från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

7 fantastiska fördelar med fryst mat

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Frysning är ett naturligt sätt att bevara mat. Att det är praktiskt att ha mat i frysen håller nog de flesta med om och faktum är att fryst mat har många fördelar. Förlängd hållbarhet, prisvärt, mindre svinn och förlängd säsong är några. Här kan du läsa mer och ta del av fler utmärkta fördelar med fryst mat.

fryst mat från sverige

1. Hållbarheten förlängs

Frysning är ett naturligt sätt att bevara mat. Djupfrysning är som att stanna tiden direkt efter skörd, bakning och tillredning. Fryst mat har en längre hållbarhet än färsk mat, vilket gör att den kan förvaras under en längre tid utan att förlora smak, textur eller näring.


2. Näringsvärdet bevaras

Djupfrysning ger lång hållbarhet och halterna av viktiga näringsämnen, som vitaminer och mineraler, bevaras utan något att konserveringsmedel används. De flesta frysta grönsaker bevarar näringen lika bra – och i vissa fall bättre – än färska eftersom de skördas när de är som bäst och fryses in kort tid efter skörd eller tillagning.


3. Bidrar till minskat matsvinn

Frysta grönsaker bidrar till att minska matsvinnet, eftersom du kan ta ut precis så mycket du vill använda och stoppa in resten i frysen igen tills nästa gång.

fryst matI butikernas frysdiskar hittar du ett brett utbud av Från Sverige-märkt!


4. Tidseffektivt

Fryst mat är enkel att förbereda och kan tillagas snabbare, vilket gör den frysta maten till en riktig vardagshjälte!


5. Prisvärt

Fryst mat är i många fall billigare än färsk mat och kan dessutom köpas i storpack vilket gör fryst mat till ett kostnadseffektivt alternativ för dem som vill spara pengar på matinköp.


6. I säsong året runt

Att äta i säsong är prisvärt, gott och smart. För dig som vill ta tillvara på svenskodlade primörer eller andra råvaror som har en kortare säsong är ett hett tips att frysa in. Dessutom hittar du svenskodlade bär, grönsaker och andra livsmedel i frysen året om!

svenska frysta jordgubbarVill du njuta av svenskodlade jordgubbar under vinterhalvåret? I frysen är det alltid säsong!


7. Bred variation i frysdisken

Förutom att ta frysa ner färska råvaror och den maten du själv tillagar finns ett brett utbud av frysta alternativ i frysdisken. I butikernas frysdiskar hittar du ett brett utbud av Från Sverige-märkt som potatisprodukter, glass, bullar, pannkakor, grönsaker, bär, pytt, färs, hamburgare, köttbullar och växtbaserade proteinprodukter.

Ett axplock av Från Sverige-märkta varor som du hittar i frysdisken. Titta efter märket!


Titta efter märket Från Sverige i frysdisken

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enkelt att välja svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter i butiken. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.

De tre märkena har samma regler och visar att varan uppfyller kriterierna odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Idag märker 220 företag med den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige och cirka 12 000 produkter är godkända för märkning. Titta efter märket när du handlar!


Mer information

Mer om fördelar med fryst mat inne hos Findus

Läs mer om ursprungsmärkningen Från Sverige, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige-märkningen

Så minskar du ditt matsvinn – enkla tips

Svenskt ursprung och pris är viktigast när vi handlar – ta del av Attitydundersökningen 2023

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.