från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige i topp i Livsmedelsrapporten 2024

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

I Svenska livsmedelsrapporten 2024 toppar Från Sverige-märket på första plats, Kött från Sverige-märket på andra plats och Mjölk från Sverige på fjärde när Nordic Viewpoint frågar vilka märkningar man tittar på när man handlar, vilka man har förtroende för och vilka märkningar som har betydelse för de svenska konsumenterna. "Jag får samma svar oberoende för hur jag ställer frågorna, svenskt hamnar alltid i topp", säger Anna-Lena Wihlborg, Senior Advisor på Nordic Viewpoint.

Fråga: Vilka av följande märkningar har betydelse för dig när du väljer vilka livsmedel du handlar? Flera svar möjliga.

Svenska Livsmedelsrapporten 2024, Nordic Viewpoint.

Svenska livsmedelsrapporten är en analys av vad svenska folket tycker och tänker om allt relaterat till livsmedelskonsumtion i Sverige. Den är framtagen av Nordic Viewpoint, som är ett oberoende undersökningsföretag som erbjuder kvalitativa och kvantitativa undersökningar i Norden.

Sedan olika former av svensk märkning har börjat användas är svaret tydligt och alltid samma — allt som är svenskt har betydelse när man handlar livsmedel. En av frågorna som ställs är ”Vilka av följande märkningar har betydelse för dig när du väljer vilka livsmedel du handlar?”, och där ligger den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige i topp.

— Den här frågan har ställts på många sätt under åren; vilka märkningar man tittar på när man handlar, vilka man har förtroende för och slutligen vilka märkningar som har betydelse för de svenska konsumenterna. Resultatet är alltid detsamma! Från Sverige, Kött från Sverige, Svensk fågel och Mjölk från Sverige hamnar alltid i topp. I år bad vi till och med de tillfrågade att rangordna märkningarna och det bekräftade det ytterligare, säger Anna-Lena Wihlborg, Senior Advisor på Nordic Viewpoint.

Krav och Nyckelhålet kommer på plats fem och sex, sedan följer Fair Trade, Svenska ägg, MSC och Svenskt Sigill.


Om Nordic Viewpoint

Svenska livsmedelsrapporten är framtagen av Nordic Viewpoint, som är ett oberoende undersökningsföretag som erbjuder kvalitativa och kvantitativa undersökningar i Norden. Svenska livsmedelsrapporten 2024 är en analys av vad svenska folket tycker och tänker om allt relaterat till livsmedelskonsumtion i Sverige. De insikter och fakta som rapporten genererar utgör ett strategiskt underlag för beslut inom produktutveckling, försäljning och kommunikation med konsumenter.
Läs mer på Nordic Viewpoint

Svenska Livsmedelsrapporten 2024 — genomförande

Metod: Kvantitativ undersökning, webbpanel
Målgrupp: Svenska allmänheten, 18-79 år, viktad utifrån kön, ålder och region. Deltagarna hade delat eller helt ansvar för hushållets livsmedelsinköp.
Antal intervjuer: 1009 intervjuer (964 efter bortscreening av de utan ansvar för livsmedelsinköp).
Fältperiod: 3-10 april 2024


Mer information

Det här betyder Från Sverige-märkningen

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Vill du också märka med Från Sverige? Så här gör du.


Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enkelt att välja svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter i butiken. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. De tre märkena har samma regler och visar att varan uppfyller kriterierna odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Läs mer om Från Sverige

 

 

 

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.