från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Så färgar du ägg naturligt i påsk – steg för steg

Publicerad Aktuellt I säsong Konsument

Att färga ägg under påsk är en rolig aktivitet för stora och små. Visste du att det går utmärkt att färga ägg naturligt med det du redan har hemma i skafferiet, kylen och frysen? Här går vi igenom hur du gör steg för steg samt vilka råvaror som ger vilka färger.

färga ägg naturligt


Du behöver:

🥚 Ägg – svenska ägg är säkra ägg! Titta efter märket Från Sverige
🫐 Färgstarka råvaror, se exempel nedan
💧 Vatten
💦 En liten skvätt ättika

färga ägg naturligt
Exempel på färgstarka råvaror – rödkål, lökskal från gul lök, spadet från förkokta rödbetor, morötter och frysta bär.

Bonus:

🌿 För att skapa mönster: band, tråd, blad, färska örter
🌼 För att ge glans: rapsolja

Skapa unika mönster genom att vira fast exempelvis färska örter, lökskal och blad runt äggen.


Så här gör du steg för steg:

1. Koka upp äggen

Koka upp äggen valfri koktid beroende på om du vill ha löskokta eller hårdkokta. Tav av kastrullen och låt äggen svalna.

2. Skapa mönster på äggen

Om du vill att dina ägg ska få mönster kan du nu binda tråd och vira fast exempelvis blad, lökskal, örter kring äggen. Om du inte vill ha mönster på dina ägg kan du hoppa över detta steg.

färga ägg naturligt

3. Koka upp de färgstarka råvarorna

Koka upp vatten tillsammans med en liten skvätt ättika i en kastrull. Tillsätt sedan den färgstarka råvaran och låt den koka i ca 10 minuter, eller tills du ser att råvaran släppt färg.

råvaror som ger färg

4. Lägg ner äggen i färgblandningen

Flytta kastrullen från värmen, häll av det färgare vattnet i en separat bunke och sänk försiktigt ner äggen. Du kan också lägga ner äggen direkt i kastrullen. Tänk på att koka äggen lite kortare om du lägger ner äggen direkt i kokande vatten, så att äggen inte går över din önskade koktid.

5. Låt äggen ta färg

Vissa råvaror ger starkare färg än andra. För att hålla koll på färgutvecklingen kan du försiktigt lyfta upp ägget och titta efter. Ju längre äggen ligger i det färgade vattnet desto starkare färg. Om du vill att äggen ska få en intensiv färg så kan du låta dem ligga kvar över natten.

6. Låt äggen torka

När du är nöjd med färgen – ta ut äggen, lägg tillbaka dem i äggkartongen och låta torka. Har du bundit om äggen för att få mönster kan du ta bort det nu. Om du vill att dina ägg ska få en glansig yta och ännu starkare färg kan du avsluta med att pensla äggen med rapsolja.

ägg naturligt

7. Klart!

Servera äggen på påskbordet eller använd äggen som dekoration till dukningen.


Vilka råvaror ger vilka färger?

🟪 Blåbär – Lila/blå färg
🟦 Rödkål – Blå färg
🟧 Gul lök – Orange färg
🟨 Morot – Gul färg
🟥 Rödbeta/hallon – Rosa/röd färg

färga ägg naturligt färger

Lycka till och glad påsk!


Mer information

Svenska ägg är säkra ägg
Därför ska du titta efter Från Sverige-märket
Mer äggfakta och inspiration hos Svenska Ägg

Relaterade inlägg

Utmärkt rapsolja från Gunnarhögs Gård

På natursköna Österlen bland guldgula rapsfält ligger Gunnarhögs Gård. Vi bad Anja Persson att berätta mer om gården, rapsoljan och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

glassrapporten 2021

Svenska folket: ursprungsmärk glassen!

Lagom till glassäsongen har SIA Glass släppt Glassrapporten 2021 – en rapport om glassproduktion, ursprung och transporter.

Jessie Sommarströms tips för picknick och buffén

Ska du på picknick eller ta med något gott till grillbuffén? Här är tips på sommarfavoriter från Jessies Sommarström, kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm.