från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Odla ätbart – det här kan du odla själv

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Att odla ätbart själv är givande och roligt. Saknar du en egen trädgård finns det ätbart du kan odla på balkongen, fönsterbrädan eller kanske på den gemensamma uteplatsen. Här kan du ta del av exempel på bär, grönsaker och ätbara blommor som går utmärkt att odla på egen hand. Titta efter märket Från Sverige när du handlar buskar, plantor och växter.

odla ätbart

Odla ätbart – utmärkta exempel

odla ätbart

Bär

Bär är enkla att odla och härliga att få skörda i trädgård och på balkong. Det är de mest lättskötta ätbara växterna, samtidigt som de ger riklig skörd. Det finns många Från Sverige-märkta bärsorter att välja mellan som exempelvis jordgubbar, hallon, björnbär, smultron och vinbär att köpa som färdig planta eller buske.

Gurka

Njut av egenodlad gurka! Gurkplantor hittar du planterade i mindre krukor som du efter ett tag kan plantera om i en större kruka så att gurkorna kan växa sig stora under säsongen. Tänk på att välja gurksort och odlingssätt efter dina förutsättningar.

Tomat

Tomat är vår populäraste grönsak och det finns ett enormt utbud av sorter i olika storlekar, former och färger. Odla dina egna tomater så har du möjlighet att njuta av solmogen tomat direkt från egen odling!

Chili

Chilifrukter kan du hitta i en mängd olika sorter. Olika sorter varierar i storlek, färg och kan även skilja sig rejält när det kommer till hettan. En stor fördel med att plantera chili är du både kan ha de inomhus och utomhus.

Paprika

Paprika funkar lika bra att odla i kruka på varm, solig plats som i växthus. Det finns ett flertal olika paprikasorter i olika storlekar och färger.

odla paprika

Rabarber

Rabarber med sin syrliga smak används ofta i söta desserter, sylt, pajer och safter. Oftast har du dem i trädgården men de går också utmärkt att odla i kruka på balkongen eller uteplatsen.

Kryddväxter

Med en liten kryddodling har du nyskördat och egenodlat året om. Det finns många sorter du kan odla hemma. Utöver de populära sorterna som basilika och timjan finns uppstickare som jordgubbsmynta och salvia.

färska örter

Ätbara blommor

Blommor är inte bara vackra att titta på utan är också dekorativa att ha på tallriken. Det finns många blommor som är ätbara, ett exempel är gräslöksblommor! Blommorna ger en härlig färgklick på middagsbordet och smakar som gräslök fast lite mildare och sötare.


Från Sverige gör det enkelt att välja svenskt

Nu finns det mängder av vackra blommor, växter, buskar och fruktträd från svenska odlare i butiker och handelsträdgårdar. Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskodlat när du handlar till din trädgård, krukorna på balkongen och till pallkragarna. Märket betyder att växten är odlad eller driven i Sverige, men också hanterad eller skördad i Sverige och dessutom förpackad och kontrollerad här. Titta efter märket Från Sverige när du handlar!


Blomveckorna Från Sverige – blommor, perenner och vedartade växter

Under Blomveckorna Från Sverige lyfter vi tillsammans Från Sverige-märkta växter, perenner och vedartade växter. Genom att låta märket Från Sverige exponeras tillsammans med växterna gör vi det enkelt för konsumenten att välja svenskodlat till sina trädgårdar, krukor, pallkragar och vaser. Vi visar bredd och utbud och talar om mervärden i butik, e-handel och kommunikation. Tema för 2023 är sommarblommor tio-i-topp, torktåligt, ätbart och pollinerarvänligt.


Mer information

Därför ska du välja svenskodlade växter och blommor

Läs mer om växter Från Sverige

Blomveckorna Från Sverige — blommor, perenner och vedartade växter

Relaterade inlägg

ketchup

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke ”Finaste av” där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup.

knäckbräck

Mackanskost tips på julgodis – knäckbräck

Är du också trött på kladdiga knäckformar som vickar och het knäck på fingrarna? Då tipsar Marcus Frank om att göra knäckbräck på svenska råvaror. Här kan du ta del av receptet.

Det vill svenskarna helst ha på sitt julbord

Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som du kan ta del av här.