från sverige

Tillbaka

Gäst i veckan – gastronomistudenten Linda

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Med ett brinnande intresse för mat och en vilja att kunna bidra till framtidens mat och måltider valde Linda Gustafsson att söka sig till gastronomiprogrammet. Linda läser idag termin fyra på gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Den här veckan, vecka 16, gästar Linda Från Sveriges Instagram för att ge oss en bild över hur det är att plugga till gastronom.

Gastronomiprogrammet

Gastronomistudenten Linda gästar Från Sveriges Instagram via stories under vecka 16.

Vad fick dig att söka till gastronomiprogrammet?

– Först och främst har jag alltid haft ett stort matintresse. Jag vill kunna förmedla min kunskap och uppmuntra till reflektion över de livsmedelsval som görs, dels på individuell nivå men även utifrån ett miljöperspektiv. Det finns även en stark önskan och ett driv i mig att aktivt få bidra till framtidens mat och måltider. Gastronomiprogrammet har stor bredd och variation inom området vilket gjorde att jag sökte mig till programmet.

Hur ser en vanlig dag ut för dig på utbildningen?

– Med anledning av coronaviruset sker all undervisning idag digitalt och på distans. Vanligtvis brukar det vara i snitt 3-4 dagar med föreläsningar, praktiska moment och andra aktiviteter som är förlagda på campus, det ser lite olika ut beroende på vilket ämne vi läser.

Hur är inställningen till svenska råvaror i undervisningen?

– Den är mycket god och vi ser många fördelar med att välja svenska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Dels för att svensk djurhållning är världsledande men även för att stödja svenska bönder samt korta livsmedelskedjorna och värna om klimatet.

Känner du till märkningen Från Sverige?

– Ja, absolut. Den gör att det blir enkelt att välja svenska produkter i livsmedelsbutikerna. Vi har även föreläsningar på gastronomiprogrammet om just olika märkningar av produkter och vad de står för.

Hur ser arbetsmarknaden ut för gastronomer?

– En gastronom kan jobba inom många olika områden. Exempel på yrken för gastronomer är produkt- koncept- och receptutvecklare, sensoriker och mat- och dryckeshantverkare. Det går även att forska inom mat och måltidsvetenskap efter studier på avancerad nivå.

Följ gastronomistudenten Linda Stories på Från Sveriges Instagram vecka 16.


Mer information

Antagningen till höstens utbildning stänger den 15 april. Ansök via antagning.se
Läs mer om Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad
Unga vuxna: Rekordhög kännedom för Från Sverige

Aktuellt

Närproducerat

Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2020

Närproducerat är fortsatt viktigast när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends matrapport 2020.

Hurra för Sveriges bönder!

Hurra för Sveriges bönder! Följ dem på Instagram!

Under krisen har Sveriges bönder fortsatt jobba för att vi ska få mat på bordet. Under #farmingasusual och #vifyllerhyllorna kan du se deras bilder från vardagen.

Lidl

Upptäck Från Sverige-märkta varor på Lidl

Lidl har ett brett sortiment av Från Sverige-märkta produkter som de jobbar för att lyfta fram på förpackningar och i butik. Nästa vecka, vecka 29, gästar de Från Sveriges Instagram.