siffror från NielsenIQ* visar att försäljningen under kvartal ett 2023 utvecklas i samma goda takt som under helåret 2022.

Pressmeddelande från Svenskmärkning 2023 05 10

Positiv trend för Från Sverige-märkta produkter

Den positiva utvecklingen visar att intresset för Från Sverige-märkta produkter håller i sig både på kort och lång sikt. Drygt 220 företag använder idag den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige och cirka 12 000 produkter är godkända för märkningen.

— Det är viktiga signaler till svensk primärproduktion, livsmedelsindustri och dagligvaruhandel och försäljningsökningen hade inte varit möjlig utan det gemensamma engagemang för svenska livsmedel som finns i hela branschen, säger Ulrika Ekström vd Svenskmärkning.

 

Försäljningsutveckling Q1 2023

*Källa: NielsenIQ Scantrack, värdeandel Från Sverige-märkta varor, Q1 2023 jämfört med Q1 2022.

Under det första kvartalet 2023 ökade försäljningsvärdet av Från Sverige-märkta produkter med 18,1% jämfört med samma period förra året. Motsvarande siffra för ej Från Sverige-märkta produkter är 9,3%. Andelen Från Sverige-märkta produkter är nu 22,6% vilket är en ökning från förra året.

Försäljningsvolymerna går generellt sett ned i handeln. Volymminskningen av ej Från Sverige-märkta produkter låg på 7,8% under första kvartalet. Volymminskningen av Från Sverige-märkta varor var lägre och låg på 3% under samma period.

 

Försäljningsutveckling helår

*Källa: NielsenIQ Scantrack, vecka 13 2022 – vecka 12 2023, DVH, värdeförsäljning i kategorier som har Från Sverige-märkta produkter.

  • Siffrorna visar att försäljningsvärdet av Från Sverige-märkta produkter växer 16,2% jämfört med 8,2% för ej Från Sverige-märkta produkter under samma period. Totalt har marknaden ökat 9,9%.
  • Försäljningsvärdet ökar till största del av prishöjningarna inom branschen — men nya Från Sverige-märkta produkter har bidragit med 550 miljoner kronor till ökningen av försäljningsvärdet.
  • Andelen Från Sverige-märkta produkter är på helåret 22,6% av totalen på 133 miljarder i de kategorier där det finns Från Sverige-märkta produkter, vilket värdemässigt är cirka en tredjedel av butikernas totala försäljning.
  • Försäljningsvolymerna gick generellt sett ner i handeln även på helåret. Volymminskningen låg i stort sett uteslutande på ej Från Sverige-märkta produkter.

Stark utveckling för Från Sverige-märkt  

Den positiva utvecklingen i försäljningsvärde och det mindre volymtappet visar att konsumenten fortsätter välja Från Sverige-märkta produkter trots det senaste årets många kostnadsökningar.

— Vi är oerhört glada för den positiva utvecklingen som vi hoppas håller i sig. Tillsammans i branschen, med Från Sverige-märkningen, ska vi fortsätta göra det enkelt att välja svenskt – det är viktigare än någonsin, säger Ulrika Ekström vd Svenskmärkning.


Om NielsenIQ rapportering 

  • Mätningen sker endast i de kategorier där det finns Från Sverige-märkta produkter, vilket innebär cirka en tredjedel av butikernas totala försäljning.
  • Följande aktörer deltar i statistiken; ICA (samtliga profiler), Coop (alla format), Axfood (Hemköp, Willys och Tempo), Bergendahls (City Gross) och Mathem.
  • Lidls försäljning ingår i siffrorna för ”Total marknad” medan Lidls försäljning av produkter som är Från Sverige-märkta inte ingår.
  • Då NielsenIQ inte kan mäta lösplock eller butikspackat, som exempelvis butikspackat kött, ingår de inte i siffrorna som redovisas. Det samma gäller blommor och växter.

Mer information

Försäljningsvärdet av Från Sverige-märkt ökar mer än övrigt sortiment (2022 12 22) — till artikeln

Från Sverige fortsatt starkt hos konsumenten (2023 03 03) — till artikeln

NielsenIQ och Svenskmärkning i nytt samarbete (2022 03 01) — till artikeln

Demoskop Attitydundersökning 2023 — Svenskt ursprung och pris viktigast när vi handlar

Företag som ursprungsmärker

Grafer och bilder finns på MyNewsdesk
 

Relaterade inlägg

Blomveckorna: Ätbart, pollinerarvänligt och torktåligt

Blomveckorna Från Sverige 2023 bjuder på en skön blandning ätbart, pollinerarvänligt, torktåligt och sommarblommor 10 i topp, miniträdgårdar och Årets Sommarblomma.

Nöt & Grönt

Första färsen av 50% nötkött och 50% grönsaker

Axfood är först med att i stor skala lansera en färs av lika delar nötkött och grönsaker. Färsen Nöt & Grönt säljs under Axfoods egna varumärke Garant och ör märkt med Kött från Sverige-märkningen och Nyckelhålet.

Här är Årets Sommarblomma 2023

Årets Sommarblomma 2023 är Svartöga – en mångsidig slingerväxt som med sina färgglada, enkla blommor och karaktäristiskt mörka öga i mitten bjuder på en härlig sommarkänsla. Här kan du läsa mer!