Fish cakes på svensk braxen och åkerböna
Visste du att mer än 70% av all sjömat vi konsumerar i Sverige består av importerad fisk? Samtidigt har vi gott om god och näringsrik fisk i våra svenska vatten, men bara ett fåtal fiskar gör sin väg hem till middagsborden. Fish cakes gjord på grönlistad braxen från svenska insjöar och småländsk åkerböna är det senaste tillskottet i frysdisken från Garant, Axfoods eget varumärke. Här kan du läsa mer om braxen och Garants fish cakes som märks med Från Sverige-märkningen.
Svensk braxen från Vänern och Mälaren
För att haven ska må bra behöver vi äta mer varierat. Vi är många som väljer sjömat såsom torsk, lax och räkor av gammal vana, men faktum är att det finns flera alternativ som är både goda och bättre för klimatet. En fiskart som vi med gott samvete kan äta mer av är grönlistad braxen.
Braxen är en sötvattensfisk och bifångst till gösfisket som vanligtvis slängs tillbaka i sjön. Den är för många känd som en svårrensad fisk med många ben. För att ta vara på braxen på bästa sätt har Axfoundation med partners vidareutvecklat infrastrukturen för att förädla fisken till en braxenfärs. Färsen har en neutral och fin smak med många användningsområden och är tillsammans med svensk åkerböna en huvudingrediens i Garants fish cakes.
Fish cakes på svensk braxen och åkerböna
Garants fish cakes av braxen från Vänern och Mälaren och åkerböna från Öland och Kalmartrakten har smaker från det thailändska köket. Med en smaksättning av chili, citrongräs och vitlök gör de sig bra i många rätter. Kombinationen av åkerböna och braxen ger saftiga biffar med fin textur och bra tuggmotstånd. Garants fish cakes är ursprungsmärkta med Från Sverige-märkningen. Det innebär att produkten är odlad eller fångad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Produkten finns tillgänglig i frysdisken hos Willys, Hemköp och City Gross från och med vecka 47.
Varför välja braxen?
1. Braxen är en sötvattensfisk som bland annat fångas i Vänern och Mälaren. Den har länge varit en outnyttjad resurs som bifångst till gösfisket och slängts tillbaka i sjön.
2. Ett jämnare fisketryck över hela näringskedjan i kombination med att ta vara på underutnyttjade fisksorter kan bidra till ett mer balanserat fiske och bättre nyttjande av resurser.
3. Då braxen både fångas och transporteras tillsammans med gös krävs inte något extra bränsle. Att fånga braxen har alltså en låg klimatpåverkan.
4. Att äta braxen gynnar det svenska småskaliga insjöfisket och bidrar till ett mindre beroende av importerad fisk.
5. Braxen från Vänern och Mälaren är grönlistad enligt WWF:s Fiskguide. Grönlistningen garanterar bland annat att den är fiskad med hållbara och spårbara metoder.
Svensk åkerböna har många fördelar
1. Baljväxter är bra både för hälsan och klimatet! Självaste åkerbönan innehåller 30% protein som torr produkt.
2. Baljväxter kan fixera kväve från luften. Att de kan producera eget kväve är bra för klimatet då produktionen av kvävegödsel kräver mycket energi.
3. Åkerbönan är en blommande växt som lockar till sig pollinatörer och kan bidra till biologisk mångfald.
Projektet Resursfisk
Axfoundation, Länsstyrelsen Stockholm och Svenska Insjöfiskares Centralförbund har varit drivande i att ta fram braxenfärs i projektet Resursfisk. Tillsammans har de samlat forskare, yrkesfiskare, kostchefer, grossister och detaljhandel för att se över tillgången på underutnyttjande fiskarter i svenska vatten och göra det möjligt att framställa näringsrika livsmedelsprodukter av dessa fiskarter.
Mer information
Läs mer om fish cakes inne hos Garant
Vill du veta mer om braxen och projektet Resursfisk? Klicka här för att läsa mer.
Om ursprungsmärkningen Från Sverige
Här kan du läsa mer om utmärkt sjömat
Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige