från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023

Publicerad Konsument

Nu drar Från Sverige-veckorna igång! Det är fjärde året livsmedelsbranschen samarbetar för att lyfta Från Sverige-märkta produkter i butik och kommunikation för att göra det extra enkelt att hitta och välja Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter i butiken. Mellan den 18 september och 1 oktober skyltas Från Sverige-märkningen upp stort i livsmedelsbutikerna och i kommunikationen med budskapet Välj svenskt när du handlar. Nytt för i år är pilotprojektet Smaka på Från Sverige.

Pressmeddelande Från Sverige 2023 09 18

Syftet med Från Sverige-veckorna är att göra det enkelt för kunden att välja Från Sverige-märkt i butiken och ge livsmedelsföretagen en samlad möjlighet att tydliggöra sina ursprungsmärkta produkter. De ger också tillfälle att berätta om kriterierna för märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.

— Från Sverige-veckorna är den största och viktigaste aktiviteten under året för Från Sverige-märkningen. Det är en aktivitet där alla som använder märkningen kan deltaga på det sätt som passar bäst. Från Sverige-märkningen har en bred och värdefull förankring i hela livsmedelskedjan, vilket märks i engagemang och samarbeten. Kännedomen om Från Sverige-märkena är hög och förtroendet lika så. Märkningen ska göra det lätt att hitta och välja svenskt, och vi ser att konsumenten efterfrågar och väljer Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter när de handlar, säger Ulrika Norvell, tf vd och kvalitetsansvarig på Svenskmärkning AB.

Årets tema: Välj svenskt när du handlar

Årets tema är Välj svenskt när du handlar — laga all världens mat! och de svenska mervärden som kommer med på köpet. Vi visar på bredden av Från Sverige-märkta varor och påminner om vikten av att välja svenskt. Huvudmålgrupp är 35+ och barnfamiljer. Idag ursprungsmärker 226 företag och det finns cirka 12000 produkter som är godkända för märkningen, så det finns ett brett utbud av varor för alla dagens måltider.


Vägledande skyltning i butikerna

Från Sverige låter även i år skylta upp 500 livsmedelsbutiker inom ICA, Coop, Hemköp och City Gross med Från Sveriges butiksmaterial. Willys gör eget butiksmaterial och Lidl kommunicerar varumärket Matriket, där alla varor är Från Sverige-märkta. Livsmedelsföretag skyltar vid sina produkter, och samtliga kan ladda ned digitalt material att använda i egna kanaler. Mathem och Från Sverige har ett utökat samarbetet med bland annat en djupgående artikel, annonser, film, tävling och en Från Sverige-shop in shop.


Kundvagn, tunnelbana och utomhus

Under veckorna 38-43 rullar kundvagnar med budskapet Välj svenskt när du handlar — laga all världens mat! i 400 butiker. Samma budskap annonseras utomhus i butiksnära lägen och i Stockholms tunnelbana och rulltrappor. På enheterna finns en QR-kod som leder till mer information om märkningen och svenska mervärden. Kundvagnar i 400 butiker har under 6 veckor skyltning med Välj svenskt när du handlar! och i 180 butiker fortgår kampanjen till vecka 48.  Hit går QR-koden


Annonsering hösten 2023 — kampanj 35+

Vecka 33 till 52 annonserar Från Sverige-märkningen på Köket.se. Det är promoruta vid populäraste recepten, 5 nativeartiklar, annonser, nyhetsbrev och inlägg i sociala medier. På Amelia, mama, Allt om mat & Expressen har vi 5 artiklar och i print helsidor i Amelia, mama och Allt om mat. Vi annonserar även på Familjeliv.se, Alltomföräldrar.se, Vimedbarn.se och Loppi.se.


Smaka på Från Sverige — pilotprojekt

Pilotprojektet Smaka på Från Sverige är minimarknader, där HKScan, Lantmännen, Gäsene Mejeri, Äppelriket, Leksands Knäckebröd, SIA Glass, Värmdö Musteri och Frödinge bjuder på smakprover av de Från Sverige-märka varor de valt ut. Marknaderna hålls i de fyra stockholmsbutikerna Maxi ICA Stormarknad Nacka (19- 21/9), Maxi ICA Stormarknad Lindhagen (22-23/9), Hemköp Torsplan (26-28/9) och Stora Coop Bromma (29-30/9). Marknaderna är öppna vardag kl 12-19 och lördag kl 11-17.


Smaka på Från Sverige — annonsering i lokalpress Mitt i.

Grön ärtsoppa Från Sverige — recept Ida Bauhn, Svenska Kocklandslaget

Från Sverige har en värd på plats under Smaka på Från Sverige-marknaderna och bjuder på Grön ärtsoppa Från Sverige från en egen demostation, med recept speciellt framtaget för projektet av Ida Bauhn, lagkapten Svenska Kocklandslaget. Receptet delas även ut till kunderna — du får receptet här!


Från Sveriges sociala medier och digitala kanaler

Som alltid är det full aktivitet i Från Sveriges sociala medier med inspiration kring svenska mervärden, samarbeten, influencers, aktuella ämnen och en tävling.

— Vi vill nå ut brett under Från Sverige-veckorna med budskapet Välj svenskt när du handlar, därav en större kampanj i år. Det är viktigare än någonsin att välja svenskt, och det finns ett brett utbud av varor att välja till både vardagsmaten och festmåltiden. När du väljer Från Sverige-märkt bidrar du till en stärkt svensk försörjningsförmåga. Det är trygg och säker mat som är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige av Sveriges bönder och livsmedelsföretag. Det gör gott i magen på mer än ett sätt, säger Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning AB.


Välkommen till Från Sverige-veckorna 2023!

Vi ses i butiken!


Mer information

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Om Från Sverige

Företag: Om Från Sverige-veckorna 

Svenska mervärden

Grön ärtsoppa Från Sverige, recept Ida Bauhn, Svenska Kocklandslaget

Svenska mervärden — det får du när du köper produkter med märkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

 

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.