från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Sveriges flytande guld – primörhonungen!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Primörhonungen är Sveriges flytande guld! Svenska Bin och Biodlingsföretagarna satsar på att göra primörhonungen och tiden strax före midsommar till en viktig säsongspremiär liknande de som finns för sparris, potatis och jordgubbar. Biodlare runt om i Sverige tappar nu den första honungen och säljer den som en unik primör.

Vad menas med primörhonung?

Primörhonung kallas den honung som skördas på våren, försommaren och runt midsommar. Den är gyllengul, lätt och flytande och passar perfekt till andra försommarprimörer som hallon och jordgubbar. Genom att primörhonungen vare sig lagrats, rörts eller värmts upplever många den som speciellt smakintensiv och blommig. Honungen håller sig oftast flytande i några veckor och kristalliseras sedan naturligt. Vill man behålla den flytande konsistensen längre kan man frysa honungen. Den honung som finns i butik under hela året är oftast ympad eller rörd för att behålla sin finkorniga och smidiga konsistens.

Honungens konsistens

Hur olika honungars konsistens utvecklas beror dels på vilka sockerarter det finns i den nektar honungen är gjord av, och dels hur den behandlas medan den stelnar. En hög andel fruktos i nektarn ger en honungs som håller sig flytande länge, medan hög andel glukos ger en fastare honung. All honung är flytande när den skördas ur bikupan.
Begreppet primörhonung lanserades av Svenska Bin 2016.

Varför har vi inte färsk och flytande honung året om i Sverige?

Bina invintrar redan i augusti/september och håller sig sedan i kupan tills värmen kommer på våren. Då samlar de nektar och pollen som finns: sälg, hassel, maskros och olika blommande lökväxter. I juni samlar de bland annat från försommarens ängsblommor, raps och klöver. Honungens smak blir också olika beroende på vilken del av Sverige den kommer ifrån och vad som växer där.

Med Primörhonungssläppet vill biodlarna visa att försommarens första honung är lika attraktiv, festlig och unik som den första potatisen, sparrisen och jordgubbarna.

Årets ambassadörer för svensk primörhonung

I år ställer en rad gastronomiska ambassadörer upp och lyfter den första honungen tillsammans med lokala biodlare under Primörhonungs-släppet strax före midsommar.

Några av ambassadörerna för svensk primörhonung: Sofia B Olsson, Titti Qvarnström, Stefan Eriksson, Frida Nilsson, Paul Svensson och Maria Printz.


Mer information

Läs mer hos Svenska Bin och Biodlingsföretagarna

Läs mer om årets ambassadörer för svensk primörhonung

Honungskollen – så vet du att det är äkta honung

Relaterade inlägg

Från Sverige i topp i Livsmedelsrapporten 2024

I Svenska livsmedelsrapporten 2024 toppar Från Sverige-märket på första, Kött från Sverige på andra och Mjölk från Sverige på fjärde plats när Nordic Viewpoint frågar vilka märkningar man tittar på när man handlar.

grundsmakerna

De fem grundsmakerna och dess smaksättare

Sött, salt, beskt och umami är våra fem grundsmaker. Här kan du läsa mer om de olika grundsmakerna och ta del av tips på smaksättare för att hitta balans i mellan grundsmakerna.

Lär dig mer om olika köttraser

I Sverige finns det ungefär 190 000 kor för köttproduktion. Här kan du lära dig mer om de hur de olika raserna skiljer sig åt, var de härstammar från och vad de har för speciella egenskaper.