från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Lök i alla dess utmärkta former – 15 olika löksorter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det finns många olika sorters lök där varje sort har sitt användningsområde. I Sverige är gul lök den allra vanligaste sorten sett till odlingsvolym och användning, men det finns så många fler härliga sorter att upptäcka. Läs mer om odling av lök, varför vi gråter när vi hackar lök och om 15 olika löksorter! All lök märkt med Från Sverige-märket är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Odling av lök i Sverige 

I Sverige odlas lök på friland i långa rader. En del lök säljs färsk och har då ofta sin blast kvar. Lök går utmärkt att förvara över vintern genom att odlarna väntar tills blasten vissnat innan skörd. Efter skörd läggs löken in för torkning och då skapas ett torrt och hårt skal som gör att den håller sig under den fortsatta lagringen. Genom lagring är det möjligt att njuta av svensk lök året runt och dessutom till ett bra pris!

Bild: Sydgrönt

En mångsidig råvara 

Det finns många olika sorters lök. En del sorter används som smaksättare, andra som krydda. Lök går även utmärkt att både steka, koka, ugnsbaka, grilla och fritera. Många löksorter går även att lägga in och sylta. 


Gul lök 

Gul lök är den vanligaste sorten i Sverige med störst odlingsvolym. Den gula löken har många användningsområden och fungerar utmärkt som smaksättare i de flesta rätter. Gul lök innehåller mycket socker och är därför perfekt att använda när du ska göra karamelliserad lök, men går också att tillaga på fler olika sätt. Säsongens första färska lök säljs i knippe med blasten kvar. Knipplök är mildare än torkad lök och har även lite krispigare och sötare smak.


Röd lök 

Röd lök är lite mildare än gul lök i smaken och lämpar sig bättre att äta rå än den gula löken. Picklad rödlök passar till de flesta maträtter som bland annat grillat kött, fisk och kyckling. Det är enkelt att pickla själv med 1-2-3-lag. Röd lök går precis som den gula löken att köpa i knippe med blasten kvar under juni-september.


Steklök 

Steklök är mindre exemplar av gul- och rödlök. De är mildare i smaken och passar, främst på grund av sin storlek, att tillagas hela i pannan eller grytan men har annars samma användningsområden som de större varianterna.

löksorter


Silverlök

Silverlök är nära släkt med gul- och rödlök men har en mildare smak och går precis som rödlöken utmärkt att ätas rå. Skalet är silverglänsande och fruktköttet är vitt. Silverlök tål däremot inte lagring utan är i säsong under hösten och tidig vinter.


Vitlök 

Vitlöken är en av våra mest älskade lökar med sin intensiva smak. Vitlöken fungerar som krydda och är en bra smaksättare till de flesta rätter. Ju mer finfördelad vitlöken är desto kraftigare blir smaken. Färsk vitlök har sin högsäsong i juni. Senare under sommaren och hösten skördas vitlöken mest för torkning.


Purjolök 

Purjolök har en lite mildare smak än andra lökar och ger god smak i grytor och soppor. Purjolök passar även utmärkt att tillaga på grillen eller att gratinera i ugn. Det är främst det vita skaftet på löken som används, men faktum är att allt utom roten går att använda!


Salladslök 

Salladslök påminner till utseendet om en liten purjolök och har en frisk och mycket mild löksmak. Salladslöken har knappt fingertjocka, ihåliga blad. Som namnet avslöjar kan den med fördel användas som smaksättare i sallad.


Gräslök 

Gräslök är yviga ihåliga strån som är relativt doftfria fram tills att du hackar dem. Då avger de en svag lökdoft. Gräslök har en milda och lite pepprig löksmak vilket gör att den fungerar utmärkt som topping eller smaksättare. Gräslök tar inte över maträtter utan ger en härlig fräschör som du kan kombinera med mycket.


Ramslök 

Ramslök är en bladlök som är släkt med både gräslök och vitlök. Ramslök växter fritt i naturen och de första bladen börjar ofta komma i april. Bladen kan sedan plockas fram till juni, men det är de tidigaste späda bladen som är allra godast. Ramslök smakar ungefär som en blandning mellan gräslök och vitlök och bladen kan ätas råa eller tillagade. På vissa ställen är ramslöken fridlyst, men den går på senare år att hitta i matbutikerna.


Schalottenlök 

Schalottenlök är nära släkt med den gula och röda. Den anses av många som den finaste löken och har en karaktäristisk smak. Schalottenlöken bildar knippen av sidolökar i samma hölje. En variant är bananschalottenlöken som har en avlång form, men är lik den vanliga schalottenlöken i konsistens och smak.


Pärllök 

Denna lilla platta lök är nära släkt med vanlig gul lök och kan användas på samma sätt som gul- eller annan matlök.


Potatislök 

Potatislök är en form av matlök som odlas genom att plantera sättlökar som likt potatis sedan delar sig till många nya lökar. Potatislök kan bli ganska stora men de kan också förbli små. Potatislök är släkt med gul lök men har en mildare smak.

Bildkälla: SLU


Syltlök 

Syltlök odlas tätt för att bli små och skördas tidigt. Syltlök är mindre än de andra lökgrupperna och kan vara vita, gula eller röda. Det är vanligt att lägga in syltlöken i någon blandning med ättika, de blir då sötsyrliga i sin smak, men de går minst lika bra att äta som de är.


Piplök 

Piplöken ser ut som en gräslök, fast den är betydligt större. Bladen är tjocka, ihåliga och har stark smak. Piplök har ungefär samma användningsområden som gräslök eller purjolök.


Luftlök 

Luftlök är en hybrid mellan piplök och matlök. Luftlöken har precis som piplöken tjocka ihåliga blad med stark smak. Längst ut på bladen slutar bildar den lökar som är ca 2-5 cm stora. Både bladen och lökarna går att tillaga.

Bildkälla: Odla ätbart


Varför gråter vi när vi hackar lök? 

När löken skalas eller hackas frigörs det vissa enzymer i löken – så kallade allinaser. Enzymerna reagerar med svavelhaltiga aminosyror i löken och bildar ämnet syn-propantial-S-oxid. Det är denna substans som framkallar tårar i ögonen på den som hanterar löken. När ämnet kommer i kontakt med ögats hornhinna, skickas genast elektrokemiska signaler till hjärnan, som ger tårkanalerna order att producera tårar. Det är en helt naturlig reaktion när ögat utsätts för ett irriterande ämne. 

Det finns en rad olika knep för att slippa att tårarna rinner. Ett av de bästa knepen för att slippa tårarna är att använda en riktigt vass kniv. Försök också att hacka löken snabbt – men var försiktig så att du inte skär dig!


Gul lök som huvudråvara under Årets Kock 2021 

Den 16 september 2021 är det final i Årets Kock – SM i professionell matlagning och den första finaluppgiften kommer vara att laga en varm huvudrätt på gul lök som huvudråvara. Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock.


Mer information

Läs mer om odling av lök i Sverige

”Allt börjar med gul lök” – intervju med Stefan Eriksson för Säsongens Bästa

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.

Grillguide – 5 saker att tänka på när du ska grilla

Äntligen är det grillsäsong! Men hur kan man vara säker på att det är svenskt kött, hur maxar man sin grilltallrik och vad är egentligen skillnaden på direkt och indirekt grillning? I vår grillguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på när du ska grilla!

färskpotatispremiär

Färskpotatispremiär på Bjäre

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades på Bjärehalvön idag. Det blev en härlig potatisfest, men framför allt ett manifest där odlare, de stora kedjorna i svensk dagligvaruhandel tillsammans med Svensk Potatis hyllade en fantastisk liten knöl.