från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Knäckebrödets Dag ska firas så det knastrar

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Knäckebröd är ett av de mest traditionella livsmedlen i Sverige och det har en alldeles egen dag den 19 februari. Det är tredje året Knäckebrödets Dag lyfts fram på initiativ av Knäckebrödsakademin, som har åtagit sig att slå vakt om alla dess goda egenskaper. I år firas det med knäckebrödsprovning, kåseri och genom att utse Årets Unga Knäckebrödsbagare.

Knäckebrödets_Dag

Så firas dagen av Knäckebrödsakademien

Knäckebrödets Dag 2020 firas av Knäckebrödsakademins i Stockholm med speciellt inbjudna till en knäckebrödsprovning i två utföranden, både i sin enklaste renhet och med lyxiga tillbehör.

Inbjudna är även Sveriges gymnasieskolor med bagerilinje och under eventet utses Årets Unga Knäckebrödsbagare. Juryn som bedömer bidragen är Benny Andersson, kompositör, Fredrik Eriksson, krögare, Ingemund Hägg, professor emeritus, Marie Ledin, vd Polarpriset och Pär Westergren, produktutvecklare Barilla Sverige/Wasabröd.

Knäckebrödsetikett: Det ska knastra ordentligt

— Ljudet är viktigt, det ska knastra när du äter. Det är legitimt, precis som att man får slurpa i sig sina nudlar i Japan får vi knastra när vi äter knäckebröd. Det finns en hel del att säga om knäckeetikett, den vanligaste frågan är om man ska bre smör på söndagssidan eller vardagssidan, säger Jan Lapidoth, knäckebrödsälskare och initiativtagare till Knäckebrödsakademin.

Vatten, salt, rågmjöl och jäst

Knäckebrödet bakas främst i det svenska knäckebrödsbältet i mellansverige med fokus på Dalarna. Om knäcket förvaras mörkt och torrt har det mycket lång lagringstid. Förr var det ett förrådsbröd som bakades två gånger per år, men idag bakas det året om och varianterna av brödet är många.

— Grundreceptet är enkelt. Det mesta bakas fortfarande på de fyra ingredienserna vatten, salt, rågmjöl och jäst, men det förekommer andra ingredienser och många bakas idag på surdeg istället för jäst, säger Jan Lapidoth.

Knäckebröder & Knäckesystrar i Knäckebrödsakademin

Knäckebrödsakademin bildades för att slå vakt om den svenska knäckebrödstraditionen, med dess historia och hantverksmässiga traditioner, och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i Sverige. De vill stärka knäckebrödets betydelse för en njutningsfull kosthållning genom att vara ett forum för att samla, sprida och utveckla kunskap om knäckebröd, och hur det kan njutas. Akademin består av Knäckebröder och Knäckesystrar, vilka de är ser du här.


Mer information

Läs mer om Knäckebrödsakademin här

Hela intervjun med Jan Lapidoth, knäckebrödsälskare och initiativtagare Knäckebrödsakademin.

Listan på företag som ursprungsmärker

2020 02 19

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.