från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Så minskar du ditt matsvinn – enkla tips

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag är det internationella matsvinnsdagen! Visste du att vi slänger cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person? Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i slasken. Det innebär att vi slänger var femte matkasse. Genom att planera handlingen och ta vara på den mat vi har bidrar vi till ett minskat matsvinn och en mindre påverkan på vår miljö. Här kan du ta del av enkla tips på vad du kan göra för att minska ditt matsvinn.

matsvinn

1. Planera dina inköp

 • Innan du handlar – titta igenom vad som finns hemma och vad som saknas.
 • Sätt upp en veckomeny. Det mest matsvinnsekonomiska sättet att planera en veckomeny är att tänka på hur olika ingredienser kan användas i flera rätter för att inget ska gå till spillo.
 • Med hjälp av en inköpslista blir dina inköp mer effektiva väl i butiken. Du vet vad som ska inhandlas och du undviker att köpa för mycket.

2. Handla smartare

 • Köp inte mer än vad du tror att du gör av med innan det blir dåligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs – köp hellre lite men ofta.
 • Köp mat med kort datum! Om du vet att du ska äta maten inom en snar framtid kan du göra en insats för miljön genom att köpa mat med kort tid kvar till bäst före-dag.
 • Rädda mat! Använd appar som exempelvis TooGoodToGo där du kan rädda god, osåld mat från företag och på så vis förhindra att den slängs i onödan.


3. Förvara maten rätt

 • Genom att förvara maten på rätt sätt förlänger du hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp den. Då riskerar de inte att bli matsvinn. Inne hos Livsmedelsverket kan du se en lista över var du bäst förvarar olika livsmedel och råvaror.
 • Se till att du har rätt temperatur i kyl och frys. En bra kylskåpstemperatur är +4 °C och en bra frystemperatur är -18 °C.
 • Sortera maten i skåp, kyl och frys efter hållbarhet – ställ matvaror med kort hållbarhet mer tillgängligt.

4. Tips vid tillagning

 • Få koll på skillnaden för bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Se nedan.
 • Våga lita på dina sinnen, titta, lukta och smaka på maten, om maten verkar okej går den bra att äta.
 • Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre om.

Vad betyder datummärkningen?

🏷 Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert att äta, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet. Det som händer efter bäst före-datum är att kvaliteten så småningom blir sämre. Men maten kan fortfarande vara fullt ätbar! Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför att först titta, lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta.

🏷 Sista förbrukningsdag handlar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Livsmedlet ska inte ätas efter att sista förbrukningsdag har passerat.

datummärkning


5. Undvik att slänga mat

 • Se till att äta upp rester. Matrester kan serveras som de är eller användas i nya rätter som soppor, grytor, pytt, sallader eller till mellanmål.
 • Sätt in matrester i kylen eller så snart som möjligt.
 • Frys in mat som blir över om vet att du inte kommer äta upp den i närtid och ta fram vid ett senare tillfälle!

omelett matsvinnTips! Låt omeletten ta hand om matsvinnet. Det mesta från kylen passar i en omelett, allt från grönsaker och kött till gräddfil och ost.


Om Från Sverige

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige — alla tre har samma regler och kriterier. Märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige förtydligar att det är svenskt kött och svensk mjölk i produkten. Du kan hitta Från Sverige-märkningen på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkets kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Titta efter märket nästa gång du handlar!


Mer information

Läs mer om matsvinn inne hos Livsmedelsverket

Ta del av Livsmedelsverkets undersökning om matsvinn

Det här betyder Från Sverige-märket 

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

LI Tareq Taylor triss i kungar julbordsgäster

Triss i kungar – dem vill vi helst äta julbord med

För tredje året hamnar Tareq Taylor högst upp på svenskarnas julbordsgästlista! Tareq märker sina färdigrätter Maten é klar med Från Sverige så vi tycker att det är ett utmärkt val!

kockarnas kamp

Danyel Couet om vinsten i Kockarnas kamp

Det blev Danyel Couet som kammade hem vinsten i Kockarnas kamp. Här kan du ta del av hela vinnarintervjun med Danyel och läsa mer om Danyels egna såser som han valt att ursprungsmärka med Från Sverige.

bake my day

Bake My Day bakar för hand med svenska råvaror

Bake My Day bakar sina produkter för hand i Huddinge, söder om Stockholm. Svenska och lokala råvaror är viktigt och alla matbröd och kaffebröd är ursprungsmärkta med Från Sverige. Vi bad Moses Isik, vd på Bake My Day, att berätta mer.