7 fantastiska fördelar med fryst mat
Frysning är ett naturligt sätt att bevara mat. Att det är praktiskt att ha mat i frysen håller nog de flesta med om och faktum är att fryst mat har många fördelar. Förlängd hållbarhet, prisvärt, mindre svinn och förlängd säsong är några. Här kan du läsa mer och ta del av fler utmärkta fördelar med fryst mat.
1. Hållbarheten förlängs
Frysning är ett naturligt sätt att bevara mat. Djupfrysning är som att stanna tiden direkt efter skörd, bakning och tillredning. Fryst mat har en längre hållbarhet än färsk mat, vilket gör att den kan förvaras under en längre tid utan att förlora smak, textur eller näring.
2. Näringsvärdet bevaras
Djupfrysning ger lång hållbarhet och halterna av viktiga näringsämnen, som vitaminer och mineraler, bevaras utan något att konserveringsmedel används. De flesta frysta grönsaker bevarar näringen lika bra – och i vissa fall bättre – än färska eftersom de skördas när de är som bäst och fryses in kort tid efter skörd eller tillagning.
3. Bidrar till minskat matsvinn
Frysta grönsaker bidrar till att minska matsvinnet, eftersom du kan ta ut precis så mycket du vill använda och stoppa in resten i frysen igen tills nästa gång.
I butikernas frysdiskar hittar du ett brett utbud av Från Sverige-märkt!
4. Tidseffektivt
Fryst mat är enkel att förbereda och kan tillagas snabbare, vilket gör den frysta maten till en riktig vardagshjälte!
5. Prisvärt
Fryst mat är i många fall billigare än färsk mat och kan dessutom köpas i storpack vilket gör fryst mat till ett kostnadseffektivt alternativ för dem som vill spara pengar på matinköp.
6. I säsong året runt
Att äta i säsong är prisvärt, gott och smart. För dig som vill ta tillvara på svenskodlade primörer eller andra råvaror som har en kortare säsong är ett hett tips att frysa in. Dessutom hittar du svenskodlade bär, grönsaker och andra livsmedel i frysen året om!
Vill du njuta av svenskodlade jordgubbar under vinterhalvåret? I frysen är det alltid säsong!
7. Bred variation i frysdisken
Förutom att ta frysa ner färska råvaror och den maten du själv tillagar finns ett brett utbud av frysta alternativ i frysdisken. I butikernas frysdiskar hittar du ett brett utbud av Från Sverige-märkt som potatisprodukter, glass, bullar, pannkakor, grönsaker, bär, pytt, färs, hamburgare, köttbullar och växtbaserade proteinprodukter.
Ett axplock av Från Sverige-märkta varor som du hittar i frysdisken. Titta efter märket!
Titta efter märket Från Sverige i frysdisken
Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enkelt att välja svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter i butiken. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.
De tre märkena har samma regler och visar att varan uppfyller kriterierna odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Idag märker 220 företag med den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige och cirka 12 000 produkter är godkända för märkning. Titta efter märket när du handlar!
Mer information
Mer om fördelar med fryst mat inne hos Findus
Läs mer om ursprungsmärkningen Från Sverige, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår
Företag som ursprungsmärker med Från Sverige-märkningen
Så minskar du ditt matsvinn – enkla tips