från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Äntligen svensk pasta på 100% svenskt durumvete

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Efter många års testodling och hårt arbete kan Kungsörnen erbjuda en svensk pasta gjord på 100% durumvete från svenska gårdar. Kungsörnens svenska pasta är tillverkad i pastafabriken i sörmländska Järna och kommer som fusilli, penne, conchiglie, gemelli och spaghetti och märks med Från Sverige-märkningen. Vi bad Daniel Löfgren, Brand & Portfolio Manager pasta på Lantmännen, att berätta mer!

svensk pasta från sverige

Berätta om bakgrunden till er svenska pasta!

– Durumvete odlas runt om i världen och mycket av den pasta vi äter i Sverige kommer ifrån södra Europa. Vi vill erbjuda den svenska marknaden en pasta gjord på finaste durumvete som utöver att smaka väldigt gott även odlats på våra egna öppna landskap, med en karaktär från vårt svenska klimat och natur. När det svenska durumvetet sedan blir till pasta i vår egen pastafabrik i sörmländska Järna har vi en svenskproducerad pasta gjord på 100% svenskt durumvete av finaste kvalitét som vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda den svenska marknaden.

Svensk pasta från Kungsörnen är gjord på 100% svenskt durumvete från svenska gårdar.

Vad är fördelarna med svensk pasta?

– När man väljer att köpa svensk pasta med lokal råvara och produktion stöttar man både svenskt jordbruk och svensk industri. Kanske kan man till och med känna smaken av durumvete som fått mogna långsamt under långa ljusa och ljumma sommarnätter.

Svensk fusilli med ramslökspesto! Receptet hittar du här.

Vilka olika sorters Från Sverige-märkt pasta har ni idag?

– Fusilli, Penne, Conchiglie, Gemelli & Spaghetti.

Hur görs pastan?

– Det svenska durumvetet mals först till mjöl. För att göra pasta blir mjölet sedan till en deg där man endast tillsätter vatten till det svenska durumvetemjölet. Degen är en kompakt massa som är relativt torr i relation till de degar man ofta gör hemma när man till exempel bakar. Denna deg går sedan igenom våra formar för att bli de olika varianter/pastaformer som vi vill ha. När degen blivit till pastaformar torkas pastan noggrant för att få rätt karaktär och bli till den hårda pasta som sedan hamnar i paketen. Torkningsprocessen är väldigt viktig för att pastan ska få de bra egenskaper man vill ha när den kokas och sedan serveras.

Kungsörnens pasta tillverkas i pastafabriken i sörmländska Järna.

Var finns pastan att köpa?

– ICA, City Gross, Hemköp, Willys, Mathem och mat.se.

Varför har ni valt att märka er pasta med Från Sverige-märkningen?

– Svenska produkter blir allt viktigare och fler konsumenter efterfrågar även detta. Från Sverige är ett starkt märke med hög trovärdighet som gör det enklare för konsumenter att navigera i utbudet och att hitta vad de söker. Vi har valt att märka våra produkter med Från Sverige-märkningen för att göra det enklare för våra konsumenter att hitta och förstå att det är från Sverige. Men även för att kunna erbjuda våra konsumenter tryggheten att veta att dessa produkter faktiskt är från Sverige.


Mer information

Läs mer om Kungsörnens Från Sverige-märkta pasta här

Vårig ärtpasta – recept av Astrid Nordin

Lär dig mer om Från Sverige-märkningen

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Vårig ärtpasta – recept av Astrid Nordin

ärtpastaMissa inte Astrid Nordins recept på ärtpasta – en enkel, god, krämig pastarätt gjord på svenska råvaror! Här hittar du receptet.

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.