från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Kebabens dag – det lagas mer kebab än någonsin

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Kebabätandet har ökat i hela Sverige och det lagas även mer kebab än någonsin runt om i de svenska hemmen! Det visar världens största kebabundersökning, Svenskarna och kebaben 2023, gjord på uppdrag av Schysst käk. Schysst käk märker märker med Kött från Sverige och Från Sverige. "Från Sverige-märkningen är superviktig för att göra det enklare för konsumenten att göra smarta och schyssta val", säger Amir Kheirmand, vd och grundare av Schysst käk.

kebaben

Pressmeddelande Schysst käk 230911

För tredje året i rad har YouGov frågat svenska folket om deras attityder och vanor kring kebab. Var femte hushåll har ätit kebab till helgmiddag senaste månaden och mer än hälften av Sveriges hushåll lagar numera kebab hemma.

Det är i världens största kebabundersökning, Svenskarna och kebaben som den populära helgrätten kebab kartläggs. Rapporten släpps av livsmedelsföretaget Schysst käk i samband med Kebabens dag den 11 september.

Undersökningen visar att kebabätandet har ökat i hela Sverige. Det lagas nu även mer kebab än någonsin runt om i de svenska hemmen.

– Det är framförallt barnfamiljer och unga vuxna som driver på kebabtrenden. Texmex som har varit dominerande, har nu efter 30 år fått sig en utmanare i kebaben, säger Amir Kheirmand, vd och grundare av livsmedelsföretaget Schysst käk.

Under de senaste tre åren har försäljningen av kebab i dagligvaruhandeln ökat med över 30 procent årligen. Andelen som har lagat kebab hemma på helgen ökar för varje år och kebab är nu en av de mest populära helgrätterna hos barnfamiljerna.

– Kebab är numera en vanlig skolrätt vilket gör att barnen tar med sig önskemål om kebab hem. Då kebab är enkelt att variera oavsett om du äter kött eller vego så passar det alla och ger en variation till helgmiddagen som är snabb, enkel, rolig och prisvärd, säger Amir Kheirmand, vd och grundare av livsmedelsföretaget Schysst käk.

Amir Kheirmand, vd och grundare av livsmedelsföretaget Schysst käk

Svenskarna och kebaben visar även att den godaste kebaben finns i Stockholm, att de flesta föredrar vitlökskebabsås och att kebabtallrik med pommes frites är den kebabrätt som det äts mest av.

Här kan du ta del av hela undersökningen


Svenska råvaror – all världens mat

Schysst käks sortiment är brett och den absoluta storsäljaren är Klassisk kebab 275 g, består av svenskt nötkött från svenska gårdar. Kebaben är märkt med Kött från Sverige, vilket betyder att det är svenskt nötkött som dessutom är förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Även varianten klassiska kebabspett är märkta med Kött från Sverige.

Du kan även välja gyroskebab som görs på fläskkött från Sverige och kycklingkebab och kycklingkebabspett av 100% svensk kyckling. Även på gyros- och kycklingkebaben hittar du märket Kött från Sverige och Från Sverige. I Schysst käks sortiment finns även ett utmärkt pitabröd. Det är tillverkat på svenskt vetemjöl och bakas i stenugn i Sveriges kebabhuvudstad Malmö!

— Hemmakebab ska ju vara schysst! Sen vi startade har vi jobbat med svenska råvaror och svenska producenter, Från Sverige-märkningen är superviktig för att göra det enklare för konsumenten att göra smarta och schyssta val, säger Amir Kheirmand, vd och grundare av Schysst käk.


Mer information

Ta del av rapporten Svenskarna & Kebaben här
Ta del av hela pressmeddelandet från Schysst käk här
Läs mer om märket Från Sverige och märket Kött från Sverige
Läs mer om Schysst käk och matenprodukterna och kebabens historia
Här kan du se alla butiker som har Schysst käks sortiment

Relaterade inlägg

Grillguide – 5 saker att tänka på när du ska grilla

Äntligen är det grillsäsong! Men hur kan man vara säker på att det är svenskt kött, hur maxar man sin grilltallrik och vad är egentligen skillnaden på direkt och indirekt grillning? I vår grillguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på när du ska grilla!

färskpotatispremiär

Färskpotatispremiär på Bjäre

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades på Bjärehalvön idag. Det blev en härlig potatisfest, men framför allt ett manifest där odlare, de stora kedjorna i svensk dagligvaruhandel tillsammans med Svensk Potatis hyllade en fantastisk liten knöl.

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.