Utmärkta pumpor för tillagning och dekoration
Pumpor finns i många storlekar, färger och former. En del är till för att äta och andra för att vara fina att dekorera med. Matpumpor och prydnadspumpor som är märkta med Från Sverige-märket är alltid odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige. Här kan du läsa mer om svensk odling av pumpa, hur du kan tillaga dem och om 6 olika pumpasorter!
Odling av pumpa i Sverige
Pumpor växer på friland på åkrarna i Sverige och skördas från sensommaren till att frosten kommer på hösten. Pumpor gillar värme och är därför ofta täckta med väv ute på fälten. När pumpans bladverk har vissnat är den redo att skördas. Pumporna skördas för hand och därefter sorteras, putsas och förpackas de. Odlingen kräver mycket handarbete och en pumpa kan hanteras upp till 7 gånger innan den hamnar i butiken. Det finns flera olika sorter i olika storlekar, färger och former. År 2020 skördades 5 967 ton pumpa i Sverige (Jordbruksverket, 2020). I Sverige odlas även prydnadspumpa som är fina att dekorera med.
Så kan du laga till pumpan
Matpumpa är en grönsak som går att tillaga på många olika sätt. Den fungerar utmärkt att ugnsbaka och koka och gör sig bra i soppor, pajer, sallader och som tillbehör. Du kan också använda den i efterrätter och i bakverk. Det finns mängder av recept och tips på tillagning att botanisera bland på receptsidor och i kokböcker, som hjälper dig att variera rätterna och hitta dina favoritrecept.
6 utmärkta sorters pumpa
Hokkaido
Hokkaido, även kallad Uchiki Kuri, är en lite mindre pumpasort med orange skal. Fruktköttet är mörkgult och har en söt, nötaktig smak och är en av de mest populära matpumporna.
Butternut
Butternut är en ljusbeige matpumpa med ett orange inre och ett litet kärnhus. Fruktköttet påminner lite om zucchini i smaken fast mer åt det nötiga hållet.
Spagettipumpa
Spagettipumpan har en form likt en honungsmelon med ett grönt och gulstrimmigt skal. Som namnet avslöjar har spagettipumpan ett fruktkött som blir trådigt likt spagetti vid urgröpning. Smaken är neutral.
Delica
Delica är en grönstrimmig pumpa med mörkgult fruktkött. Delicapumpan har en söt och nötaktig smak.
Muscat
Muscatpumpan skiljer sig från andra sorter med sitt bulliga yttre. Muscatpumpan är även sötare i smaken än andra pumpasorter.
Crown Prince
Crown Prince är en stor matpumpa som kan väga upp till 4 kg. Den har ett hårt silverblått skal och ett mörkt orange fruktkött med en söt nötaktig smak.
Tips! Rosta pumpakärnorna!
Passa på att ta tillvara på pumpakärnorna när du tillagar pumpan. Sortera ut kärnorna från fruktköttet och skölj dem i kallt vatten. Låt sedan kärnorna ligga och torka. När kärnorna är helt torra kan du rosta dem ugnen eller steka dem i pannan och krydda med dina favoritkryddor. Sedan kan du njuta av pumpakärnorna som snacks eller som topping på maträtter eller yoghurten.
Prydnadspumpa
Alla pumpor är slingerväxter som växer längs marken. De är ganska långsamt växande och behöver mycket solljus för att mogna fram. Prydnadspumpor tillhör samma familj som övriga pumpor, men som namnet avslöjar är passar dessa bäst till att dekorera med och inte till matlagning.
Visste du att…
🎃 Pumpan är släkt med melon och gurka och kommer ursprungligen från Sydamerika.
🎃 Om du vill ta reda på om pumpan är ätmogen kan du knacka försiktigt på skalet. Hörs ett ihålig klang är pumpan mogen.
🎃 Odling av pumpa kräver mycket handarbete och en pumpa kan hanteras upp till 7 gånger innan den hamnar i butiken.
🎃 Om skalet inte är skadat går det utmärkt att lagra pumpan torrt och svalt, 7-10°, i flera månader. Delade pumpor har kortare hållbarhet.
🎃 Pumpa går utmärkt att frysa i form av mos eller som färdigkokta tärningar.
🎃 Vissa pumpasorter kan bli mycket stora under rätt förhållanden. Världsrekordet i tyngsta pumpan ligger på 1190,5 kilo.
🎃 Matpumpa och prydnadspumpa märkt med Från Sverige-märket är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Mer information
Från Sverige-märkt pumpa hittar du från Sydgrönt, Grönsaksmästarna, Ingemansgården, ICA, Himlajord (Lidl).
Här kan du läsa mer om odling