från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Lantäggs kartong med Från Sverige-design i butik

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Att hitta Från Sverige-märkta ägg i butiken hör till vanligheten, men under en period i höst kan du dessutom välja ägg i en specialdesignad Från Sverige-kartong från Lantägg. Det är resultatet av ett samarbete mellan Från Sverige och DAVA Foods kring Lantäggs familjeförpackning med 15 ägg som rullar ut under vecka 34-44. Den finns därmed ute i handeln under Från Sverige-veckorna, som infaller vecka 38 och 39.

Efter kommentarer vill vi tydliggöra att äggen i kartongen kommer från frigående hönor inomhus, trots att illustrationen kan ge en uppfattning om att de vistas utomhus. 

Från Sverige-märkningen och Svenska Ägg har ett nära samarbete kring de svenskproducerade äggen, både som skalägg till konsument och som ingrediens i livsmedel. DAVA Foods idé att specialdesigna en Från Sverige-förpackning för att tydliggöra det svenska ursprunget på äggen föll i god jord och nu är de Från Sverige-designade kartongerna för Lantägg klara för leverans.

— Vi är glada över det starka samarbetet mellan DAVA Foods och ursprungsmärkningen Från Sverige. Samarbetet syftar till att skapa mervärde för Från Sverige, DAVA Foods och våra äggproducenter, till gagn för hela den svenska äggnäringen. Tillsammans skall vi fortsätta att arbeta för att stärka det svenska jordbruket, det svenska ursprunget och främja kvaliteten på våra nationella råvaror, säger Kjell Dalin, Sales- & Marketing Manager, DAVA Foods.

Lantäggs Från Sverige-designade kartonger innehåller 15 ägg och levereras till ICA, Coop, Willys och Hemköp under vecka 34 till 44 2023.

—Äggkartongerna från Lantägg med Från Sverige-designen gör det ännu enklare att hitta svenskproducerade ägg i butiken och med dem vill vi lyfta äggen lite extra under Från Sverige-veckorna. Med en lekfull design visar vi ursprungsmärkningens kriterier, där äggen kommer från svenska hönor och äggen är kontrollerade och packade i Sverige innan de landar i butiken och hemma i köket, säger Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning AB.

En produkt som är ursprungsmärkt med Från Sverige uppfyller kriterierna odlat i Sverige, fött och uppfött i Sverige, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Speciella regler gäller för produkter med flera ingredienser — minst 75% är svenskt och råvara av ägg, kött, mejeri, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag svenskt.

— Att tydliggöra ursprunget på äggen tillsammans med DAVA Foods är ett sätt för Från Sverige att lyfta de svenska äggens betydelse, säger Ulrika Norvell, tf. vd och kvalitetsansvarig på Svenskmärkning AB. Att äggen är svenska är viktigt för konsumenterna och för att få använda Från Sverige märket ska även ägg som ingrediens vara svenskt. Den svenska produktionen är säker och kontrollerad vilket är viktigt för såväl konsumenter som företag som använder Från Sverige märkningen.


Mer information

Om Lantägg — Dava Foods

Läs om ägg från Sverige

Branschorganisationen Svenska Ägg 

Relaterade inlägg

Från Sverige-veckorna: Fazer, Nordzukker, Frödinge, Gäsene Mejeri!

Här berättar Fazer, Nordzukker, Frödinge och Gäsene Mejeri vad de gör i butiker och kommunikation under Från Sverige-veckorna 2023.

Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023

Pressmeddelande. För fjärde året samarbetar livsmedelsbranschen under Från Sverige-veckorna igång för att lyfta Från Sverige-märkt i butik och kommunikation. Nytt för i år är pilotprojektet Smaka på Från Sverige!

Info: Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023!

Nu drar Från Sverige-veckorna igång för fjärde året! Läs om aktiviteter, media och det nya pilotprojektet Smaka på Från Sverige som pågår den 18 september till 1 oktober.