från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Fish cakes på svensk braxen och åkerböna

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Visste du att mer än 70% av all sjömat vi konsumerar i Sverige består av importerad fisk? Samtidigt har vi gott om god och näringsrik fisk i våra svenska vatten, men bara ett fåtal fiskar gör sin väg hem till middagsborden. Fish cakes gjord på grönlistad braxen från svenska insjöar och småländsk åkerböna är det senaste tillskottet i frysdisken från Garant, Axfoods eget varumärke. Här kan du läsa mer om braxen och Garants fish cakes som märks med Från Sverige-märkningen.

Svensk braxen från Vänern och Mälaren

För att haven ska må bra behöver vi äta mer varierat. Vi är många som väljer sjömat såsom torsk, lax och räkor av gammal vana, men faktum är att det finns flera alternativ som är både goda och bättre för klimatet. En fiskart som vi med gott samvete kan äta mer av är grönlistad braxen.

Braxen är en sötvattensfisk och bifångst till gösfisket som vanligtvis slängs tillbaka i sjön. Den är för många känd som en svårrensad fisk med många ben. För att ta vara på braxen på bästa sätt har Axfoundation med partners vidareutvecklat infrastrukturen för att förädla fisken till en braxenfärs. Färsen har en neutral och fin smak med många användningsområden och är tillsammans med svensk åkerböna en huvudingrediens i Garants fish cakes.

Fish cakes på svensk braxen och åkerböna

Garants fish cakes av braxen från Vänern och Mälaren och åkerböna från Öland och Kalmartrakten har smaker från det thailändska köket. Med en smaksättning av chili, citrongräs och vitlök gör de sig bra i många rätter. Kombinationen av åkerböna och braxen ger saftiga biffar med fin textur och bra tuggmotstånd. Garants fish cakes är ursprungsmärkta med Från Sverige-märkningen. Det innebär att produkten är odlad eller fångad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Produkten finns tillgänglig i frysdisken hos Willys, Hemköp och City Gross från och med vecka 47.

Varför välja braxen?

1. Braxen är en sötvattensfisk som bland annat fångas i Vänern och Mälaren. Den har länge varit en outnyttjad resurs som bifångst till gösfisket och slängts tillbaka i sjön.

2. Ett jämnare fisketryck över hela näringskedjan i kombination med att ta vara på underutnyttjade fisksorter kan bidra till ett mer balanserat fiske och bättre nyttjande av resurser.

3. Då braxen både fångas och transporteras tillsammans med gös krävs inte något extra bränsle. Att fånga braxen har alltså en låg klimatpåverkan.

4. Att äta braxen gynnar det svenska småskaliga insjöfisket och bidrar till ett mindre beroende av importerad fisk.

5. Braxen från Vänern och Mälaren är grönlistad enligt WWF:s Fiskguide. Grönlistningen garanterar bland annat att den är fiskad med hållbara och spårbara metoder.

Svensk åkerböna har många fördelar

1. Baljväxter är bra både för hälsan och klimatet! Självaste åkerbönan innehåller 30% protein som torr produkt.

2. Baljväxter kan fixera kväve från luften. Att de kan producera eget kväve är bra för klimatet då produktionen av kvävegödsel kräver mycket energi.

3. Åkerbönan är en blommande växt som lockar till sig pollinatörer och kan bidra till biologisk mångfald.

Projektet Resursfisk

Axfoundation, Länsstyrelsen Stockholm och Svenska Insjöfiskares Centralförbund har varit drivande i att ta fram braxenfärs i projektet Resursfisk. Tillsammans har de samlat forskare, yrkesfiskare, kostchefer, grossister och detaljhandel för att se över tillgången på underutnyttjande fiskarter i svenska vatten och göra det möjligt att framställa näringsrika livsmedelsprodukter av dessa fiskarter.


Mer information

Läs mer om fish cakes inne hos Garant

Vill du veta mer om braxen och projektet Resursfisk? Klicka här för att läsa mer.

Om ursprungsmärkningen Från Sverige

Här kan du läsa mer om utmärkt sjömat

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.