från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Gäst i veckan – gastronomistudenten Linda

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Med ett brinnande intresse för mat och en vilja att kunna bidra till framtidens mat och måltider valde Linda Gustafsson att söka sig till gastronomiprogrammet. Linda läser idag termin fyra på gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Den här veckan, vecka 16, gästar Linda Från Sveriges Instagram för att ge oss en bild över hur det är att plugga till gastronom.

Gastronomiprogrammet

Gastronomistudenten Linda gästar Från Sveriges Instagram via stories under vecka 16.

Vad fick dig att söka till gastronomiprogrammet?

– Först och främst har jag alltid haft ett stort matintresse. Jag vill kunna förmedla min kunskap och uppmuntra till reflektion över de livsmedelsval som görs, dels på individuell nivå men även utifrån ett miljöperspektiv. Det finns även en stark önskan och ett driv i mig att aktivt få bidra till framtidens mat och måltider. Gastronomiprogrammet har stor bredd och variation inom området vilket gjorde att jag sökte mig till programmet.

Hur ser en vanlig dag ut för dig på utbildningen?

– Med anledning av coronaviruset sker all undervisning idag digitalt och på distans. Vanligtvis brukar det vara i snitt 3-4 dagar med föreläsningar, praktiska moment och andra aktiviteter som är förlagda på campus, det ser lite olika ut beroende på vilket ämne vi läser.

Hur är inställningen till svenska råvaror i undervisningen?

– Den är mycket god och vi ser många fördelar med att välja svenska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Dels för att svensk djurhållning är världsledande men även för att stödja svenska bönder samt korta livsmedelskedjorna och värna om klimatet.

Känner du till märkningen Från Sverige?

– Ja, absolut. Den gör att det blir enkelt att välja svenska produkter i livsmedelsbutikerna. Vi har även föreläsningar på gastronomiprogrammet om just olika märkningar av produkter och vad de står för.

Hur ser arbetsmarknaden ut för gastronomer?

– En gastronom kan jobba inom många olika områden. Exempel på yrken för gastronomer är produkt- koncept- och receptutvecklare, sensoriker och mat- och dryckeshantverkare. Det går även att forska inom mat och måltidsvetenskap efter studier på avancerad nivå.

Följ gastronomistudenten Linda Stories på Från Sveriges Instagram vecka 16.


Mer information

Antagningen till höstens utbildning stänger den 15 april. Ansök via antagning.se
Läs mer om Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad
Unga vuxna: Rekordhög kännedom för Från Sverige

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.