från sverige

Svenska ägg är säkra ägg

I Sverige är vi stolta över den höga kvaliteten på våra ägg. Förutom att de är ett av våra mest näringsrika livsmedel, är de svenska äggen fria från salmonella och värphönsen lever under goda förhållanden. Ägg serverar vi i olika former till frukost, lunch och middag, och äggråvara används ofta som ingrediens i andra livsmedel. I de produkter som är märkta med Från Sverige kommer äggråvaran alltid från svenska ägg.

Ägg är multivitaminpiller

Ägg är ett superlivsmedel och multivitaminpiller som innehåller nästan alla näringsämnen vi människor behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas är vitamin C och kolhydrater.

Garanterat salmonellafria

Sverige är ett av få länder i världen som i praktiken kan garantera salmonellafria ägg. Därför kan du känna dig lugn när du blandar ner råa äggulor i din hemmagjorda majonnäs, när barnen slickar i sig sockerkakssmeten eller du äter ett löskokt ägg. Alla ägg är dessutom stämplade med en kod, som visar produktionsland, produktionsform och produktionsplats så att du alltid kan kontrollera var ägget kommer ifrån.

Tips! Så testar du hur färskt ägget är.

Lägg ägget i en skål fylld med vatten. Pinfärska ägg ligger kvar på botten, ett ägg som är drygt en vecka börjar resa sig upp, ett äldre ägg ställer sig i givakt och flyter upp till ytan. Du kan också knäcka ett ägg och se hur det ser ut: ett färskt ägg har en hög toppig gula med vita liggandes tätt runt om.


Svenska hönor lever under goda förhållanden

Vi har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning i Sverige, som bygger på att djuren i så stor utsträckning som möjligt ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden. Alla svenska värphöns har tillgång till sittpinne, rede och ströbad. Mer än 80% av hönsen går fritt i stora stallar och övriga bor i moderna burar anpassade efter hönans naturliga beteende och behov.

Naturligt foder utan syntetiska tillsatser

Fodret till svenska värphöns innehåller inte antibiotika, hormoner eller syntetiska färgämnen. Svenskt hönsfoder är dessutom värmebehandlat för att hålla högsta möjliga hygienstandard genom hela produktionskedjan. Självklart förekommer heller ingen genmanipulation av fodret som ges till hönan.

Svenska ägg bidrar till ett öppet landskap

Svenska höns får ett foder som till största delen består av svenskodlad spannmål och det bidrar till att vi har öppna landskap. På så vis skapas också viktiga arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för en levande landsbygd.

 

Visste du att

… ca 95% av alla svenska ägg är vita och ca 5% är bruna. Färgen beror på att vita hönor för det mesta värper vita ägg och bruna i regel värper bruna. Färgen påverkar inte smak eller näringsvärde.

… unga hönor värper små ägg och äldre hönor värper större ägg.

… ägg som förvaras i kylskåp, med spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader.

 


Mer information

Konsten att tillaga ett perfekt ägg

Mer om ägg på Svenska Ägg