från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Honungskollen – så vet du att det är äkta honung

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Vad krävs för att honung ska få kallas honung, vad är det för skillnad på fast och flytande honung och hur kan man vara säker på att det är äkta honung? Allt detta och mycket mer får du lära dig med hjälp av Honungskollen som ingår i en kampanj för att lyfta vad honung är. Här kan du läsa mer!

honung

Vad är honung?

Honung är en söt substans gjord av bin med hjälp av blommors nektar. Bin är den mest kända honungsproducenten och den enda insekten som producerar honung i kvantitet.

Honung är ett av våra äldsta och mest naturliga sötningsmedel, och består av druvsocker och fruktsocker vilket är ett socker som kan tas upp av kroppen och direkt användas som energi. Honung anses också vara bakteriedödande och har därför genom alla tider använts vid förkylningar och hosta.

Honung består av ca 75 % sockerarter. Resterande är till största del vatten och en liten (ca 5%) andel enzymer, mineraler och vitaminer.

100% honung

För att få kallas honung måste 100 procent av honungens innehåll komma från binas nektar- eller dagginsamling. När det står ”honung” på etiketten får burken med andra ord enbart innehålla äkta och naturlig honung.

Honung kan hanteras på olika vis och säljas i olika former. Vissa biodlare säljer till exempel honung direkt ur vaxkakan. Man kan även köpa så kallad färsk honung som bara är några veckor gammal och som fortfarande är flytande. Även kallad primörhonung.

Olika sorters honung

Honungen får olika smak och karaktär beroende på vilken sorts blommor bina hämtar in nektarn från. Dess egenskaper varierar även beroende på geografiskt ursprung samt vilken tid på året växterna vars nektar bina samlat blommar.

Bina brukar flyga i en radie på maximalt fem kilometer från sin bikupa. Dessutom håller de sig till en blomsort i taget och byter inte förrän nektarn tagit slut eller de hittat en bättre nektarkälla. Genom att placera ut bisamhällen på vandra platser, skörda regelbundet och hålla isär skördarna kan biodlaren på så vis få fram sorthonung.

Flytande eller fast honung?

Nyslungad honung är alltid flytande. Förr eller senare bildas kristaller i honungen och den får fast konsistens. Hög druvsockerhalt påskyndar den här naturliga processen. Den flytande honung som finns i butik är sällan svensk och om den är svensk kommer den till slut att kristalliseras. Om den inte gör det har den troligtvis blivit värmbehandlad vilket innebär att alla eventuella nyttiga ämnen i honungen är borta.

Flytande honung är flytande av tre anledningar:

• Honungen är nyslungad
• Honungen har värmts upp
• Honungen på ett eller annat sätt innehåller tillsatt socker

Äkta eller falsk honung?

Idag estimerar man att ca 60 procent av all honung som säljs i Sverige är importerad. Eftersom att det inte finns någon lag på att ursprungsland måste anges kan det vara svårt att veta var honungen kommer ifrån och om det verkligen är äkta honung i burken.

Om det står blandning av EU-honung och icke EU-honung på förpackningen kan vi som konsumenter inte veta om honungen är äkta eller inte. Det är i samband med detta som det vid analyser har upptäckts att viss honung innehåller annat än honung. Exempelvis blandar man i sirap och socker för att få en billigare produkt. Hela 46 procent av den honung som importeras till EU bedöms vara falsk, enligt en undersökning från EU:s antibedrägeribyrå som gjort 320 kontroller.

En undersökning från Biodlingsföretagarna som gjordes 2021 visade att majoriteten av svenska konsumenter (93%) anser att en tydlig ursprungsmärkning skulle underlätta vid köp av honung.

Från Sverige-märkningen visar vägen till svensk honung

Märkningen Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som kan användas på en produkt som är odlad eller född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Kriterierna för att kunna använda märket är att honungen ska vara svensk samt följa de nationella branschriktlinjerna ”Säker honung”. Honungen ska vara förädlad och förpackad av ett företag som är certifierade enligt ett tredjepartsystem som omfattar livsmedelsäkerhet. Titta efter märket!


Visste du att…

… honung är det äldsta sötningsmedlet vi känner till. På 12 000 år gamla grottmålningar i Spanien kan vi se hur kvinnor samlar in honung från vilda bin.

… ordet honung är skyddat genom ett EU-direktiv och får endast användas på produkter som har sitt ursprung i söta ämnen som bin samlat i naturen – inga tillsatser tillåts.

… det krävs 185 flygturer för ett bi för att samla ihop till en tesked honung.


Om Honungskollen

Biodlingsföretagarna, tillsammans med en referensgrupp bestående av organisationer och företag inom honungsbranschen, har tagit fram Honungskollen som ingår i en kampanj för att lyfta vad honung är. Här kan du läsa mer om Honungskollen.


Mer information

Om Honungskollen

Läs mer om Biodlingsföretagarna

Livsmedelsverket – Lagstiftning om biodling och honung
Vad exakt som får kallas honung i handeln regleras i Sverige av Livsmedelsverket. För att en produkt skall få kallas honung får inget ha tillförts eller borttagits.

Biodlingsföretagarna – branschförening för biodlare

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

ketchup

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke ”Finaste av” där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup.

knäckbräck

Mackanskost tips på julgodis – knäckbräck

Är du också trött på kladdiga knäckformar som vickar och het knäck på fingrarna? Då tipsar Marcus Frank om att göra knäckbräck på svenska råvaror. Här kan du ta del av receptet.

Det vill svenskarna helst ha på sitt julbord

Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som du kan ta del av här.