från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

White Guide Green 2021 – skylta upp Från Sverige

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Från Sverige är partner till White Guide Green, som inför år 2021 kommer med en rad nyheter. Förutom huvudkategorin Sveriges mest hållbara matbutik, kan butikerna utmärka sig i åtta kategorier, däribland kategorin Från Sverige.

Nyheter i White Guide Green 2021

White Guide Green (WGG) är en nationell tävling som bedömer hur matbutiker i Sverige arbetar med hållbarhet; alltifrån utbildning av personal, exponering i butik, kommunikation och insatser för att minska svinn. Tävlingen bedömer även utbudet av ekologiskt, närproducerat och vegetariskt, och hur butiken lyckas öka andelen svensk, hållbar mat och dryck. Kriterierna är framtagna i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Inför 2021 har upplägget på tävlingen utvecklats. Under året bedöms butiker i 12 städer i Sverige och för varje stad görs en cityguide. Förutom huvudkategorin Sveriges mest hållbara matbutik, kan butikerna utmärka sig i åtta kategorier som utvecklats tillsammans med WGGs partners, däribland Från Sverige, och i varje cityguide presenterar en vinnare i varje kategori.

Kategori Från Sverige

Kategori Från Sverige bedömer hur butiken vill öka andelen svensk mat och dryck i butiken och hur de kommunicerar ursprungsmärkningen Från Sverige i butiken. Det innebär att tolv vinnare kommer utses i kategorin under året. Ett sätt att kommunicera Från Sverige-märkningen är att skylta upp med Från Sveriges butiksmaterial, som gör det enkelt för konsumenten att hitta svenska råvaror, livsmedel och växter. Butiksmaterial kan beställas här
Förutom Från Sverige bedöms butikerna i kategorierna Grönt, Vegetariskt, Fisk & skaldjur, Eko, Bröd, Fryst och Butikschef.

Den 18 mars presenteras de fyra första vinnarna!

Det blir en rivstart den 18 mars, då Umeå, Falkenberg, Helsingborg och Lund får sina mest hållbara butiker presenterade. Då kommer även mer detaljerad information om White Guide Greens nya upplägg.


Grattis säger vi till vinnarna i kategori Från Sverige!

Falkenberg: Lidl
Lund: Stora Coop
Umeå: Willys Syd
Helsingborg: ICA Maxi

Mer information om vinnarna kommer.

Vi ser extra mycket fram emot att ta del av resultaten för kategori Från Sverige för även kommande städer, för att ta del av det arbete som görs för att göra det enkelt att välja Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter som är odlade, födda och uppfödda, förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige!


Beställ skyltmaterial — Beställ & Ladda ned

Här kan du beställa skyltmaterial till din butik. Du kan välja mellan färdiga butikspaket eller enskilda enheter och även ladda ned pdfer att skriva ut i butiken.Mer information

Så använder du märket i butiken 

Låt märket jobba — kommunicera och inspirera

Ladda ned inspirationsfolder för butiksskyltning som pdf här


Efter förra årets lyckade pilot med Från Sverige-veckan har vi i år förlängt butiksaktiviteten till två veckor. Boka in vecka 38 och 39 — måndag 20 september till söndag 3 oktober — då vi tillsammans lyfter märket och hjälper konsumenterna att välja svenskt när de handlar i butiken! Läs mer här

Relaterade inlägg

Låt märket jobba i din marknadsföring!

Du vet väl att märkesanvändare kan använda ursprungsmärket i all typ av kommunikation? Låt märket göra jobbet både på produkten och i marknadsföringen. Här får du tips!

Rekordhögt förtroende för livsmedelsindustrin

91 procent av svenskarna har stort förtroende för den svenska livsmedelsindustrin. Det är den högsta siffran sedan Livsmedelsföretagen började mäta allmänhetens förtroende 2013.

Allt enklare att se ursprung på mat & dryck i butik

Idag tycker fler än 4 av 10 (40%) att det är enkelt att se ursprunget, jämfört med knappt 25% när Från Sverige etablerades 2016. Det visar den nya undersökningen från Demoskop.