från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

6 olika sorters matpumpa – tips på tillagning

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Pumpa är en härlig grönsak som skördas i Sverige från sensommaren och så långt in på säsongen som väder tillåter. En del sorter är för att vara fina att dekorera med medan andra är till för att äta, så kallade matpumpa. Det finns flera olika sorters matpumpa som skiljer sig mycket åt i färg och form. Här kan du läsa mer om 6 olika sorters matpumpa och få tips på tillagning och smaksättning.

6 sorters matpumpa

1. Hokkaido

Hokkaido, även kallad Uchiki Kuri, är en lite mindre pumpasort med orange skal. Fruktköttet är mörkgult och har en söt, nötaktig smak och är en av de mest populära matpumporna.

2. Butternut 

Butternut är en ljusbeige matpumpa med ett orange inre och ett litet kärnhus. Fruktköttet påminner lite om zucchini i smaken fast mer åt det nötiga hållet. 

3. Spagettipumpa 

Spagettipumpan har en form likt en honungsmelon med ett grönt och gulstrimmigt skal. Som namnet avslöjar har spagettipumpan ett fruktkött som blir trådigt likt spagetti vid urgröpning. Smaken är neutral. 

4. Delica 

Delica är en grönstrimmig pumpa med mörkgult fruktkött. Delicapumpan har en söt och nötaktig smak. 

5. Muscat 

Muscatpumpan skiljer sig från andra sorter med sitt bulliga yttre. Muscatpumpan är även sötare i smaken än andra pumpasorter. 

6. Crown Prince

Crown Prince är en stor matpumpa som kan väga upp till 4 kg. Den har ett hårt silverblått skal och ett mörkt orange fruktkött med en söt nötaktig smak.


Tillagning av pumpa

Matpumpa är en grönsak som går att tillaga på många olika sätt. Den fungerar utmärkt att ugnsbaka och koka och gör sig bra i soppor, pajer, sallader och som tillbehör. Du kan också använda den i efterrätter och i bakverk. Det finns mängder av recept och tips på tillagning att botanisera bland på receptsidor och i kokböckersom hjälper dig att variera rätterna och hitta dina favoritrecept.

Tips! Ta tillvara på pumpakärnorna

Passa på att ta tillvara på pumpakärnorna när du tillagar pumpan. Sortera ut kärnorna från fruktköttet och skölj dem i kallt vatten. Låt sedan kärnorna ligga och torka. När kärnorna är helt torra kan du rosta dem ugnen eller steka dem i pannan och krydda med dina favoritkryddor. Sedan kan du njuta av pumpakärnorna som snacks eller som topping på maträtter eller yoghurten.

Pumpans smakkompisar

Förutom salt och peppar passar kanel, ingefära, muskot, chili, curry, vitlök, nejlika och kryddpeppar bra till pumpa. Krydda svenskodlad pumpa med all världens smaker!


Prydnadspumpa 

Alla pumpor är slingerväxter som växer längs marken. De är ganska långsamt växande och behöver mycket solljus för att mogna fram. Prydnadspumpor tillhör samma familj som övriga pumpor, men som namnet avslöjar är passar dessa bäst till att dekorera med och inte till matlagning.


Mer information

Här kan du läsa mer om svensk odling av pumpa

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Recept på pumpa hittar du hos Sydgrönt

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.