från sverige

Tillbaka

Tomater året runt från Sveriges största odlare

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Strax utanför Trelleborg ligger Sveriges största tomatodling Alfred Pedersen & Son. Odlingen är 160 000 kvm stor, vilket motsvarar ungefär 28 fotbollsplaner. Här odlas svenska, smakrika tomater hela året runt!

Svenska tomater året runt

En hållbar tomatodling

Familjen Pedersen har en lång tradition av odling som startade i Odense, Danmark. Idag äger Mads Pedersen familjeföretaget och är fjärde generations trädgårdsmästare. Hållbarhet och kvalitet är två ledord i odlingen hos Alfred Petersen & Son, som odlar tomater i alla dess former, smaker och färger, främst kvisttomater men även många små söta specialtomater.

Ett exempel på svenska året runt-tomater som odlas hos Alfred Petersen & Son är sorten San Marzano, som ursprungsmärks med Från Sverige.

Tomater året runt

I slutet av september och en bit in på oktober planteras vinterårets tomatproduktion som har en skördestart i mitten av november. Vinterproduktionen sker i en separat del av odlingen med högt i tak, hög teknologi och speciellt framtagen energisnål LED-belysning som kompletterar den befintliga belysningen i växthuset under vintern. Ungefär 30% av energiförbrukningen sparas dessutom genom energivävar som hjälper till att skydda från kalla nätter.


Alfred Petersen & Son använder energisnål och högeffektiv belysning i växthuset under årets mörkaste månader.

Endast 2 av 10 är svenska —Från Sverige-märket visar vilka

Tomater är den överlägset mest populära grönsaken hos svenska folket. En tredjedel av alla svenskar äter tomat i stort sett dagligen och vi äter ungefär 10 kg per person och år. Men idag är knappt två av tio tomater som äts i Sverige svenska. Det gör å andra sidan att det finns en fantastisk potential för en ökad försäljning av svenska tomater. Titta efter märket när du handlar nästa gång, så blir det enklare att välja svenska. Och fråga gärna efter svenska tomater i butiken om du inte hittar Från Sverige-märkta!

Titta efter märket Från Sverige så vet du att tomaterna är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Mer information


Läs mer om Alfred Petersen & Son och Sydgrönts andra odlare inne hos Sydgrönt

Ta reda på mer om svensk odling av tomater

 

Med kärlek till de svenska tomaterna!

Aktuellt

Från Sverige och KRAV underlättar för konsument

Från Sverige och KRAV har startat ett samarbete för att göra det enklare för konsumenten att välja KRAV-produkter med svenskt ursprung, märkta med Från Sverige.

Utmärkta betor i alla färger och former

Det finns svenskodlade färgglada betor i butikerna året runt. Vackert röda, gula, vita, polkarandiga — och så de goda genvägarna med förkokta och inlagda!

svensk grillost

Fontana lanserar grillost av norrländsk mjölk

Välkomna till Från Sverige-märkningen säger vi till Fontana som nu möter konsumenternas efterfrågan genom att lansera en grillost gjord på svensk mjölk från norrländska gårdar.