från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige fortsatt starkt hos konsumenten

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Nyheter för företag

Försäljningen av Från Sverige-märkta produkter ökade mer än övrigt sortiment 2022 i de produktkategorier där Från Sverige-märkta produkter finns representerade. Det visar försäljningssiffror från NielsenIQ.

Svenska konsumenter fortsatte att prioritera lokala produkter 2022. Försäljningen av Från Sverige-märkta produkter inom dagligvaruhandeln har ökat med 12,4% helår 2022 jämfört med helår 2021. Det är betydligt mer än icke Från Sverige-märkta produkter, som ökat 6,5% under samma period.

Ökningen motsvarar en försäljningsökning på hela 3,2 miljarder SEK, vilket gör att andelen Från Sverige-märkta produkter nu är uppe i totalt 22,2% i de produktkategorier där Från Sverige-märkta produkter finns representerade. Försäljningssiffrorna är framtagna av NielsenIQ Scantrack, vecka 1 – 52 2022 och visar att köpintresset för Från Sverige-märkta produkter är fortsatt starkt hos konsumenterna, även under det ekonomiskt pressade året som varit.

— Det är glädjande att konsumenterna fortsatte att välja produkter med Från Sverige-märkningen under 2022 trots det ekonomiska läget. Idag ursprungsmärker 220 företag de cirka 12 000 råvaror, livsmedel och växter som är godkända för märkningen, och de finns i de flesta kategorier och prisklasser i butikerna. Det är varor som kommer från våra svenska bönder och livsmedelsföretag i Sverige och de bidrar till arbeten, svensk livsmedelsproduktion och försörjningsförmåga, säger Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning.

Från Sverige-märkningens kriterier

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige omfattar produkter som ursprungsmärks med Från Sverige, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår. En produkt kan godkännas för ursprungsmärkningen om den uppfyller kriterierna odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. För produkter med flera ingredienser gäller speciella regler. Innehåller produkten mjölk, kött, ägg, fågel, fisk och skaldjur är det alltid 100% svenskt.

 


Mer information

För mer information kontaktar du Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning.

Om Från Sverige-märkningen

Om sammansatta produkter

Säkra maten — tack att du väljer svenskt när du handlar 

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.