från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

De fem grundsmakerna och dess smaksättare

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Sött, salt, beskt och umami är våra fem grundsmaker. Här kan du läsa mer om de olika grundsmakerna och ta del av tips på smaksättare för att hitta balans i mellan grundsmakerna.

grundsmakerna

Balans mellan grundsmakerna

All matlagning handlar om balans mellan de fem grundsmakerna. Om man vill laga riktigt god mat och hitta på egna recept är det viktigt att ha koll på dem, så att rätten känns som en helhet och ingen speciell smak sticker ut. För att hitta balans i smakerna fungerar det även utmärkt att balansera upp med fett och hetta.

Tips på smaksättare

Den femte grundsmaken – umami

Länge levde vi med fyra grundsmaker: sött, salt, surt och beskt. Det var först i början av 2000-talet som umami erkändes som den femte grundsmaken. Umami förekommer i bland annat lagrad ost, tomater, svamp, skaldjur, alger och lufttorkade charkuterier.

Så fungerar smaksinnet

Visste du att en vanlig missuppfattning är att varje grundsmak bara kan uppfattas av en viss del av tungan? Forskning har visat att vi känner de olika grundsmakerna överallt på tungan där det finns smak­lökar. Och att vi även har smakreceptorer i svalget och i magen.

Hur du upplever en viss smak beror inte bara på smaklökarna. Även doften påverkar hur du upplever en viss smak. Dofter frigörs när du tuggar sönder maten.

Svenska råvaror – all världens smaker

Av svenska råvaror kan du laga all världens mat, med all världens smaker! Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Du kan hitta Från Sverige-märket på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkningens kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.

En produkt som innehåller fler än en ingrediens kallas också för sammansatt vara. Sammansatta varor som är märkta med Från Sverige–märket innehåller minst 75% svenskt. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.


Läs mer

Om den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med Från Sverige

Svenskodlade färska örter – 15 olika sorter

Vad är umami?

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.