från sverige

Tillbaka

Saga, Ingrid Marie och Elise – goda svenska äpplen

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Nordiskt klimat ger äpplena en komplex smak och högre syrlighet. Här presenterar vi Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana är fem svenska smakrika äpplen. Titta efter dem när du handlar nästa gång!

Nu är det skördetid för svenska äpplen

Nu när det finns svenska äpplen året runt är det dags att smaka sig igenom sorterna och hitta sina favoriter. De här fem är några av de större sorterna du hittar i din butik – och de är värda att lära känna.


Saga – krispigt, saftigt med mycket sötma och mild syrlighet

Saga är en ny äppelsort som redan har blivit mycket uppskattad. Det har en krispig och samtidigt saftig konsistens. Smaken har mycket sötma och en mildare syrlighet, vilket är en ganska ovanlig kombination för svenska sorter som oftast är syrligare. Skalet är tunt med ljust gröngul färg och röda strimmor. Förutom att äta det som det är så är Saga fantastiskt i matlagningen, det är lika bra i sallader och grytor som i äppelkakan.


Ingrid Marie – frisk, syrlig och lätt kryddig smak

Klotrunda Ingrid Marie är känt för många och det är en av de mest odlade sorterna i Sverige. Färgen är kraftigt mörkröd med ljusa prickar. Det gulvita fruktköttet har en frisk och syrlig smak med lätt kryddiga toner. Förutom att ätas som det är passar Ingrid Marie utmärkt i desserter men även att skäras i tunna skivor och blandas i sallader.


Rubinola – frisk, lätt syrlig och lite exotisk smak

Rubinola är ett vackert klotrunt äpple med glänsande gulrött skal. Smaken är frisk och god med hög sötma och syrlighet. Det är en relativt ny sort och innehåller mest C-vitamin av alla kända äppelsorter. Ät det som det är eller koka ett gott äppelmos. Rubinola passar också mycket bra till äppelmust.


Elise – gulvitt, saftigt och fast fruktkött, friskt och syrligt

Elise är en ny äppelsort, skalet är mörkrött med gul botten. Fruktköttet är gulvitt, saftigt och fast. Smakegenskaperna är fantastiska, med en frisk och syrlig grund. Elise äter man gärna som det är men det är även ett utmärkt äpple i matlagningen, till exempel i grytor och sallader men även i efterrättspajer och kakor.


Santana – finstämd balans mellan syrlighet och sötma

Santana har en fantastisk kvalitet. Skalet har röda strimmor på en gulgrön bottenfärg. Fruktköttet är fast med frisk smak och finstämd balans mellan syrlighet och sötma. Förutom i dessertpajer och kakor tillför finskuren Santana friskhet i sallader och inläggningar med sill eller strömming. Många äppelallergiker tål Santana eftersom sorten är utvecklad för att skalet ska innehålla en lägre halt av det protein som utlöser allergi.

Visste du att: Den del av ett Santana-äpple som vuxit mot solen är röd, man säger att äpplet har en röd solkind. Dofta på solkinden innan du sätter tänderna i äpplet, det har en söt och blommig doft.


Mer information

Svenska äpplen året runt!

Kockarnas godaste recept med svenska äpplen

Aktuellt

Se vårt seminarie från Almedalen

Nu kan ni se filmen från vårt seminarie: Bäst i klassen och rekordhögt förtroende men ändå bara varannan tugga svensk mat – varför är det så?

Prova recept från vår broschyr: Utmärkt Gott

Recept och inspiration på svenska råvaror. Testa exempelvis Från Sverige-drinken gjord på rabarber och rödbetor. Broschyren beställer du kostnadsfritt!

Allt fler köper svensk mat i affären

Sju av tio svenskar väljer helst svenskproducerad och efterfrågar även närproducerad mat i högre utsträckning visar en färsk Sifo-undersökning.