från sverige

Tillbaka

Därför ska du titta efter Från Sverige-märket

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Visst känns det bra att veta var maten kommer ifrån? Från Sverige-märket är en ursprungsmärkning som gör det enkelt för dig att välja svenska råvaror, livsmedel och växter när du handlar.

Du kan hitta Från Sverige-märket på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkets kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. I Från Sverige-märkningen ingår även märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.

Därför ska du välja svenskt

Att välja svenskproducerad mat för den goda smaken skull är gott nog. Men det finns många fler anledningar till att välja svenskt. Här följer några argument för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter.

🐮 Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen.

Antibiotikaanvändning
Sveriges bönder använder, för tionde året i rad, minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder.

🌷 När det gäller växtodling har Sverige ett långsiktigt miljöarbete och tuffa miljöregler, som gör att svenska livsmedel håller hög klass. Nära nog alla svenska växthus värms med förnybar energi.

🍎 Svenska grönsaker, frukter och bär slipper långa transporter, vilket är klimatsmart. Sverige har dessutom låg och försiktig användning av växtskyddsmedel jämfört med övriga Europa.

Här kan du se vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong under december månad.

🧑‍🌾 Uppfödning, odling, förädling, och förpackning skapar jobb i hela Sverige och är bra för det svenska lantbruket och livsmedelsproduktionen.

💛 Vi har en mycket hög livsmedelssäkerhet i Sverige. Du ska kunna känna dig trygg att maten är säker när du handlar till dig själv, dina vänner och din familj.

Titta efter märket nästa gång du handlar. Vi ses i butiken!


Mer information

Därför ska du välja svenskt

Välj svenskt – du får viktiga mervärden på köpet

Mer information om märket Från Sverige

Märket Kött från Sverige

Märket Mjölk från Sverige

Aktuellt

Så stöttar du restauranger, caféer och serveringar

Restriktionerna under coronapandemin slår hårt mot hela restaurangbranschen, både små och stora verksamheter drabbas. Så kan du stötta dem — varje lunch, middag och fika räknas!

Maximera livslängden för dina tulpaner

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här kommer fem enkla och praktiska tips på hur du lyckas.

Ernst har en livslång vänskap med tulpaner

Blomsterfrämjandet har träffat inredaren och tv-profilen Ernst Kirchsteiger som ger sin syn på hur tulpaner, glädje och inredning hänger ihop inför Tulpanens Dag den 15 januari.