från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Äntligen tid för svenskodlade primörer!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Vårtider är primörtider! Vad sägs om smörstekt sparris, lök och morötter i knippe eller säsongens första färskpotatis? Primörer är vårens första skörd av grönsaker för säsongen och i Sverige börjar primörsäsongen normalt i skiftet mellan april och maj. Då får primörerna sitt uppsving och vi frossar lite extra i de nyskördade delikatesserna. Här kan du ta del av spännande fakta och lära dig mer om 10 olika primörer.

primörer

Vad är en primör?

Primörer är vårens första skörd av grönsaker för säsongen och i Sverige börjar primörsäsongen normalt i skiftet mellan april och maj. Då får primörerna sitt uppsving och vi frossar lite extra i de nyskördade delikatesserna.

10 smakrika primörer

Nässlor

Nässlor är en mångsidig växt som går utmärkt att tillaga. De flesta delar av nässlan kan ätas, inklusive bladen, stjälkarna och fröna. Plockar du de små späda skotten från april till juni kan du använda nässlor i maten. Varför inte göra nässelsoppa toppat med ägg eller göra egen nässelpesto?

Ramslök

Ramslök är en bladgrönsak i liljefamiljen. Den växer vilt i skogar och har på senare år blivit alltmer populär som en ätbar växt på grund av sin unika smak och mångsidighet i matlagning. Ramslökens blad smakar vitlök med inslag av purjolök. Den är mildare än vitlök men mycket starkare i smaken än till exempel gräslök. Med ramslök kan du göra ramslökspasta, soppa eller som smaksättning.

Rabarber

Rabarber är känd för sin syrliga smak och används ofta i söta desserter, sylt, pajer och safter. För att tillaga rabarber brukar man skala stjälkarna och skära dem i mindre bitar. Sedan kan de kokas, bakas eller stekas till önskad konsistens. Rabarbern kan sötnas med socker eller honung för att balansera dess naturliga syrlighet.

Sparris

Det finns två huvudsakliga typer av sparris: grön och vit sparris. Grön sparris odlas ovan jord och får sin gröna färg genom att de utsätts för solljus under tillväxten. Vita sparrisar däremot odlas under jorden och skyddas från solljus, vilket ger dem sin vita färg. Sparris kan tillagas på olika sätt: koka, ånga, stek eller grilla sparrisen och använd som huvudingrediens eller som ett tillbehör.

Rädisor

Rädisan är en härlig grönsak med pepprig, senapslik smak. Deras knapriga konsistens och fräscha smak gör dem till en välkommen tillskott i sallader eller på smörgåsen och funkar utmärkt att äta råa!

Färskpotatis

Färskpotatis, kallas även Primörpotatis eller sommarpotatis är säsongens första potatis som skördas. Den innehåller mycket vatten och har ett tunt och känsligt skal. Färskpotatis är godast att äta som den är, med klick smör och salt. Men kokt färskpotatis är också en fantastisk råvara dagen efter. Grilla den eller blanda en ljuvlig potatissallad med andra färska primörer och örter.

Romansallat

Romansallaten är en krispig och matig sallad med smakfulla blad. Romansallat är mycket mångsidig och används ofta som bas i sallader, inte minst i den klassiska caesarsalladen. Dess långa blad gör sig bra i wraps och mackor och funkar även utmärkt att grilla!

Knippgrönsaker

Morot i knippe

Knippemorötter är säsongens första morötter som skördas för hand med den fina gröna blasten kvar på moroten. De sorteras och knippsas ihop i lagom stora buntar. Knippemorötterna är spröda, krispiga och söta. Perfekt att lägga på grillen eller vända i stekpannan med smör eller olja.

Lök i knippe

Knipplök är säsongens färska lök som skördas för hand med den fina gröna blasten kvar på löken och säljs i knippe. Knipplök är mildare än torkad lök och har även lite krispigare och sötare smak. Knipplök finns både i gul lök och röd lök.

Betor

Betor är ett samlingsnamn för en grupp rotfrukter där rödbetan är den allra vanligaste. Förutom rödbetor odlas också gulbetor, polkabetor och vitbetor i Sverige. Betor kan du köpa som primör i knippen under de första vår- och sommarmånaderna.


Titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige

Du kan välja fina matvaror märkta med Från Sverige i de flesta prisklasser i butiken. Om du flyttar handen till en vara med ursprungsmärkningen Från Sverige så bidrar du till att bonden får betalt för sitt jobb, idag och imorgon.

Du bidrar också till att livsmedlen som tillverkas i Sverige av svenska råvaror fortsätter att produceras i landet och dagligvaruhandeln förstår att du även i fortsättningen vill välja svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Det stärker den svenska livmedelsproduktionen och Sveriges försörjningsförmåga.

En vara med ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Idag finns det cirka 12 000 produkter som är godkända för märkningen. När du väljer dem väljer du goda, prisvärda, säkra och trygga livsmedel som är laddade med svenska mervärden – det är värt varenda krona!

Titta efter märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige när du handlar så kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


Mer information

Det här betyder Från Sverige-märket

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Premiär för årets första frilandsodlade färskpotatis

Jordbruksverket – Mervärden hos svensk mat

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.