från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Knäckebrödets dag – knastrande gott!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

För första gången firas idag Knäckebrödets dag! Den 19 februari uppmuntrar Knäckebrödsakademin oss att knastra lite extra med vårt favoritknäcke, vare sig du brer smör på söndagssidan eller vardagssidan. Initiativtagare till Knäckebrödsakademin och Knäckebrödets dag är Jan Lapidoth, knäckebrödsälskare, som här berättade mer.

Varför en Knäckebrödsakademi?

– Kärnan är att knäckebröd är ett av de mest traditionella livsmedlen i Sverige. Vi i Knäckebrödsakademin älskar knäckebröd och har åtagit oss att slå vakt om alla de goda egenskaper knäckebrödet har. Vi var lite bekymrade över att konsumtionen som för 20 år sedan var 8 kilo per person och år nu är nere i 4 kilo.

Hur inspirerades du till idén?

– Knäckebrödsakademin kom till när jag läste en artikel av professor Ingemund Hägg i Gastronomisk Kalender 2005, där han efterlyste ”ett Knäckebrödrasällskap i vilket vi enskilda knäckebröder har som uppgift att söka rätt på och stimulera småbagerier som bevarar gamla traditioner och sådana som utvecklar knäckebrödet”. Det lät helt rätt och eftersom jag fann stöd hos andra knäckebrödsälskare, vågade vi ta steget a

tt etablera oss som matakademi i november 2017. Knäckebrödsakademin består av 13 knäckebröder och knäckesystrar.

Lite historik?

– En gång i tiden var knäcket ett förrådsbröd som bakades två gånger per år, höst och vår. Då fanns det vatten i kvarnarna. På större gårdar samlades ortens kvinnor och bakade tillsammans och hängde upp det i taket under vintern. Grundreceptet är enkelt. Det mesta bakas fortfarande på de fyra ingredienserna vatten, salt, rågmjöl och jäst, men det förekommer andra ingredienser och många bakas idag på surdeg istället för jäst. Det finns både små och stora knäckebagare i Sverige.

Knäckebrödsbältet, vad är det?

– Det svenska knäckebrödsbältet ligger i mellansverige med fokus på Dalarna. Om man ritar en ellips med centrum i Dalarna och låter den täcka södra och mellersta Norge och Finland i områden så har man ett knäckebrödsbälte där man äter hårt bröd under hela året. Om knäcket förvaras mörkt och torrt har det mycket lång lagringstid. Behovet av att ha lager var antagligen mer accentuerat i Dalarna jämfört med i andra delar av landet. I norra Sverige var det tunnbröd på korn som gällde, i Götaland och söderut mjukt bröd och i Skåne hade de sin kavring.

Knäckeetikett – får det knastra när man äter?

– Ljudet är viktigt, det ska knastra. Det är legitimt, precis som att man får slurpa i sig sina nudlar i Japan får vi knastra när vi äter knäckebröd. Det finns en hel del att säga om knäckeetikett, och det kommer vi berätta mer om framöver.

Varför heter det knäckebröd?

Det kommer från att knäckebrödet ska vara knäckt, det vill säga på ena sidan behandlat med ett verktyg som heter krusknäck/brödknäck, så att det ska vara lätt att knäcka eller bryta. Det ska också vara naggat eller pickat.

Vad är det bästa med knäckebröd?

– Knäckebröd är en njutning att äta och det är ofta gjort av fullkornsråg som är bra för magen. Det är också nostalgi. Det är lite sörgården över ett knäckebröd med smör. Dessutom har knäckebrödet många andra goda egenskaper, som lång hållbarhet.

Bästa knäckebrödsminnet?

– När jag var liten och bodde på Östermalm, fanns där ett antal ölkaféer och ölen kördes ut med häst och vagn. Jag brukade ha lite knäckebröd i fickan som jag gav till hästarna. Det är ett magiskt ljud att höra hästarna tugga knäcke.

Vad är uppmaningen under knäckebrödets dag?

– Helga dagen genom att bre en knäckemacka och sätt tänderna i den. Ta gärna en bild och dela med dig av den på Facebook eller skicka den till oss.

Hur högtidlighåller du själv knäckebrödets dag?

– Vi knäckebröder och knäckesystrar i Knäckebrödsakademin samlas på Långbro Värdshus hos Fredrik Eriksson, som är en av våra knäckebröder. Hemma blir det söndagssidan med lite löjrom, finhackad rödlök och en klick smetana eller gräddfil, även om knäckebröd inte egentligen står för överdåd, utan är ett oskyldigt nöje – svensk lagom!


Jan tipsar!

”För att knäckebrödet ska vara riktigt gott värmer du upp det i ugnen. Sätt ugnen på cirka 100 grader, langa in knäckebröd i några minuter och låt det sedan svalna lite. Det förhöjer smaken!”


 Mer information

Läs mer om Knäckbrödsakademin
Vilka knäckebröder och knäckesystrar känner du igen?
Om  spannmål Från Sverige
Företag som märker med Från Sverige


Sju Knäckebröder och Knäckesystrar På Knäckebrödets dag, Långbro Värdshus


Leksands knäckebröd på Knäckebrödets dag 19/2 2018

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.