från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nyårspizza Från Sverige – Desirée Jaks, Årets Kock 2023

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Pizza förknippar Desirée Jaks, Årets Kock 2023, med trygghet och något gott att samlas kring. Vi bad henne ta fram recept på två härliga nyårspizzor med svenska råvaror som hon själv skulle vilja börja det nya året med. Det blev en grön pizza med pesto på solrosfrön och svensk lagrad ost och en gyrospizza med svensk rapsgris, en variant av den ursvenska kebabpizzan, som toppas med småländsk kebabsås. Som pizzasallad har hon en balkansallad som fångar sommarens dofter och smaker. Här berättar Desirée om recepten för nyårspizzor Från Sverige och delar med sig av sina bästa pestotips!

Desirée Jaks

I oktober vann Desirée Jaks Årets Kock 2023, Sveriges Mästerskap i professionell matlagning, som tredje kvinnliga vinnare under de 40 år tävlingen hållits. Dessutom är hon medlem i Svenska Kocklandslaget som tävlar i Culinary Olympics 2024 i början av februari.

Grattis till vinsten i Årets Kock! Hur ska du använda ditt år?

— Jag hoppas att få använda året till mycket, både till att bidra till utveckling av branschen och mig själv såklart. Jag kommer att laga mycket mat, resa runt och träffa många människor, så året ger mig möjlighet att bygga nätverk och utvecklas som kock. Jag vill jobba med viktiga frågor för hela branschen, som hållbarhet och att få in nya generationer att jobba på restaurangerna och se till att de stannar kvar.

Du har gjort två härliga pizzor till Från Sverige, vad betyder pizza för dig?

— För mig står pizza för trygghet, det är något man gör på söndagar när man är ledig. Man samlas runt den med både vänner och familj. Den klassiska flyttpizzan har ju någonting speciellt! Det finns nog inte många människor som inte tycker om pizza, beroende på vad det är för topping förstås.

Du valde att göra en grön pizza, berätta om den.

— En pizza behöver inte ha så många ingredienser, man kan framhäva några få. Det hade jag i åtanke när jag jobbade med den gröna pizzan med ost och pesto. Det är mycket smak från peston och sedan gillar jag den krämiga feta osten jag toppar med mot det örtiga. Det blir mycket karaktär från osten och vitlöken, så det blir ganska kryddigt. Det är fantastiskt gott att äta något annat än tomatsås i botten på pizzan.

Har du tips för peston?

— När du gör en pesto och mixar den med en smaksatt olja så tänk på att den smakar väldigt mycket. Gör alltid grunden med vanlig rapsolja och smaksätt den sedan med den goda fina kallpressade rapsoljan, eller olivoljan om du använder den, i slutet och inte mixar den, för när du gör det blir det lätt beskt. I peston till den gröna pizzan har jag valt att byta ut pinjenötter mot solrosfrön, det är både prisvärt och smakrikt.

Desirée Jaks pesto

Berätta om gyrospizzan med smålandssås.

— Jag tror inte det finns något mer svenskt än en kebabpizza! Den finns inte någon annanstans. Och det är ännu mer svenskt att göra det på svensk rapsgris och göra gyros. När det gäller såsen har det alltid varit en fajt mellan olika län om bästa kebabsåsen. Småland har sin kebabsås som är blandad, jag uppskattar den mycket själv och det är roligt att lyfta den.

Din balkansallad är ”inlagd sommar på burk”?

— Ja, och jag älskar det. För mig är det självklart att jobba med svenska råvarorna i säsong då de är som bäst. Sedan finns det förstås också svenska råvaror i säsong året om. Jag tycker att vi ska lära oss att ta hand om och förädla våra råvaror, precis som jag visar med min pizzasallad. Det är rena guldet när jag hittar det jag gjorde i somras. Du behöver inte ha världens största skafferi. Gör en eller två burkar och ta hand om grönsakerna du kanske slänger annars. Det är fantastiskt att öppna skafferiet på vintern och ha halva måltiden nästa färdig. För mig ger det en sommarkänsla med dofterna jag får fram när jag gör inläggningar, torkar svamp eller smaksätter med fläder eller älgört.

Desirée Jaks balkansallad

Du är högaktuell både som Årets Kock 2023 och i Svenska Kocklandslaget. Hur är det att tävla individuellt jämfört med i lag?

— Båda har sina fördelar men det är roligast att tävla i lag. Jag blir extremt inspirerad av mina kollegor, det är den största anledningen till att jag är med i Kocklandslaget. Vi får så mycket erfarenhet och kunskap av varandra, det skapas en stor kunskapsbank som vi delar. Det är också fantastiskt att ha ett gemensamt mål att sträva efter. Man vill prestera på topp och lyfter sig själv och vi lyfter varandra i laget om någon har en dålig dag. Vi bygger upp en tillit till varandra, det är sjukt kul i laget!

Lagar du ofta mat när du är ledig?

— Jag lagar mycket mat hemma men när jag har mycket att göra lagar min man mat. På söndag förmiddag beställer vi ofta pizza. Vi brukar faktiskt beställa en variant av kebabpizza med småländsk kebabsås!


Pizza på svenska råvaror – recept av Desirée Jaks

Grön pizza
med pesto på solrosfrön och svensk lagrad ost

Gyrospizza
med svensk rapsgris, toppad med småländsk kebabsås

Balkansallad
”inlagd sommar på burk”

Här hittar du recepten


Om Desirée Jaks

Desirée Jaks vann titeln Årets Kock 2023. Fram till hösten 2023 var hon kreativt ansvarig på Restaurang Spesso i Stockholm (Stureplansgruppen) och innan dess drygt fyra år på restaurang Agrikultur. Desirée är medlem i Svenska Kocklandslaget som tävlar i OS i Stuttgart i februari 2024. Hon var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland, var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018.


Mer information

Desirée Jaks recept på Nyårspizzor Från Sverige

Så firas julen hos Desirée Jaks, Årets Kock 2023

Desirée Jaks, vinnare av Årets Kock 2023

Svenska råvaror och livsmedel laddade med svenska mervärden!

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Årets Kocks hemsida

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.