från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Ägg är trendigare än någonsin!

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Det sockerfria påskägget är ett livsmedel som ligger helt rätt i tiden, året runt, skriver Svenska ägg i ett pressmeddelande. Svenskarnas äggkonsumtion går stadigt uppåt, just nu i rekordfart – en ökning med hela fem procent 2016. I påskhelgen frossar vi i ägg, något vi kan göra med gott samvete.

Pressmeddelande Svenska Ägg 2017 03 15

Ägg är naturens eget multivitamin som uppskattas allt mer av hälsointresserade svenskar. Under påskveckan äter vi i runda slängar 70 miljoner ägg, vilket är ungefär dubbelt så mycket som en vanlig vecka. Men svenskarnas äggkonsumtion går stadigt uppåt, just nu i rekordfart. Konsumtionen av svenska ägg ökade med hela 5 procent per person och den totala konsumtionen i Sverige steg med 6,7 procent under 2016. Ägg är helt enkelt en mycket populär råvara, visar färsk statistik från Jordbruksverket.

Sunt istället för sött

Ett ökat intresse för hälsosam kost, för rena råvaror och ett minskat sockerintag är några av trenderna som hjälper det sockerfria, näringsrika påskägget på traven. Såklart äter vi mängder med påskgodis, men överlag väljer vi nyttigare varianter.

– Vi ser en tydlig mat- och hälsotrend som gynnar äggen, där vi bland annat går mot ett minskat sockerintag i kosten. Väljer man ägg får man i sig de flesta näringsämnen och vitaminer som kroppen behöver, helt utan onödigt socker, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare för Svenska Ägg.

Flexitarianen väljer ägg, inte bara till påsk

En förändring har också skett när det gäller synen på var proteinet i maten ska komma ifrån. Trots att vi vill äta rikligt med protein, väljer allt fler att emellanåt välja bort kött till middag. Många månar inte bara om sin egen hälsa, utan också om klimatfrågan.

– Att äta ägg är klimatsmart då det belastar miljön mindre än många andra animaliska livsmedel. Ägg innehåller alla livsnödvändiga aminosyror vilket gör att kroppen kan tillgodogöra sig allt protein i ägg. Väljer man att begränsa sitt köttintag, är ägg en utmärkt proteinkälla, säger Astrid Lovén Persson.

Nyttiga påskägg

Fler konsument – och livsmedelstrender talar till äggets fördel under 2017. Mat som är sund, äkta och nära naturen efterfrågas. Hela vår tidsanda handlar om att leva hälsosamt och hållbart, vilket stämmer väl överens med flera av de egenskaper som gör ägget till ett av världens bästa livsmedel.

Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Våra medlemsföretag är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag – alla med målet att producera goda, nyttiga och säkra ägg.


Läs mer om ägg på Svenska Äggs hemsida

Svenska ägg är säkra ägg – läs mer om ägg från Sverige

Läs intervjun mad Stjärnägg

Relaterade inlägg

ketchup

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke ”Finaste av” där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup.

knäckbräck

Mackanskost tips på julgodis – knäckbräck

Är du också trött på kladdiga knäckformar som vickar och het knäck på fingrarna? Då tipsar Marcus Frank om att göra knäckbräck på svenska råvaror. Här kan du ta del av receptet.

Det vill svenskarna helst ha på sitt julbord

Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som du kan ta del av här.