från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige-veckorna: Fazer Bakery, Dansukker, Frödinge, Gäsene Mejeri!

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Det händer mycket i Sveriges butiker under Från Sverige-veckorna. Här berättar Fazer Bakery, Dansukker, Frödinge och Gäsene Mejeri — som alla märker med Från Sverige-märkningen — vad du möter i butikerna och i deras kommunikation, varför de märker och vad de förväntar sig av Från Sverige-veckorna 2023.

Under Från Sverige-veckorna samarbetar livsmedelsbranschen för att lyfta Från Sverige-märkta produkter. Läs mer om Från Sverige-märkt och svenska mervärden!

Det är fjärde året Från Sverige-veckorna arrangeras och i år pågår de mellan den 18 september och den 1 oktober. Vi frågade företag och butikskedjor som ursprungsmärker med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige vad de gör under veckorna för att göra det enkelt för kunderna att hitta märkta varor i butiken. Här kommer svar!

Fazer Bakery

1. Vad gör ni i butik och övrig kommunikation under Från Sverige-veckorna?

— Vi har ett bröd märkt med Från Sverige, vår Rågform. Rågform kommer att tillsammans med Frebacos Från Sverige-märkta produkter ur Fazer sortiment att lyftas i sociala media-annonsering.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— Vi är stolta över vår svenska produktion och vill gärna lyfta fram det till konsumenterna. Från Sverige är ett väletablerat märke som visar att varan är odlad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Vi önskar att Från Sverige-veckorna ökar kännedomen om Från Sverige och vad märkningen står för samt vilka fördelar det finns att välja produkter märkta med Från Sverige, gärna specifikt vår Rågform.

Therese Vennberg, Rågform Fazer Bakery Sweden


Danzukker

Dansukker

1. Vad gör ni i butik och övrig kommunikation under Från Sverige-veckorna?

— Vi jobbar med butiksmaterialet vi beställt från Från Sverige-märkningen tillsammans med vårt eget, för året uppdaterade ”blågula” butiksmaterial som är tänkt att komplettera och ännu mer lyfta fram tydliggör den blågula förpackningen på Dansukker Svenskt Strösocker 2 kg. Denna design var tänkt att under en begränsad tid förtydliga det svenska ursprunget, genom grafiskt manér och budskap på påsen, men tack vare all positiv respons har vi under året beslutat att den blågula förpackningen från i höst är vår nya standardförpackning för Dansukker Strösocker. Dessa två butiksmaterial kompletterar varandra på ett bra sätt och gör att hela vårt Från Sverige-märkta socker- och sirapsortiment tydliggörs i butik.

Då ”bakhögtiden” Kanelbullens dag infaller i samband med Från Sverige-veckorna (4/10, onsdag v 40) väljer vi att fokusera produkt- och receptkommunikation kring hur man bakar de bästa bullarna med våra utvalda Från Sverige-märkta sockerprodukter, Dansukkers Brun Farin Strö, Vit sirap och Pärlsocker. Vi lyfter dessa i ett exponeringsställ, bjuder på recept och skyltmaterial. Vi menar att en god tradition som Kanelbullens dag smakar ännu bättre med svenska ingredienser.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— Kort och gott för att det ska bli enklare för konsumenten att se ursprung och välja svenskt har vi märkt vårt socker med ursprungsmärkningen Från Sverige. Nordic Sugar AB, som ligger bakom varumärket Dansukker, har lång tradition och en 150-årig historia av att producera socker i Sverige och ett nära samarbete med svenska sockerbetsodlare. Det gör att vi har en stark koppling till den svenska konsumenten och med ursprungsmärkningen Från Sverigepå våra produkter underlättar vi för dem att kunna välja svenskt socker och sirap, särskilt då vårt socker är det enda som är Från Sverige-märkt. Vi ser i alla undersökningar att svenskar inser värdet av att välja svensk, särskilt i de utmanande tider som vi befinner oss just nu. När fler väljer svenskproducerat gynnar det svenskt jordbruk och inhemsk produktion, och är dessutom ofta det mest klimatsmarta alternativet – det är viktigt för oss.

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Vi jobbar långsiktigt med att medvetandegöra för den svenska konsumenten att vi har svenskt socker i våra påsar (trots att vi heter Dansukker 😊), och att vi faktiskt är ensamma om att sälja Från Sverige-märkt socker och sirap i Sverige. Från Sverige-veckorna hjälper till att sätta fokus på märket i sig och en förståelse om vad det innebär i stort. Något vi självklart hoppas ska spilla även på vår kategori, så när konsumenten ska välja sitt socker i butik tittar de efter det blågula Från Sverige-märket som finns på flertalet av våra produkter.

Pernilla Wennerberg, Dansukker


 

Frödinge

1. Vad gör ni i butik och övrig kommunikation under Från Sverige-veckorna?

— Under Från Sverige-veckorna kommer vi att lyfta POS-material där vi stolt har med Från Sverige-märket. Vi kommer att lyfta samarbetet i våra sociala kanaler, både på Facebook och Instagram, där vi har god spridning och engagerande konsumenter.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— Frödinge är ett varumärke som bakar med omtanke och kärlek – även för miljön. Då vår ambition är att vara ”det mest hållbara varumärket” känns vårt svenska ursprung som en styrka och en självklarhet att stoltsera med. Från Sverige-märket har hög igenkänning bland konsumenterna i Sverige, vilket gör det till en attraktiv märkning i förhållande till ”hemmagjorda” lösningar eller mindre tydliga märkningar. Det är också ett säljande argument inför kund som ofta har en strategi kring närproducerat. Vi har haft Från Sverige-märkningen på våra ostkakor sedan många år tillbaka och sedan ett par år tillbaka märker vi även fryst sortiment. Det är vi väldigt stolta över!

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Genom att samarbeta i ett större sammanhang kan vi hjälpa varandra marknadsföra våra svenska produkter, som i sin tur gör det lättare för våra konsumenter att välja svenska råvaror. Vi hoppas på fina exponeringar hos våra butiker och högt engagemang hos våra konsumenter under Från Sverige-veckorna.

Louise Sandquist, Frödinge & ODENSE


Gäsene Mejeri

1. Vad gör ni i butik och övrig kommunikation under Från Sverige-veckorna?

— Vi skyltar vi upp med Från Sveriges fina butiksmaterial, laddar på med extra demo och marknadsför veckorna på våra sociala kanaler.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— Det är jätteviktigt att vi är tydliga vad våra livsmedel kommer ifrån och med Från Sverige-märkning så vet konsumenten att produkten uppfyller alla krav. Med tanke på att 6 av 10 ostar som säljs i Sverige är importerade är det annars inte lätt för en konsument som vill gynna våra svenska bönder.

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Att fler och fler ska förstå hur viktigt det är att handla svenskproducerade livsmedel och inte minst att våra bönder ska få stå i fokus med det fantastiska jobb de gör 365 dagar om året.

Peter Edqvist, Gäsene Mejeri


Mer information

Om Från Sverige-veckorna, pressmeddelande

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Om Från Sverige

Svenska mervärden

Läs om vad andra företag gör under Från Sverige-veckorna 2023

Svenska mervärden — det får du när du köper produkter med märkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.