från sverige

Tillbaka

Julstjärnan – klimatsmart klassiker i nytt snitt

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Nyheter för företag

Den 12 december är julstjärnans dag och intresset för klassikern i vintertid växer. Förklaringen är nya färger och snittblommor.

Artikel är skriven av Johan Sjöblom, LRF.

Cirka 13 miljoner julblommor produceras i Sverige i år, det är en ökning med två miljoner på fyra år. Var femte julblomma, 2,8 miljoner, är klassikern i blomsterfamiljen – julstjärnan.

Nya färger och snittblommor

Nya färger och ett nytt snitt gör att julstjärnan i år kan få mer framträdande placering än bredvid adventsstaken på fönsterbrädan.

– Det var länge sedan vi hade en sådan positiv känsla i odlarledet kring julstjärnan som i år. Jag kan inte minnas att det varit så stort intresse kring julstjärnorna som det är i år, säger Anders Haglund som är ordförande för LRF Trädgård/Prydnadsväxter.

Det kan förklaras med att den klassiska röda julstjärnan i kruka nu har kompletterats med nya färger, bland annat den vita som de senaste åren blivit allt populärare, samt att allt fler vill ha blomman som snittblommor.

Klimatsmarta julstjärnor

Att Sverige producerar mer julblommor är också bra för klimatet eftersom 97 procent av den svenska produktionen sker i växthus uppvärmda med biobränslen.

– Generellt sett har utbudet av julblommor blivit större med många olika storlekar, former och färger, allt från flerfärgade rosa till créme- och aprikosfärgade, säger Eva Anflo på LRF Trädgård.

Dessutom kan du enkelt hitta klimatsmarta julblommor genom att titta efter Från Sverige-märket. Många odlare är klimatcertifierade via Svenskt Sigill.

Titta efter märket Från Sverige när du väljer julstjärnor!


Mer information

Aktuellt

Här är finalisterna i Dagligvarugalan 2019!

Efter flera månaders juryarbete har nu finalisterna utsetts i Dagligvarugalan, branschens stora årliga prisgala.

Svensk produktion måste öka

IPCC-rapporten har startat allvarlig diskussion. Det är dock viktigt att belysa hur duktiga svenska bönder är på hållbar produktion av livsmedel.

Gårdsfisk från Sverige

Ungefär 75% av fisken vi äter i Sverige är importerad – det vill Gårdsfisk ändra på.
Deras vision är att producera världens mest hållbara fisk och de var först ut med ursprungsmärket Från Sverige på fisk