från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Grön ärtsoppa – recept av Ida Bauhn

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Inför Från Sverige-veckorna bad vi Ida Bauhn, lagkapten i Svenska Kocklandslaget, att skapa en soppa av svenska råvaror. Resultatet blev en härlig, smakrik vegetarisk Grön ärtsoppa Från Sverige, som är lika god till vardags som fest och som kan toppas med det som önskas. Ida arbetar gärna med svenska råvaror, och genom använda frysta svenska ärtor som bas finns råvarorna till hands året runt – här är receptet!

grön ärtsoppa

Ida Bauhn är Svenska Kocklandslagets första kvinnliga lagkapten. Här nedan hittar du Idas recept på grön ärtsoppa komponerat med Från Sverige-märkta varor. Lättlagad, prisvärd och supergod!

— Att ta fram den här soppan tillsammans med Från Sverige har varit jättekul. Det är så härligt att kunna dela med sig av små knep för att kunna inspirera människor till att laga bra mat för både klimatet, magen och plånboken. Jag valde svenska frysta ärtor därför att det är en råvara som funkar hela året. Den här soppan är lika självklar för mig till lunch som fest. Just för att man kan variera i all oändlighet vad man väljer att servera i/till, säger Ida Bauhn, lagkapten i Svenska Kocklandslaget.

Grön ärtsoppa

4 portioner

Du behöver:

2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1/2 fänkålsstånd
2 msk rapsolja
2 dl matlagningsvin
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
300 g gröna ärter, frysta
20 g babyspenat, färsk
1⁄2 knippe bladpersilja (plockade blad)
1 salladslök, den gröna blasten
cirka 2 dl mjölk
salt
svartpeppar
champagnevinäger eller vitvinsvinäger/äppelcidervinäger

Gör så här:

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka fänkålen och fräs allt i olja i en gryta på medelvärme. De hackade grönsakerna ska bli mjuka och glansiga utan att få färg.

2. Tillsätt vin och buljongtärningar, låt sjuda fem minuter. Häll i vatten och grädde och sjud i fem minuter.

3. Tillsätt de frysta ärterna och låt koka i cirka en minut tills ärterna är mjuka. Tillsätt spenat, persilja och finstrimlad blast av salladslök.

4. Ta grytan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i blender.

5. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och vinäger. Tillsätt mjölk, ta så mycket som behövs för att soppan ska få den konsistens som du önskar.

6. Låt soppan få ett sista uppkok och servera den. Den ska inte hållas varm för länge för då blir den tråkig i färgen.

Toppa eventuellt soppan med någon syrlig mejeriprodukt, till exempel crème fraiche, bitar av tillagad fisk, skaldjur, lite bacon, ärtskott, färsk kvistkrydda eller grönsaker.

grön ärtsoppa


Ida Bauhn är Svenska Kocklandslagets första kvinnliga lagkapten. Här nedan hittar du Idas recept på grön ärtsoppa komponerat med Från Sverige-märkta varor. Lättlagad, prisvärd och supergod!


Om Ida Bauhn

Ida Bauhn är den allra första kvinnliga lagkaptenen för Svenska Kocklandslaget. Ida anslöt till Svenska Kocklandslaget våren 2021, hon kommer från Göteborg men bor idag i Stockholm där hon frilansar som kock. Om att vara den första kvinnliga lagkaptenen och om Culinary Olympics i Stuttgart i februari 2024 säger Ida så här.

– Det här är såklart en stor ära, jag har ju varit väldigt stolt över att vara del av laget i snart två år men att nu kliva upp som kapten betyder så otroligt mycket för mig. Jag lärde mig mycket under VM i Luxemburg där vi vann silver och är revanschsugen, så jag kommer göra allt jag kan i rollen som kapten för att ta laget till ett OS-guld nästa år, säger Ida Bauhn.


Titta efter märket Från Sverige

Det är smart att handla svenska livsmedel och råvaror, du får mycket gott på köpet. Trygg och säker mat, korta transporter, en stärkt svensk försörjningsförmåga och EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen är några av alla mervärden du får när du handlar Från Sverige-märkta varor. Prisvärt och i säsong – god mat från svenska bönder och livsmedelsföretag. Titta efter märket!


Mer information

Läs mer om Svenska Kocklandslagen här

Här hittar du mer information om Från Sverige-veckorna

Här hittar du fler recept med utmärkta svenska råvaror!

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.