Pizza på svenska råvaror – recept av Desirée Jaks
Här är Desirée Jaks, Årets Kock 2023, bästa pizzarecept! En grön pizza med pesto på solrosfrön och svensk lagrad ost och en gyrospizza med svensk rapsgris, en variant av den ursvenska kebabpizzan, som toppas med småländsk kebabsås. Till pizzorna valde Desirée att servera en balkansallad "inlagd sommar på burk". Här kan du ta del av recepten!
Desirée pizzor på svenska råvaror – recept
Pizzadeg
Du behöver:
3 dl vatten
200 g surdeg (vete)
1 msk salt
1 msk rapsolja
300g (ca 5 dl) vetemjöl
200g (ca 3 dl) vetemjöl siktat
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en degblandare. Kör på låg hastighet ca 10 minuter, täck och jäs i kylen minst 8 timmar eller över natten.
2. Dela degen i 4 lika stora bitar. Forma degen till släta bollar genom att dra en bit av degen från toppen och fästa under, upprepa längst med hela bullen tills den är spänd och slät. Smörj en form med rapsolja och olja degen lätt, se till att det finns avstånd mellan deg- bollarna då de kommer jäsa. Täck med plast och låt jäsa 5 timmar i kylen.
Bakning:
1. Sätt ugnen på 275 grader grill. Har du en pizzasten; placera den högt upp i ugnen. Annars kan du sätta in en upp och nedvänd plåt högst upp i ugnen.
2. Forma bollarna till pizzabottnar på mjölat underlag. Tryck ut degen försiktigt med fingrarna, använd inte kavel. Se till att inte trycka ut kanterna.
3. Toppa pizzan med valfri topping, se recept nedan.
4. För över en pizza till plåten i ugnen, till exempel med hjälp av en skärbräda eller bakplåtspapper.
5. Grädda en pizza åt gången. Grädda tills pizzans kanter har rest sig och den har fått ordentligt med färg runt om och i botten.
6. Avsluta med topping och servera direkt!
”För mig står pizza för trygghet, det är något man gör på söndagar när man är ledig. Man samlas runt den med både vänner och familj.” Desirée Jaks, Årets Kock 2023
Grön pizza
pesto på solrosfrön och svensk lagrad ost
”Det är fantastiskt gott att äta något annat än tomatsås i botten på pizzan.” Desirée Jaks, Årets Kock 2023
Du behöver:
Solrosfröpesto:
2 krukor basilika, odlad i Sverige eko
1 kruka bladpersilja, odlad i Sverige eko
1 vitlöksklyfta, riven
1,5 dl rapsolja
0,5 dl rostade solrosfrön
50 g riven svensk lagrad ost, t ex Guldklimp eller Präst
salt
Topping:
300 g färskost
50 g riven svensk lagrad ost, t ex Guldklimp eller Präst
1 st citron, eko – finrivet skal och pressad saft
kallpressad rapsolja
salt
nymalen svart peppar
Gör så här:
1. Mixa eller mortla örterna med vitlök och rapsolja till en slät olja.
2. Tillsätt fröna och mixa lätt.
3. Avsluta med riven ost och smaka av med salt.
4. Toppa pizzorna med pesto, bred ingen fyllning på kanterna.
5. Grädda pizzan enligt anvisningarna.
6. Blanda färskost och riven ost och smaka av med saft och rivet skal av citron, salt och svartpeppar.
7. Avsluta med att klicka ut ostblandningen på pizzorna, ringla över kallpressad olja och pensla kanterna med olja
Gyrospizza
med med svensk rapsgris, toppad med småländsk kebabsås
”Jag tror inte det finns något mer svenskt än en kebabpizza! Den finns inte någon annanstans. Och det är ännu mer svenskt att göra det på svensk rapsgris och göra gyros.” Desirée Jaks, Årets Kock 2023
Du behöver:
1 burk (500 g?) turkisk yoghurt
150 g karré av svensk rapsgris, strimlad
150 g champinjoner, skivade
1 msk kebabkrydda
salt
svart peppar, nymalen
Rapsolja
100 g kål i säsong tex vitkål, spetskål eller rödkål
Småländsk kebabsås:
1 burk (500 g?) turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta, riven
1msk kebabkrydda
1 apelsin ekologisk, finrivet skal och pressad saft
salt
svart peppar, nymalen
Gör så här:
1. Börja med såsen: blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och nymalen svart-peppar. Gör gärna såsen dagen innan eller låt stå och dra i kylen minst 1h
2. Strimla kålen fint, använd gärna mandolin. Slå på kallt vatten och låt stå i kyl fram till servering
3. Blanda det strimlade fläsket med kebabkryddan.
4. Hetta upp en stekpanna med olja och stek köttet på hög värme tills det får färg. Salta och peppra.
5. Bred ut yoghurten tunt på pizzabottnarna, bred ingen fyllning på kanterna.
6. Fördela gyrosen på pizzorna och sedan den skivade svampen
7. Grädda pizzorna enligt anvisningarna.
8. Häll av vattnet från spetskålen och låt den rinna av.
9. Toppa pizzorna med strimlad kål och ringla över kebabsåsen.
”När det gäller såsen har det alltid varit en fajt mellan olika län om bästa kebabsåsen. Småland har sin kebabsås som är blandad, jag uppskattar den mycket själv och det är roligt att lyfta den.” Desirée Jaks, Årets Kock 2023
Balkansallad
”Smaken av sommar i burk. Denna sallad förknippar jag alltid med sommar, då vi under min uppväxt tog färska grönsaker direkt från trädgården eller närbutiken. Vi åt dem direkt och samtidigt jobbade med att bevara sommarsmaken längre. Den utmärkta lösningen är att lägga in en sallad med gurkor, paprika och morötter, som kan avnjutas inte bara på sommaren utan också på vintern. Väldigt gott och nyttigt! Extra gott till fet mat som pizza.”
Nedan ett snabbt recept med inlagda grönsaker som bas och ett recept till sommaren för att lägga in till nästa vinter.
Snabb balkansallad ”inlagd sommar på burk”
Du behöver:
4 saltgurkor
4 gula lökar, skalade
1 burk inlagd paprika (ca 300 g?) + lagen från burken
2 morötter
1 vitlöksklyfta, finriven
salt
Gör så här:
1. Skär gurkan, löken och paprikan i tunna skivor.
2. Skala och riv morötterna grovt
3. Blanda morot, lök och vitlök, salta väl.
4. Värm lagen från paprikan och häll den över blandningen.
5. Låt stå 20 min
6. Tillsätt den skivade saltgurkan och paprikan.
7. Låt stå och dra fram till servering, häll sedan av lagen och njut!
Balkansallad till vintern
1 kg gurka, gärna västeråsgurka eller snacksgurkor
4 gula lökar, skalade
2 morötter, skalade
1 paprika
2 vitlöksklyftor
1 msk salt
Lag
1 dl ättiksprit (12 %)
1 dl strösocker
3 dl vatten
2 lagerblad
½ tsk svartpeppar, hel
½ tsk korianderfrön
½ tsk senapsfrön
Gör så här:
1. Tvätta grönsakerna. Skiva gurka, lök och morötter tunt, gärna på mandolin.
2. Skiva paprikan tunt, finriv vitlöken.
3. Blanda grönsakerna med salt och låt stå i 2 tim.
4. Lägg grönsakerna i rena glasburkar med lock och gummiring.
5. Koka upp ingredienserna till lagen och häll den på grönsakerna, tillslut burkarna väl.
6. Låt svalna och förvara i kyl.
Info Livsmedelsverket
Se filmen när Dessie tillagar pizzorna
Om Desirée Jaks
Desirée Jaks vann titeln Årets Kock 2023. Fram till hösten 2023 var hon kreativt ansvarig på Restaurang Spesso i Stockholm (Stureplansgruppen) och innan dess drygt fyra år på restaurang Agrikultur. Desirée är medlem i Svenska Kocklandslaget som tävlar i OS i Stuttgart i februari 2024. Hon var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland, var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018.
Mer information
Så firas julen hos Desirée Jaks, Årets Kock 2023
Nyårspizza Från Sverige – Desirée Jaks, Årets Kock 2023
Desirée Jaks, vinnare av Årets Kock 2023
Svenska råvaror och livsmedel laddade med svenska mervärden!
Från Sverige sponsrar och samarbetar
Årets Kocks hemsida