från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Stjärnägg lyfter svenska mervärden med Från Sverige

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

För oss är det självklart att våra ägg är svenska, men det är det inte alltid för kunderna, menar Håkan Burlin, vd på Stjärnägg. Det är viktigt för oss att lyfta fram det svenska i vår kommunikation, och vi är väldigt positiva till märkningen Från Sverige. Att äggen är från Sverige har fler mervärden än enbart ursprung och närhet. Svenska ägg och äggprodukter har också stora mervärden beträffande djurvälfärd och livsmedelssäkerhet. Märkningen ger på så sätt flera viktiga produktlöften för konsumenten, menar Håkan.

– Stjärnägg säljer svenska ägg och äggprodukter i Sverige och det vill vi visa, säger Håkan Burlin, vd på Stjärnägg. Kunden vill veta var maten kommer ifrån och därför lyfter vi ursprunget genom att märka med Från Sverige.

Ni märker både med Från Sverige och lokal märkning?
– Eftersom vi i grunden är lokala leverantörer har det varit lätt för oss att jobba så. Stjärnägg bildades av fyra lokala äggpackerier som nu jobbar under ett rikstäckande varumärke. Våra ägg kommer från närmare 100 svenska gårdar med nära spridning runt våra sex äggpackerier runt om i landet. Närodlat är en stark trend så det uppskattas av konsumenterna. Det lokala är också ett sätt att spara på miljön.

Varför ska man välja ägg från Sverige?
– I Sverige har vi strängare krav än andra när det gäller djurvälfärden. Vi kan vara stolta över vårt höga djurskydd som bland annat styr vad hönsen får äta, att de lever under goda förhållanden och att de slipper näbbtrimmas. Svenska ägg är salmonellafria, du kan äta dem råa utan att riskera att bli drabbad. Vi använder inte syntetiska färgämnen för att få gulan gulare och våra hönor äter svenskt foder av svenska råvaror – det är en nationell näring i alla led.

Hur ser äggproduktionen ut i landet?
– Sveriges självförsörjningsgrad är hög. Det finns egentligen bara äggimport på industrisidan, där ägg ingår som ingrediens i exempelvis ostkaka och pannkaka. Av den totala årskonsumtionen, cirka 4 miljarder ägg, säljs runt 70 procent i dagligvaruhandeln. Våra kunder är dagligvaruhandeln och grossister inom restaurang & storhushåll och vi säljer framför allt färska skalägg, men även flytande ägg och äggprodukter som färska omeletter.

Ni har även nischprodukter i ert sortiment?
– Ja, det är kul med ett brett sortiment som höjer intresset. Som våra färdigskalade ägg i enpack i service- och trafikbutiker som konkurrerar med chokladen och godiset som ett mättande och nyttigt mellanmål. Sedan har vi vakteläggen. Det är en nischprodukt, men det finns en efterfrågan och det är spännande att se vi om vi kan hjälpa till att utveckla produktionen. Kunderna tycker det är kul och äggen är vackra – de gör livet lite roligare.

Läs mer om Stjärnägg och svenska ägg

Lär mer om ägg på frånsverige.se

Stjarnagg

Håkan Burlin, vd för Stjärnägg, till vänster om Karl-Gustav Pettersson och Erik Pettersson på KG:s Ägg. Foto Henrik Lenngren

Relaterade inlägg

Företagsinbjudan: Uppstartsmöte för Från Sverige-veckorna 2024!

Är du märkesanvändare? Då är det dags att boka in Från Sverige-veckorna 2024 om du inte redan har gjort det. Välkommen till uppstartsmöte fredagen den 19 april.

Företagsinbjudan: Smaka på Från Sverige minimarknad 2024

Minimarknaderna Smaka på Från Sverige 2024 är en aktivitet i utvalda butiker i samband med Från Sverige-veckorna. Nu bjuder vi in intresserade företag att vara med.

skyddade beteckningar

Här är alla livsmedel med skyddade beteckningar

Vad har Kalix löjrom, Svecia och falukorv gemensamt? Jo, de alla har skyddade beteckningar! De beteckningar som är skyddade får bara användas vid märkning av livsmedel som framställs enligt särskilda recept och vissa andra villkor. Lär dig mer här!