Från Sverige ställer ut på Kostdagarna
Under Kostdagarna 2023 riktas välförtjänt strålkastarljus mot det offentliga Måltidssveriges samlade förmåga och potential att stå starkt och utvecklas – också när det skakar i omvärlden. Varje dag serveras cirka 3 miljoner måltider i skola, vård och omsorg. Från Sverige är på plats under Kostdagarna för att ta del av det intressanta programmet och berättar om möjligheten att använda Från Sverige-märkningen som verifikat vid offentlig upphandling av kött och mejeri i nivå med svensk lagstiftning.
Om Kostdagarna 2023
Kost & Närings ”lunch-till-lunch”-konferens Kostdagarna 2023 den 30-31 mars riktar sig exklusivt till kost- och måltidschefer, kostekonomer, livsmedelsupphandlare och andra ledare och medarbetare med anknytning till de offentligt finansierade måltiderna inom skola och förskola, vård och äldreomsorg. I konferensprogram förenas forskning, inspiration och aktuella ämnen och utmaningar med perspektiv och nycklar till det goda ledarskapet.
Från Sverige ställer ut
På plats under Kostdagarna 2023 finns Från Sverige tillsammans med fler än 50 utställande branschföretag, myndigheter och andra, icke-kommersiella aktörer. Vid fredagsförmiddagens Kostdagarna Forum ser vi fram emot möten och samtal kring Från Sverige-märkningen som verifikat och vid offentlig upphandling för offentliga måltider.
Om programmet under Kostdagarna 2023
Under Kostdagarna 2023 riktas välförtjänt strålkastarljus mot det offentliga Måltidssveriges samlade förmåga och potential att stå starkt och utvecklas – också när det skakar i omvärlden. För behöver det faktum att mycket just nu är tufft verkligen betyda att allt är – och måste – vara det? Under konferensen riktas fokus mot möjligheterna, kreativiteten och de innovativa lösningarna och tar matchen mot inställningen att ”det är omöjligt”. Det blir kunniga och inspirerande föreläsare med Stephan Wilson som moderator och ciceron.
Här är hela programmet för Kostdagarna 2023.
Upphandling med Från Sverige som verifikat
Allt fler kommuner strävar efter att öka andelen svenskt i de offentliga måltiderna. Samtidigt finns en målsättning i den nationella livsmedelsstrategin att Sveriges produktion av livsmedel ska öka. Varje dag serveras cirka 3 miljoner måltider i skola, vård och omsorg. Det finns ett stort intresse i samhället att offentlig sektor, genom upphandling, ska bidra till att främja en god svensk livsmedelsproduktion. Svenska livsmedel håller mycket hög kvalitet och produceras med högre krav på djurskydd och miljöhänsyn än vad EU:s lagstiftning kräver.
Det är idag enklare att upphandla livsmedel som motsvarar svensk lagstiftning. Hållbarhetskriterierna finns förpackade i Nationella Kravpaket för nötkött, griskött, lamm- och fårkött samt mjölk och mejeri på Upphandlingsmyndighetens webbplats. Det gör det enklare för den som upphandlar att bidra till den svenska livsmedelsstrategin och de satta målen.
Från Sverige-märkningen verifierar svenskt ursprung
Genom att i upphandlingen efterfråga de unika svenska mervärdena kan andelen mat med svenskt ursprung öka i de offentliga måltiderna.
Ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige visar att produkterna är svenskproducerade enligt märkningens tydliga kriterier. Märkningen visar att produktionen har skett i enlighet med svensk lagstiftning och hållbarhetskriterierna, och att de unika svenska mervärdena som har upphandlats efterlevs. Det kan exempelvis vara våra strikta krav på god djuromsorg och restriktiv användning av antibiotika. På så vis kan Från Sverige-märkningen användas för att verifiera upphandlarens krav.
På plats på Kostdagarna med efterfrågade säsongsguider. Från vänster: Ulrika Norvell, Lotta Hovhammar, Ulrika Ekström, Evelyn Berkeley.