från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Svenska ägg är säkra ägg

I Sverige har vi hög kvalité på våra ägg. Förutom att de är ett av våra mest näringsrika livsmedel, är de svenska äggen fria från salmonella och värphönsen lever under goda förhållanden. Ägg serverar vi i olika former till frukost, lunch och middag, och äggråvara används ofta som ingrediens i andra livsmedel. I de produkter som är märkta med Från Sverige kommer äggråvaran alltid från svenska ägg.

Det näringsrika ägget

Ägg är innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater.

Svenska ägg är säkra ägg

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg. Därför kan du känna dig lugn när du blandar ner råa äggulor i din hemmagjorda majonnäs, när du smakar på sockerkakssmeten eller du äter ett löskokt ägg. 

Certifiering – rosa checken

Certifieringen, den rosa checken, är ett sätt för branschen att ta ett gemensamt ansvar för hela produktionskedjan – från hönan till konsument. Varje enskilt led har specifika kriterier som måste uppfyllas och varje led i kedjan måste säkerställa att föregående led är certifierat, med syftet att kvalitetssäkra den svenska äggnäringen och möjliggöra en framtida utveckling.


Så här tyder du koden för att se varifrån ägget kommer och hur det producerats.

Lång hållbarhet 

Ägg håller oftast längre än de 28 dagar som står på äggkartongen. Sista förbrukningsdatum är baserat på rumstemperatur, men de flesta förvarar sina ägg i kylen vilket gör att de håller längre. Ett sätt att testa om ägget är gammalt är att fylla en skål med vatten. Om ägget flyter finns risk att det är gammalt. Men utgå alltid ifrån hur det smakar och luktar – du känner tydligt om ägget inte går att äta.


Svenska hönor lever under goda förhållanden

Vi har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning i Sverige, som bygger på att djuren i så stor utsträckning som möjligt ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden. Alla svenska värphöns har tillgång till sittpinne, rede och ströbad. Mer än 80% av hönsen går fritt i stora stallar och övriga bor i moderna burar anpassade efter hönans naturliga beteende och behov.

Naturligt foder utan syntetiska tillsatser

Fodret till svenska värphöns innehåller inte antibiotika, hormoner eller syntetiska färgämnen. Svenskt hönsfoder är dessutom värmebehandlat för att hålla högsta möjliga hygienstandard genom hela produktionskedjan. Självklart förekommer heller ingen genmanipulation av fodret som ges till hönan.

Svenska ägg bidrar till ett öppet landskap

Svenska höns får ett foder som till största delen består av svenskodlad spannmål och det bidrar till att vi har öppna landskap. På så vis skapas också viktiga arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för en levande landsbygd.

Mer om ägg på Svenska Ägg

Visste du att

… ca 95% av alla svenska ägg är vita och ca 5% är bruna. Färgen beror på att vita hönor för det mesta värper vita ägg och bruna i regel värper bruna. Färgen påverkar inte smak eller näringsvärde.

… unga hönor värper små ägg och äldre hönor värper större ägg.

… ägg som förvaras i kylskåp, med spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader.

Tips! Låt omeletten ta hand om matsvinnet

Ett sätt att minska matsvinnet hemma är att ta tillvara på resterna, något som omeletten är perfekt för. Det mesta från kylen passar i en omelett, allt från grönsaker och kött till gräddfil och ost. 


Mer information


Mer om ägg på Svenska Ägg