från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Årets Kock 2023 – här är finalisterna

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Efter två intensiva kvaldagar på Stockholms hotell- och restaurangskola har antalet tävlande i Årets Kock 2023 gått från 18 till 6 kockar. Juryordförande Jonas Dahlbom har nu tillsammans med övriga jurymedlemmar röstat fram sex finalister som den 19 oktober gör upp om titeln Årets Kock 2023 och blir regerande mästare i SM i professionell matlagning. Stort grattis säger Från Sverige-märkningen som är stolt samarbetspartner till Årets Kock!

Årets Kock 2023

Årets Kock består av tre tävlingsfaser: receptkval, kvaltävling och final under hösten. Från receptkvalet i maj där juryn röstat anonymt på över 50 tävlingsbidrag gick totalt 18 kockar vidare till kvaltävlingen. Under kvaltävlingens första dag fick samtliga tävlande laga upp sitt inskickade bidrag, de 12 kockar med högst poäng efter dag ett gick sedan vidare till dag nummer två. Där ställdes de tävlande inför ytterligare två tävlingsmoment.

Den första uppgiften var att laga en valfri för- eller mellanrätt med fågelägg som huvudråvara tillsammans med alger och strandväxt. Kockarnas andra uppgift, som var helt otränad, var att laga en mellan- eller huvudrätt med makrill som huvudråvara och sparris. Tävlingsmomenten bestäms av Årets Kock tävlingsledning och råvarorna väljs ut av Årets Kock råvaruansvarig Stefan Eriksson. Totalt fick de tävlande tre timmar på sig att utföra de både tävlingsmomenten, där rätten med fågelägg serverades efter två timmar och rätten med makrill efter tre timmar.

– Det har varit väldigt kul att få följa kockarna i de olika tävlingsmomenten. De tävlande har visat upp både skicklighet och kreativitet i hur man hanterat de utvalda säsongsråvarorna samtidigt som de visat på mycket glädje i köken, säger tävlingsledaren Viktor Westerlind.

Metod är något som är av större betydelse i årets tävling jämfört med tidigare år där metodpoängen utgjorde 25 procent av den totala poängsättningen. Detta jämfört med föregående år då metod endast utgjorde 15 procent. Under kvaltävlingen har metoden bedömts löpande av en särskild metodjury där råvaruhantering, svinn, hygien, organisation, logistik och service är områden juryn tittar på.

– Jag är så imponerad av alla 18 tävlande som jag har fått möta under dessa två dagar. Att ta sig vidare från receptkvalet och klara den stress som tävlingsmomenten innebär och samtidigt leverera på en så hög nivå är en vinst i sig. Det ska bli otroligt spännande att få se de sex finalisterna tävla i finalen i höst, stort grattis!, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.

Följande sex kockar går vidare till finalen av Årets Kock 2023:

  1. Desirée Jaks från Stockholm, Spesso, 355 poäng.
  2. Henric Herbertsson från Göteborg, SK Mat & Människor, 335 poäng.
  3. Oskar Persson från Huddinge, OM gastronomi, 316 poäng.
  4. Christian Siberg från Stockholm, Limitless Food Creations AB/Swedish Taste, 290 poäng.
  5. Marcus Bremdal från Trångsund, Chefly, 273 poäng.
  6. Markus Pettersson från Västra Frölunda, Restaurang Signum, 265 poäng.

I jurygruppen sitter några av Sveriges främsta och mest etablerade kockar med höga gastronomiska erfarenheter som tillsammans bedömt tävlingens olika delmoment. Utformningen av juryn varierar beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande är Jonas Dahlbom och tävlingsledare för Årets Kock 2023 är Viktor Westerlind.

– Det har varit två intensiva och mycket spännande dagar där vi i juryn fått smaka på flera rätter. Att gå från 18 till 6 tävlande är inte lätt, särskilt inte mot bakgrund av den höga nivå vi har fått se under kvaldagarna. Men det känns verkligen som att vi har tagit fram sex fantastiska finalister och utifrån det vi har fått smaka på och se under kvaltävlingen så är förväntningarna höga inför finalen, säger juryordförande Jonas Dahlbom.

Juryn för kvalfinalen av Årets Kock 2023

Jonas Dahlbom, Dahlboms Mat & Bar
Robert Sjöberg, Gibrand/Sjöberg
Stefan Ekengren, Restaurang Hantverket
Jacob Holmström, frilans
Thomas Sjögren, Signum och Grano
Katherine Bont, Punk Royale och Coco & Carmen
Frida Nilsson, ESS Hotel Group
Elvira Lindqvist, Restaurang Oxenstiernan
Emma Shields, Freyja

Metod

Peter Jelksäter, Adam & Albin
Lindor Wink, frilans och Wink Studios
Ulrika Brydling, tävlingsledare Årets Kockelev

I år är det jubileumsår för Årets Kock som firar 40 år. Finalen i Årets Kock 2023 går av stapeln den 19 oktober i Stockholm.


Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner

Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner med Årets Kock, SM i professionell matlagning. Det är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Årets Kock har format svensk matkultur sedan 1983 med uppgiften att leda svensk gastronomi in i framtiden.


Mer information

Ta del av hela pressmeddelandet här

Till Årets Kocks hemsida

Från Sverige sponsrar och samarbetar – läs mer

Det här betyder Från Sverige-märket

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

ketchup

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke ”Finaste av” där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup.

knäckbräck

Mackanskost tips på julgodis – knäckbräck

Är du också trött på kladdiga knäckformar som vickar och het knäck på fingrarna? Då tipsar Marcus Frank om att göra knäckbräck på svenska råvaror. Här kan du ta del av receptet.

Det vill svenskarna helst ha på sitt julbord

Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som du kan ta del av här.