från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

I gott sällskap på Årets Kock 2020

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

När Årets Kock 2020 går av stapeln är ursprungsmärkningen Från Sverige på plats som stolt partner. Årets Kock är Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling och är därmed ett utmärkt tillfälle att lyfta de svenska råvarorna tillsammans med restaurangbranschen och den svenska kockeliten. Årets Kock 2020 blir ett digitalt event för publiken med final 17 september.

Årets Kock 2020 Från Sverige

Utmärkta svenska råvaror i gott sällskap

Årets Kock 2020 – SM i professionell matlagning – är Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp i såväl tränade som otränade tävlingsmoment. Under de två finaldagarna är spänningen på topp, både för de taggade kockarna och för publiken som kan följa tävlingsmomenten steg för steg.
Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige är stolt partner till Årets Kock 2020. Det är ett utmärkt sammanhang att lyfta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter i restaurangbranschen tillsammans med den svenska kockeliten.

Årets Kock 2020 — final den 17 september blir digital för publiken

Finalen hålls den 17-18 september. Även i år hålls tävlingen i Annexet i Stockholm. Till finalen är alla i branschen välkomna, kockar, elever, lärare från restaurangskolor liksom politiker och representanter från olika organisationer. Även matintresserade privatpersoner är varmt välkommen att köpa biljetter till båda finaldagar 2020. Tävlingen kommer även kunna följas live via länk.

Datum Årets Kock 2020

  • Snart öppnar anmälan: Anmäl är öppen mellan kl 09:00 den 7 maj och 23:59 den 14 maj. Till regler och anmälan
  • Presentation av vilka som gått vidare till kvalificeringstävling sker den 18 maj.
  • Kvalificeringstävling hålls på Stockholms Hotell & Restaurangskola den 9-10 juni. Efter dag två är det klart vilka som går vidare till final. 
  • Finalen av Årets Kock 2020 äger rum den 17-18 september på Annexet i Stockholm.

Årets Kock sänds digitalt för publiken för att följa myndigheternas riktlinjer för event under hösten 2020.

Vi ser med spänning fram emot Årets Kock 2020!

Martin_Moses
Martin Moses tog hem segern i Årets Kock 2019. Martin är kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg, som har en stjärna i Guide Michelin. Svenska råvaror ligger Martin Moses varmt om hjärtat och ni möter honom och hans recept genom oss under 2020.


Om Årets Kock 2020

Tävlingsgruppen utformar tävlingens upplägg
Tävlingsgruppen utformar upplägget i allt från anmälan till final till vilka uppgifter de tävlande ska utföra, tid de har på sig och hur poängen ska sättas. Tävlingsgruppen för Årets Kock 2020: Tom Sjöstedt, tävlingsledare (Årets Kock 2008 & Lilla Ego), Magnus Ek (Oaxen Krog & Slip), Marie Skogström (Mat & Vin Slottsparken) och Viktor Westerlind (Årets Kock 2009 & Aira).

Råvarorna utmanar och ger goda förutsättningar
Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, Restauranglabbet, fortsätter som råvaruansvarig 2020. Råvarorna ska både utmana kockarna och ge dem bästa möjliga förutsättningar att prestera under Årets Kock. Råvarugruppens arbete sker i nära samarbete med tävlingsgruppen som arbetar fram de tävlingsmoment som ska ingå i årets tävling.

Stjärntung jury till kvalificeringstävlingen 9-10 maj
Juryordförande Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, Aira, har utsett juryn till kvaltävlingen som ska utse vilka som går vidare till final i Årets Kock 2020. I juryn sitter några av Sveriges främsta kockar från flera stjärnkrogar: Daniel Höglander, Aloë, Florencia Abella, Ekstedt, Jacob Holmström, Gastrologik, Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip, Saori Ichiara, Ichi, Sayan Isaksson, Isaan’, Adam Dahlberg,  Adam/Albin samt Tommy Myllymäki, Aira & Årets Kock 2007.

Årets Kockelev & Årets Kockelever 2020
Ulrika Brydling är tävlingsledare för Årets Kockelev/elever. Finalen för Årets Kockelev och lagtävlingen Årets Kockelever skulle ha hållits i maj, men flyttas finalen fram Årets Kock-finalen den 17-18 september 2020. Läs mer https://aretskock.se/arets-kockelev/


Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Målet med tävlingen är att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock.


Mer information

Läs mer om Årets Kock

Recept för Årets Rätt 2020 av Martin Moses


Från Sverige-recept av Martin Moses, Årets Kock 2019:

Örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete

Svensk charkbricka med tillbehör à la Martin Moses

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.