från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Minimarknaderna Smaka på Från Sverige!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Från Sverige-veckornas butiksevent Smaka på Från Sverige är igång! Minimarknaderna hålls i fyra livsmedelsbutiker i stockholmsrådet där åtta välkända företag som ursprungsmärker med Från Sverige bjuder på smakprover av Från Sverige-märkta varor. De åtta kategorier företagen representerar visar på bredden av råvaror, livsmedel och växter som finns Från Sverige-märkta i butiken.

Smaka på Från Sverige visar vägen

Pilotprojektet med minimarknaderna Smaka på Från Sverige är ett nytt sätt för Från Sverige att visa bredden av råvaror, livsmedel och växter som ursprungsmärks med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. Idag finns det cirka 12000 varor som är godkända för ursprungsmärkningen från cirka 226 företag. Genom att titta efter märket är det enkelt att hitta och välja varor som lever upp till kriterierna för Från Sverige-märkningen— de svenska mervärdena får du på köpet.Så här såg det ut vid premiären för Smaka på Från Sverige på ICA Stormarknad Maxi Nacka. 

Åtta välkända företag bjuder på smakprov

De åtta livsmedelsföretag som är på plats bjuder på smakprov av Från Sverige-märkta varor, som även vanligtvis finns i butikens olika avdelningar, och fina erbjudanden.

HKScan bjuder på korv, Lantmännen Cerealia bjuder på AXA Havreringar, Leksands Knäckebröd bjuder på knäcke som Gäsene Mejeri lägger sin ost på som pålägg. SIA Glass bjuder på glass, Frödinge bjuder på ostkaka, Äppelriket bjuder på smakprov på olika svenska äpplen och päron medan Värmdö Musteri serverar äppelmust av svenska äpplen.


Andra minimarknaden Smaka på Från Sverige hölls på ICA Stormarknad Maxi Lindhagen. 


Tredje minimarknaden Smaka på Från Sverige hölls på Hemköp Torsplan. 

Fjärde minimarknaden Smaka på Från Sverige hålls på Stora Coop Bromma Blocks. 


Fyra tongivande livsmedelsbutiker i stockholmsområdet

Smaka på Från Sveriges minimarknader skyltas upp ordentligt, både med bland annat skyltar i taket och golvskyltar så att ingen kan missa att Smaka på Från Sverige är på plats.

Premiärbutik var ICA Stormarknad Maxi Nacka, där marknaden ställs upp strax innanför ingången. Den andra butiken var ICA Stormarknad Maxi Lindhagen, där det dukades upp utmärkta råvaror och livsmedel Från Sverige på nedre våningen. Tredje butiken för minimarknaderna Smaka på Från Sverige är Hemköp Torsplan. Fjärde butiken är Stora Coop Bromma Blocks, som avslutar marknadsdagarna på plats strax innanför ingången.

Maxi ICA Stormarknad Nacka (19- 21/9)
Maxi ICA Stormarknad Lindhagen (22-23/9)
Hemköp Torsplan (26-28/9)
Stora Coop Bromma (29-30/9)
Marknaderna är öppna vardag kl 12-19 och lördag kl 11-17.


Smaka på Från Sverige — annonsering i lokalpress Mitt i.


Från Sverige bjuder på Grön ärtsoppa Från Sverige!

Från Sverige välkomnar till Smaka på Från Sverige och bjuder på Grön ärtsoppa Från Sverige — med utmärkta svenska råvaror förstås. Receptet är speciellt framtaget för projektet av Ida Bauhn, lagkapten Svenska Kocklandslaget. Receptet får du med hem så att du kan laga den till fest och vardag med de toppings du föredrar.

— Att ta fram den här soppan tillsammans med Från Sverige har varit jättekul. Det är så härligt att kunna dela med sig av små knep för att kunna inspirera människor till att laga bra mat för både klimatet, magen och plånboken. Jag valde svenska frysta ärtor därför att det är en råvara som funkar hela året. Den här soppan är lika självklar för mig till lunch som fest. Just för att man kan variera i all oändlighet vad man väljer att servera i och till, säger Ida Bauhn, lagkapten i Svenska Kocklandslaget.


Varor med den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige finns i hela butiken.

Svenska mervärden på köpet!

Genom pilotprojektet Smaka på Från Sverige under Från Sverige-veckorna 2023 vill vi uppmuntra till att titta efter Från Sverige-märkningen i alla butiksavdelningar och för alla typer av måltider — vardagsmiddagen, festmåltiden, frukost, lunch, efterrätt och mellanmål. Om piloten faller väl ut planeras en uppskalning av projektet 2024.


Mer information

Svenska mervärden

Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023

Ida Bauhn, Svenska Kocklandslaget: Gröna ärtsoppa Från Sverige — här är receptet!

Gröna ärtor: 7 fantastiska fördelar med fryst mat

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Ursprungsmärkningen Från Sverige på en produkt betyder att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. För varor med flera ingredienser gäller speciella regler — minst 75% är svenskt och råvara av kött, mejeri, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag svenskt. Läser mer om Från Sverige

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.