från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svensk charkbricka à la Martin Moses, Årets Kock

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

De svenska charkuterierna har en starkt frammarsch och har du ännu inte hittat dina svenska favoriter är det dags att börja provsmaka. På charkbrickan som Martin Moses, Årets Kock 2019, har tagit fram är det svenska råvaror som gäller. Servera dem gärna med Martins kräm på lagrad Grevé, surdegskrisp, bakat äpple med honung och pumpafrö, semibakade tomater, örtfärskost, picklad lök och ugnsrostad fänkål.

Charkbricka

Martin Moses, Årets Kock 2019

Martin Moses tog hem segern i Årets Kock 2019, SM i professionell matlagning. Martin är kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg, som har en stjärna i Guide Michelin. Svenska råvaror ligger Martin Moses varmt om hjärtat och ni möter honom genom oss under 2020.

En svensk charkbricka à la Martin Moses, Årets Kock 2019

En charkbricka med svenska charkuterier och goda tillbehör är alltid rätt både som förrätt och om mingelmat. I butiken hittar du fina charkuterier från svenska producenter. De på Martins charkbricka är märkta med Kött från Sverige.

Valfria svenska charkuterier, förslagsvis lufttorkad crudo, fänkålssalami, coppa

Recept på tillbehör till charkuterierna:

Kräm på lagrad Grevé
50 g Grevé, lagrad i 18 mån
50 g färskost
2 msk mjölk
salt

Gör så här
Riv osten fint och mixa den med färskost och mjölk till en slät kräm, smaka av med salt.

Surdegskrisp
100 g surdeg av vete eller råg
2 dl vatten
3 ½ dl (200 g) grovt rågmjöl
3 1/3 dl (200 g) vetemjöl 200 g
1 tsk havssalt

Gör så här
Blanda alla ingredienserna till en fast deg.
Kavla ut den tunt med kavel eller i en pastamaskin.
Avsluta med att kavla in havssalt.
Lätt degplattorna på plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen 200° i 8–10 min.

Bakat äpple med honung och pumpafrö
2 svenska äpplen
1 msk honung
½ msk ättika
salt
2 msk pumpafrö
½ msk kallpressad rapsolja

Gör så här
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tärningar ca 2×2 cm och lägg dem i en skål.
Tillsätt honung, ättika och salt.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka dem i ugn 200˚C tills de är mjuka.
Rosta pumpakärnorna i olja i en het stekpanna och blanda dem med äpplena.

Semibakade tomater
15 cocktailtomater
1 tsk salt
1 tsk socker

Gör så här
Skär tomaterna i halvor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över socker och salt.
Torka dem i ugn 100˚C (varmluft) i cirka 2 tim.

Örtfärskost
1 dl rapsolja
½ kruka färsk dragon, repade blad
½ kruka färsk timjan, repade blad
20 g babyspenat
100 g färskost
salt

Gör så här
Värm oljan till 70˚C i en kastrull.
Tillsätt hackade örter och spenatblad, mixa med stavmixer i ett par minuter.
Sila och vispa ihop oljan med färskost, smaksätt med salt.

Picklad lök
2 rödlökar
1 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten

Gör så här
Skala och finstrimla löken.
Koka upp ättika, socker och vatten.
Lägg i lökstrimlorna och koka upp igen.
Låt svalna i rumstemperatur.

Ugnsrostad fänkål
2 fänkål
1 krm salt
1 tsk fänkålsfrön, malda
1 tsk rosépeppar, malen
2 msk kallpressad rapsolja

Gör så här
Ansa och skär fänkålen i klyftor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gnid in oljan och kryddorna.
Rosta i ugn 175˚C (varmluft) tills fänkålen är mjuk, cirka 15 min.
Serveras ljumna.

Svensk charkbricka Martin Moses


Fler Från Sverige-recept av Martin Moses, Årets Kock 2019

Martin Moses recept Från Sverige: 

Örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete

Martin Moses, Årets Kock 2019 skapade Årets Rätt 2020 – här är receptet


Mer information

Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock

Relaterade inlägg

pippi gräddtårta

Från Sverige-märkt nyhet: Pippi Gräddtårta

Nu lanserar Frödinge Mejeri i samarbete med Astrid Lindgrens Company Pippi Gräddtårta som är Från Sverige-märkt. I utvalda förpackningar under våren finns ett antal biljetter gömda till Astrid Lindgrens värld!

Årets Rätt 2024 av Desirée Jaks – recept

Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée Jaks, regerande SM-mästare i professionell matlagning. Årets Rätt är är en öppen lasagne med superhjälten från havet – blåmusslan. Här hittar du receptet!

Årets Rätt 2024 – havets superhjälte i fyra säsonger

Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks lanserar Årets Rätt 2024. Rätten är baserad på den filosofi som genomsyrar Desirées inställning till mat – att ta vara på det som finns tillgängligt och anpassa efter säsong.