från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Kontroll av märkningen ser till att kriterierna efterlevs

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

För att se till att ursprungsmärkningens kriterier efterlevs görs stickprovsrevisioner, som utförs av fristående certifieringsorgan på uppdrag av Svenskmärkning AB.

Det är viktigt med revisioner av flera skäl. Som konsumenten ska du kunna känna förtroende och lita på att märkningen står för det den lovar. För företag som märker sina produkter är det också en trygghet att veta att märkningen hanteras korrekt av andra företag.

Detta gäller för stickprovsrevisioner

Stickprovsrevisioner görs av fristående certifieringsorgan hos de företag som använder märket och företagets eventuella legoproducenter. Det är varumärkesägaren som ska säkerställa att certifieringsorganen får tillträde till den egna och legoproducenternas verksamhet och anläggningar, för att kunna verifiera att regelverket följs. En legoproducent behöver alltså inte själv vara ansluten till märkningen. Det anslutna företaget ska även göra en årlig internrevision samt säkerställa att internrevision görs hos legoproducenter.


Vad tycker företagen om stickprovsrevisioner?

Vi frågade två företag som ursprungsmärker om hur de ser på stickprovsrevisioner. Charkföretaget Jojjen använder märket Kött från Sverige och Sydgrönt använder märket Från Sverige.

 

”Revisioner håller systemen fräscha”

– Det är positivt med regelbundna kontroller. Det gör att vi håller våra system fräscha. Det säger Philip Hirschman på charkföretaget Jojjen. Läs mer

 

”Viktigt med en tredjepartskontroll”

– Det är viktigt att det finns en oberoende kontroll. Det ger den nödvändiga tryggheten och seriositeten som krävs, menar Anette Ekstrand på Sydgrönt. Läs mer

 

Relaterade inlägg

ostfestivalen från sverige

Träffa Från Sverige & mejerierna på Ostfestivalen

All ost på Ostfestivalen är svenskproducerad, och bland utställarna finns flera företag som märker sina produkter med Från Sverige eller Mjölk från Sverige. Här kan du läsa mer om vad som händer i deras montrar under Ostfestivalen.

ostproduktion

Så blir mjölk till ost – steg för steg

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Tillverkningen av ost har utvecklats under historien, men grundprinciperna har varit detsamma i tusentals år. Här kan du lära dig hur ost blir till!

ostfestivalen 2023

Det här händer under Ostfestivalen 2023

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. Läs mer här!