Svensk charkbricka à la Martin Moses, Årets Kock
De svenska charkuterierna har en starkt frammarsch och har du ännu inte hittat dina svenska favoriter är det dags att börja provsmaka. På charkbrickan som Martin Moses, Årets Kock 2019, har tagit fram är det svenska råvaror som gäller. Servera dem gärna med Martins kräm på lagrad Grevé, surdegskrisp, bakat äpple med honung och pumpafrö, semibakade tomater, örtfärskost, picklad lök och ugnsrostad fänkål.
Martin Moses, Årets Kock 2019
Martin Moses tog hem segern i Årets Kock 2019, SM i professionell matlagning. Martin är kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg, som har en stjärna i Guide Michelin. Svenska råvaror ligger Martin Moses varmt om hjärtat och ni möter honom genom oss under 2020.
En svensk charkbricka à la Martin Moses, Årets Kock 2019
En charkbricka med svenska charkuterier och goda tillbehör är alltid rätt både som förrätt och om mingelmat. I butiken hittar du fina charkuterier från svenska producenter. De på Martins charkbricka är märkta med Kött från Sverige.
Valfria svenska charkuterier, förslagsvis lufttorkad crudo, fänkålssalami, coppa
Recept på tillbehör till charkuterierna:
Kräm på lagrad Grevé
50 g Grevé, lagrad i 18 mån
50 g färskost
2 msk mjölk
salt
Gör så här
Riv osten fint och mixa den med färskost och mjölk till en slät kräm, smaka av med salt.
Surdegskrisp
100 g surdeg av vete eller råg
2 dl vatten
3 ½ dl (200 g) grovt rågmjöl
3 1/3 dl (200 g) vetemjöl 200 g
1 tsk havssalt
Gör så här
Blanda alla ingredienserna till en fast deg.
Kavla ut den tunt med kavel eller i en pastamaskin.
Avsluta med att kavla in havssalt.
Lätt degplattorna på plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen 200° i 8–10 min.
Bakat äpple med honung och pumpafrö
2 svenska äpplen
1 msk honung
½ msk ättika
salt
2 msk pumpafrö
½ msk kallpressad rapsolja
Gör så här
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tärningar ca 2×2 cm och lägg dem i en skål.
Tillsätt honung, ättika och salt.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka dem i ugn 200˚C tills de är mjuka.
Rosta pumpakärnorna i olja i en het stekpanna och blanda dem med äpplena.
Semibakade tomater
15 cocktailtomater
1 tsk salt
1 tsk socker
Gör så här
Skär tomaterna i halvor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över socker och salt.
Torka dem i ugn 100˚C (varmluft) i cirka 2 tim.
Örtfärskost
1 dl rapsolja
½ kruka färsk dragon, repade blad
½ kruka färsk timjan, repade blad
20 g babyspenat
100 g färskost
salt
Gör så här
Värm oljan till 70˚C i en kastrull.
Tillsätt hackade örter och spenatblad, mixa med stavmixer i ett par minuter.
Sila och vispa ihop oljan med färskost, smaksätt med salt.
Picklad lök
2 rödlökar
1 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten
Gör så här
Skala och finstrimla löken.
Koka upp ättika, socker och vatten.
Lägg i lökstrimlorna och koka upp igen.
Låt svalna i rumstemperatur.
Ugnsrostad fänkål
2 fänkål
1 krm salt
1 tsk fänkålsfrön, malda
1 tsk rosépeppar, malen
2 msk kallpressad rapsolja
Gör så här
Ansa och skär fänkålen i klyftor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gnid in oljan och kryddorna.
Rosta i ugn 175˚C (varmluft) tills fänkålen är mjuk, cirka 15 min.
Serveras ljumna.
Fler Från Sverige-recept av Martin Moses, Årets Kock 2019
Martin Moses recept Från Sverige:
Örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete
Martin Moses, Årets Kock 2019 skapade Årets Rätt 2020 – här är receptet
Mer information
Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock