Knäckebrödets Dag ska firas så det knastrar
Knäckebröd är ett av de mest traditionella livsmedlen i Sverige och det har en alldeles egen dag den 19 februari. Det är tredje året Knäckebrödets Dag lyfts fram på initiativ av Knäckebrödsakademin, som har åtagit sig att slå vakt om alla dess goda egenskaper. I år firas det med knäckebrödsprovning, kåseri och genom att utse Årets Unga Knäckebrödsbagare.
Så firas dagen av Knäckebrödsakademien
Knäckebrödets Dag 2020 firas av Knäckebrödsakademins i Stockholm med speciellt inbjudna till en knäckebrödsprovning i två utföranden, både i sin enklaste renhet och med lyxiga tillbehör.
Inbjudna är även Sveriges gymnasieskolor med bagerilinje och under eventet utses Årets Unga Knäckebrödsbagare. Juryn som bedömer bidragen är Benny Andersson, kompositör, Fredrik Eriksson, krögare, Ingemund Hägg, professor emeritus, Marie Ledin, vd Polarpriset och Pär Westergren, produktutvecklare Barilla Sverige/Wasabröd.
Knäckebrödsetikett: Det ska knastra ordentligt
— Ljudet är viktigt, det ska knastra när du äter. Det är legitimt, precis som att man får slurpa i sig sina nudlar i Japan får vi knastra när vi äter knäckebröd. Det finns en hel del att säga om knäckeetikett, den vanligaste frågan är om man ska bre smör på söndagssidan eller vardagssidan, säger Jan Lapidoth, knäckebrödsälskare och initiativtagare till Knäckebrödsakademin.
Vatten, salt, rågmjöl och jäst
Knäckebrödet bakas främst i det svenska knäckebrödsbältet i mellansverige med fokus på Dalarna. Om knäcket förvaras mörkt och torrt har det mycket lång lagringstid. Förr var det ett förrådsbröd som bakades två gånger per år, men idag bakas det året om och varianterna av brödet är många.
— Grundreceptet är enkelt. Det mesta bakas fortfarande på de fyra ingredienserna vatten, salt, rågmjöl och jäst, men det förekommer andra ingredienser och många bakas idag på surdeg istället för jäst, säger Jan Lapidoth.
Knäckebröder & Knäckesystrar i Knäckebrödsakademin
Knäckebrödsakademin bildades för att slå vakt om den svenska knäckebrödstraditionen, med dess historia och hantverksmässiga traditioner, och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i Sverige. De vill stärka knäckebrödets betydelse för en njutningsfull kosthållning genom att vara ett forum för att samla, sprida och utveckla kunskap om knäckebröd, och hur det kan njutas. Akademin består av Knäckebröder och Knäckesystrar, vilka de är ser du här.
Mer information
Läs mer om Knäckebrödsakademin här
Hela intervjun med Jan Lapidoth, knäckebrödsälskare och initiativtagare Knäckebrödsakademin.
Listan på företag som ursprungsmärker
2020 02 19